Mali odlazi s funkcije – godinama

Predsednik Vučić je u više navrata tvrdio da će Siniša Mali snositi posledice zbog različitih afera u kojima je bio akter, poslednji put ovih dana nakon što je njegov doktorat proglašen plagijatom. Ipak, bar do sada, te "posledice" su izostale.

„Siniša Mali neće biti kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda i neće biti na izbornoj listi na lokalnim izborima u Beogradu“. Ovako je u novembru 2013. godine tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Alekdandar Vučić tvrdio da Siniša Mali, u to vreme predsednik Privremenog organa Beograda, neće biti kandidat Srpske napredne stranke za novog gradonačelnika Beograda.

Vučić i Mali / Foto: Fonet, Nenad Đorđević

Bio je to samo početak javnosti vidljivog odnosa sadašnjeg predsednika Srbije i aktuelnog ministra finansija. Taj odnos poslednjih godina pratila je odbrana, opravdavanje ili relativizovanje (svih) poteza koje Mali načini, ali i javna obećanja da će zbog nekih od njih snositi posledice. 

A garanciju da Mali sigurno neće biti kandidat za gradonačelnika Vučić je pečatirao izjavom da će to biti član SNS, dok je Mali, u tom trenutku, bio vanstranačka ličnost.

Večernje novosti, 19. 11. 2013. godine
„Naš kandidat za gradonačelnika Beograda biće stranačka ličnost.“

Dakle, iako je čvrsto obećao da Mali neće biti na čelu Beograda, svega nekoliko meseci kasnije, čim su raspisani izbori za Skupštinu grada Beograda, Siniša Mali se našao na listi kandidata za odbornike, a Vučić je pred same izbore izjavio da će predsednik Privremenog organa Beograda kandidat za budućeg gradonačelnika.
Politika, 9. 3. 2014. godine
„Kandidat za gradonačelnika Beograda s liste koju predvodi Srpska napredna stranka biće ili Siniša Mali ili Zorana Mihajlović.“

Vrlo brzo Mali se našao na najvišoj poziciji u beogradskoj vlasti. Već naredne godine kada je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila tekst pod naslovom „Siniša Mali tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju“, Vučić je Malog branio tvrdnjama da su ti navodi – besmislica i laž. Ali, dodao je da ako je to tačno Mali neće više biti na funkciji.

RTV, 20. 10. 2015. godine
„Dakle, ili on ne može da bude gradonačelnik ili su oni lagali. A ja mislim da je bio ovo drugo slučaj. Ili bar, u boljem smislu da se izrazim, nisu dobro razumeli šta znači ’konsultantske usluge’. Tako da, besmisleno je da čovek ima 24 stana na jednom mestu. To je toliko besmisleno da nemam reči. Ali, videćemo u danima pred nama. Nikakav problem sa tim nemam“.

U „danima pred nama“ ostalo je sve po starom, jer je Vučić zaključio da za ostavku gradonačelnika nema razloga.

Tanjug, 30. 11. 2015. godine
Premijer je rekao da će gradonačelnik Beograda Siniša Mali ostati na čelu grada, jer ima dobre rezultate i jer je lažno optuživan za 24 stana u Bugarskoj.
'Gde su 24 stana Siniše Malog? Koja zvanična istraga, kad niko više to i ne tvrdi', upitao je Vučić na RTS. On je rekao da je deficit u glavnom gradu tri puta manji nego što je bio za vreme prethodne vlasti, da je grad čistiji, osvetljeniji, da se gradi više i bolje.

 

Ako pružite dokaze – Mali odlazi

 

U aprilu 2016, u intervjuu za KRIK, Vučić je još jednom ponovio da Siniša Mali nije bio direktor ofšor- kompanija u trenutku kada je bio njegov savetnik, i napomenuo da ako mu se za to pruže dokazi, Mali već „sutra neće biti gradonačelnik.“

KRIK, 11. 4. 2016. godine
'Nije u tom trenutku on radio to, to je bio falsifikovan potpis, što je dobio na sudu. Da je to radio s mesta mog savetnika ne bi bio gradonačelnik. On 2012. nije postao moj savetnik, tek u decembru. Ako mi dokažete da je kao moj savetnik stvarno bio dirketor ofšor kompanije, on sutra neće biti gradonačelnik', kazao je Vučić.

Kada su u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine neposredno po okončanju glasanja na republičkim izborima, maskirane osobe bagerima i drugim građevinskim mašinama srušile više objekata u Savamali Vučić je najpre izjavio da su to izveli “kompletni idioti”, a potom da je za rušenje odgovorna gradska vlast.

Istinomer, 8. 6. 2016. godine
”Urađeno je nešto loše, što je kriminalno i što ne bi smelo da se ponovi i iza toga stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu i oni će snositi i krivično pravnu i prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti”, kazao je Vučić.

 

Siniša Mali u Savamali / Foto: Fonet, Nenad Đorđević

Međutim, da ni Mali niti bilo ko iz vrha gradske vlasti neće snositi „krivično-pravnu, prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti“ bilo je jasno vrlo brzo, a sam Vučić je kada su ga podsetili na dato obećanje, kazao:

RTS, 18. 9. 2016. godine
Vučić: ”Ja ću doneti političku odluku kada tužilaštvo svoje odluke saopšti, neću da vršim pritisak na tužioce kao što su neki drugi radili u prethodnim periodima i neću da vršim pritiske na sudije jer nikada nisam pozvao nijednog sudiju ni za šta na svetu. Tačka. Kraj oko tog slučaja.”

Novinar: ”Vi ste nagovestili da su krivci u gradskoj vlasti, mi to nismo znali.”

Vučić: ”Ma niste znali, ma nemojte... Mesec dana pišete, a onda kada vam ja kažem, vi kao niste znali. Ja to što sam pošten i što sam govorio šta mislim i što nisam hteo ništa da krijem i što sam hteo ljudima da kažem, ja neću da se pravim blesav ja znam ko iza toga stoji, zašto je to urađeno, pretpostavljam.”

U međuvremenu su organizovani veliki protesti sa zahtevom za smenu Malog, a on sam je jednom prilikom izjavio da neće podnositi ostavku zbog 50 demonstranata, iako je na svakom od protesta bilo najmanje nekoliko hiljada ljudi.

 

„Preživeo“ i optužbe supruge

 

A početkom 2017. Marija Mali je u intervjuu za KRIK govorila o poslovima svog bivšeg supruga, navodeći da je Siniša Mali dobio puno starateljstvo nad troje maloletne dece za samo nekoliko meseci, iako takvi postupci mogu da traju i do pet godina i u velikoj većini slučajeva deca pripadnu majci. Osim toga ona je govorila o učešću Malog u slučaju “Savamala” i drugim sumnjivim poslovima, ali i ispričala kako je bila primorana da i sama učestvuje u takvim radnjama. Ubrzo bivši supružnici saopštili su da više javno neće govoriti o privatnom životu.

 

Vučić i Mali / Foto: Fonet, Nenad Đorđević

 

Početkom maja, tada još premijer, koji će krajem istog meseca stupiti na novu funkciju, Aleksandar Vučić obišao je radove na „Beogradu na vodi“ zajedno sa Malim. Vučić je bio zadovoljan napretkom na ovom projektu, kao i rezultatima gradonačelnika. Međutim, Mali, ipak, kako je tada Vučić rekao, više neće biti gradonačelnik, “zbog sveopšte kampanje koja se vodi protiv njega”, misleći na zahteve za smenom zbog „Savamale“, ali i drugih afera koje se vezuju za Malog.

Beta, 3. 5. 2017. godine
“Ja sam doneo odluku, imamo većinu u Skupštini grada, neće više biti gradonačelnik, ne zato što sam nezadovoljan njegovim radom, već zato što to postaje nemoguće i za njega i za sve nas”, rekao je Vučić.

Naglasio je da će Mali „tokom leta podneti ostavku, neće pred izbore”. Ali, i ovog puta, od toga obećanja nije bilo ništa. U januaru 2018. na pitanje „Insajdera“ kako se Mali našao na „listi budućnosti“ koju je SNS predstavila za predstojeće beogradske izbore, iako je njegova ostavka najavljena nekoliko meseci ranije, Vučić je rekao:

Insajder, 6. 1. 2018. godine
„Da, ja se izvinjavam građanima Srbije što je Siniša Mali ostao još tri meseca de fakto pre raspisivanja izbora, izvinjavam se ljudima što sam za tri meseca pogrešio.“

Održani su gradski izbori, lista SNS je osvojila većinu, a predsednik Vučić je kazao: „Mislim da Siniša Mali neće biti gradonačelnik, baš kao što sam i rekao ranije“. Kada je ministar finansija u Vladi Srbije Dušan Vujović početkom maja 2018. podneo ostavku na tu funkciju, pojavila se informacija da će Mali gradonačelničku poziciju prepustiti nekom drugom, a on doći na Vujovićevo mesto. To se i desilo nekoliko dana kasnije.

 

Brnabić i Mali / Foto: Fonet, Zoran Mrđa

A ovih dana, kada je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu doneo konačnu odluku da je doktorat Siniše Malog plagijat, Aleksandar Vučić je kazao da je ta odluka „duboko politička“, ali da ona neće uticati na mesto Malog u Vladi jer se „za izbor ministara analiziraju uspesi“. Ipak, sutradan, Vučić je opet, kao i toliko puta ranije, naveo da će Mali pretpeti posledice. Ovog puta, pomenuo je „političku cenu“.

Beta, 23. 11. 2019. godine
„Mali mora da plati i političku cenu, a videćemo šta i kako u budućnosti i zbog toga što nije umeo dobro da proceni, a i zbog toga što – pravo da vam kažem: kada ste mogli pre tri meseca da pokažete celoj Srbiji da vas baš briga i da pocepate taj doktorat, tada to niste uradili. Sada da ga cepate besmisleno je i nikakvog smisla nema“, rekao je Vučić.

Naslovna fotografija: Fonet, MGSI