U narednih sedam do deset dana istina o rušenju u Savamali

Premijer Vučić o rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu. (TV Pink, 29.5.2016. godine)
“Da li je neko smeo da reaguje na ovakav način, ko god da je, a mislim da znam kako je to bilo, ali sačekaćemo konačnu istragu i očekujem u narednih sedam do deset dana, da ne ograničavam nikoga da to bude potpuno jasno i biće potpuna istina izneta ljudima. Bilo je potpuno pogrešno, bilo je katastrofalno, bilo je kriminalno.“

Dešavanja u izbornoj noći u Hercegovačkoj ulici u Beogradu bila su potpuno pogrešna, katastrofalna i kriminalna, kako je to rekao i premijer mesec dana nakon izbora suočen sa brojnim zahtevima javnosti da se otkriju počionici rušenja. Tada je obećao da će ”u narednih sedam do deset dana biti potpuna istina izneta ljudima”. Zaista, deset dana kasnije, premijer je optužio gradsku vlast da stoji iza svega.

8. jun 2016. godine
”Urađeno je nešto loše, što je kriminalno i što ne bi smelo da se ponovi i iza toga stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu i oni će snositi i krivično pravnu i prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti”.
Nakon ove izjave, premijer Vučić je od Istinomera dobio pozitivnu ocenu, pre svega zbog spremnosti da otkrije ko je odgovoran za krivična dela koja su te noći počinjena. Bilo je dilema i nedoumica oko ove ocene i u redakciji i među našim čitaocima, ali je prevagnulo mišljenje da je to jedna važna izjava kojom se otvara mogućnost da se prekine opasno poigravanje države sa pravom, pravdom i sopstvenim građanima.
 
 
 
 
 
Pet meseci nakon izbora potpuno je jasno da je premijer promenio mišljenje i da svojim najnovijim izjavama praktično abolira ljude koje je sam označio da stoje iza kriminala u Hercegovačkoj. U intervjuu datom RTS-u 18. septembra predsednik Vlade rekao da je govoreći o gradskoj vlasti kao krivcu za rušenje u Savamali iznosio pretpostavke. Međutim, tada je potpuno jasno i nedvosmisleno rekao da je za rušenje kriva gradska vlast zbog čega Istinomer revidira svoju ocenu.
 
Vučić: ”Ja ću doneti političku odluku kada tužilaštvo svoje odluke saopšti, neću da vršim pritisak na tužioce kao što su neki drugi radili u prethodnim periodima i neću da vršim pritiske na sudije jer nikada nisam pozvao nijednog sudiju ni za šta na svetu. Tačka. Kraj oko tog slučaja.”
 
Novinar: ”Vi ste nagovestili da su krivci u gradskoj vlasti, mi to nismo znali.”
 
Vučić: ”Ma niste znali, ma nemojte.. Mesec dana pišete, a onda kada vam ja kažem, vi kao niste znali. Ja to što sam pošten i što sam govorio šta mislim i što nisam hteo ništa da krijem i što sam hteo ljudima da kažem, ja neću da se pravim blesav ja znam ko iza toga stoji, zašto je to urađeno, pretpostavljam.”

Na osnovu ove najnovije izjave premijera ostaje nejasno nekoliko stvari – zašto je i da li je pre samo tri meseca “vršio pritisak na tužioce” i zašto je od toga odustao, sada kada tužilaštvo tri meseca nije sposobno da otkrije ko su ljudi sa bagerima koji ruše po Beogradu i kada deo javnosti sa pokrićem sumnja da se odugovlači sa istragom?

Šta je to nateralo premijera da onda “bude pošten”, a sada to više neće, zašto je odustao i od toga da neće da se “pravi blesav”, da li i sada i zna ko iza toga stoji ili ne zna, da li je sve onda bila neodgovorna pretpostavka?
 
 
 
Dramatično obećanje predsednika Vlade iz maja 2016. da zna ko su krivci za Savamalu i da će za to biti kažnjeni – posle 3 meseca dobija ocenu neispunjeno. Iz ove prespektive izgleda da se radilo o taktičkom ustupku javnosti, koga se premijer sada olako odriče.
 
Budući da u Savamali nisu samo srušene “neke barake”, niti je jedini greh što je to učinjeno bez dozvola, nego je otvoreno pitanje o funkcionisanju pravnog sistema države u celini, kao i umešanosti najviših funkcionera u ceo događaj, javnost će očigledno i sa pravom nastaviti da traži odgovore na pitanje – ko je kriv za Hercegovačku, ko je nalogodavac, ko su organizatori i izvršioci? Zašto se policija uzdržala od reakcija, ko im je to naredio, zašto je istraga traljavo vođena i zašto još uvek nema razrešenja. Zašto u tužilaštvu još uvek traje predistražni postupak, zašto nije bilo obraćanja povodom ovog slučaja, da li je neko iz gradske vlasti saslušavan. Pitaće javnost i sa kojim pravom i ciljem predsednik Vlade tako olako menja svoje stavove o ovom događaju.
 
Sa svoje strane – gradska vlast ne oseća se odgovornom. Bar ne Siniša Mali, koji je u izjavi za Istinomer rekao da neće dati ostavku zbog 50 demonstranata.