Mali tokom leta podnosi ostavku

Tadašnji premijer o ostavci Siniše Malog. (Beta, 3. 5. 2017.)
„(Mali) neće dugo biti gradonačelnik… Tokom leta će podneti ostavku, neće pred izbore.”
Početkom maja, tada još premijer, koji će krajem istog meseca stupiti na novu funkciju, Aleksandar Vučić obišao je radove na Beogradu na vodi zajedno sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim. Vučić je bio zadovoljan napretkom na ovom projektu, kao i rezultatima Siniše Malog.

*
Vučić i Mali obilaze gradilište Beograda na vodi / Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Naime, rekao je da je Siniša Mali uradio mnogo, ređajući njegova postignuća – od smanjenja deficita, preko povećanja broja gradilišta u Beogradu, do povećanja broja turista i broja hotela. Međutim, Mali, ipak, kako je tada Vučić rekao, više neće biti gradonačelnik, “zbog sveopšte kampanje koja se vodi protiv njega”, misleći na zahteve za smenom zbog slučaja Savamala, ali i drugih afera koje se vezuju za Malog.
“Ja sam doneo odluku, imamo većinu u Skupštini grada, neće više biti gradonačelnik, ne zato što sam nezadovoljan njegovim radom, već zato što to postaje nemoguće i za njega i za sve nas”, rekao je Vučić.
Kada je oko mesec dana kasnije zakazana sednica Skupštine grada, pojedini mediji su pisali da će upravo tada biti sprovedeno Vučićevo obećanje i da će Mali posle više od godinu dana od rušenja u Hercegovačkoj otići sa mesta prvog čoveka grada. Mali je samo rekao da bi njegova eventualna ostavka bila lični čin.
Međutim, taj lični čin nije usledio, niti smena u gradskom parlamentu, a kako danas počinje jesen Vučićevo obećanje da će Mali podneti ostavku tokom leta dobija ocenu “neispunjeno”.
Inače, nije to bio ni prvi put da de facto najmoćniji čovek u državi najavljuje smenu Malog. O tome je govorio i u februaru ove godine, na javnom servisu, nakon što je KRIK objavio intervju sa bivšom suprugom gradonačelnika, Marijom Mali, u kome je ona navela da joj je Mali rekao da je naredio rušenje u Savamali.
Vučić je tada rekao da Mali neće moći još dugo da bude gradonačelnik, a i tada je iskoristio priliku da ga pohvali za izvanredne rezultate, poredeći ga sa nekadašnjim gradonačelnikom Beograda Brankom Pešićem.
Podsećamo, prvi je Vučić izašao sa tvrdnjom da su za rušenje u Savamali odgovorni gradski čelnici. Nakon velikog pritiska javnosti, pošto je obećao da će u roku od 10 dana izneti istinu o događajima u Hercegovačkoj, Vučić je sazvao konferenciju za štampu na kojoj je nadugačko i naširoko govorio o BDP-u, ekonomskim uspesima i sl, da bi na kraju rekao ono što je sve interesovalo:

“Ja želim da vas obavestim da je nesumnjivo iza onoga što se dogodilo u Savamali, što je vrlo neprijatno, siguran sam da nisu znali kakvi će detalji da budu, siguran sam da im namera nije bila kriminalna, ni čak loša, ali je urađeno nešto veoma loše, nešto što ne sme da se ponovi i iza toga stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu i oni će snositi i krivično-pravnu i prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti.“

Međutim, do dana današnjeg niko nije odgovarao. U međuvremenu su organizovani veliki protesti sa zahtevom za smenu Siniše Malog, dok je Mali jednom prilikom izjavio da neće podnositi ostavku zbog 50 demonstranata, iako je na svakom od protesta bilo najmanje nekoliko hiljada ljudi.
Inače, Mali je na mestu gradonačelnika preživeo brojne afere, od optužbi da je plagirao doktorat, do navoda da je u Bugarskoj kupio 24 stana, te nelegalno prisvojio zemljište, na kome su on i članovi njegove porodice proizvodili đubrivo za šampinjone (nedavno je doneta presuda da se to zemljište vrati državi), pa sve do rušenja u Savamali.
Sam Mali je najavio da neće više biti gradonačelnik, odnosno da neće učestvovati na narednim gradskim izborima. Danas, na sve strane raskopani grad svedoči o tome da je kampanja za gradske izbore uveliko počela, što Mali uporno koristi za sopstvenu promociju, Tužilaštvo i dalje ćuti o Savamali, kao i svim gradonačelnikovim aferama, tako da je njegova politička sudbina još uvek velika tajna.

Naslovna fotografija: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević