Prvi dan sam rekao istinu o Savamali

Predsednik Vlade o rušenju u Hercegovačkoj tokom izborne noći 25. aprila. (RTS, 14. 2. 2017. godine)
“Kao što vi vidite, ja sam izašao sa istinom prvi dan onoliko koliko je to bilo do nas.”

Deset meseci posle rušenja u Hercegovačkoj i dalje se ne zna ko su izvršioci, a ko odgovorni, da li je sprovedena unutrašnja kontrola u MUP-u zbog toga što se policija te noći nije odazvala na pozive građana, niti da li će biti političkih posledica. Dok ovih dana iz tužilaštva stižu odgovori da u ovom slučaju „nema ništa novo”, bivša supruga Siniše Malog, Marija Mali rekla je u intervjuu KRIK-u da joj je bivši muž rekao da je lično naredio rušenje u Hercegovačkoj. 

Sve ovo nije sprečilo premijera da se na javnom servisu pohvali da je on bio taj koji je odmah rekao istinu. 
 

(RTS, 14. 2. 2017. godine)
“Ja sam naravno, dan, dva pošto se to dogodilo, to je novinarka BIRN-a mislim dobro, pametno, primetila, rekao da mi je jasno da je neko iz grada stajao iza te akcije pri čemu ih uopšte ne bih kudio da su to uradili u po bela dana, naprotiv”.

Ipak, činjenice govore drugačije. Od izborne noći u kojoj je desetak ljudi pod fantomkama srušilo nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici u četvrti Savamala, javnosti je trebalo čak mesec i po dana da pritiskom ubedi premijera da kaže ko je odgovoran za to.

Tačnije, to je učinio 9. juna 2016. na konferenciji u Narodnoj skupštini kada je konačno  rekao da je za to odgovorna gradska vlast i to nakon tvrdnji gradskih čelnika da grad nema nikakve veze sa tim. Prethodno je 1. maja rekao “ne znam šta se tačno dogodilo, ali znam da se nadležni organi i nadležno tužilaštvo time bave i uveren sam da ćemo ustanoviti istinu“. (N1, 1. maj 2016. godine)

Deset dana kasnije u Vranju rekao je da su oni koji su to uradili kompletni idioti jer to nije trebalo noću, već u sred bela dana.
 

(B92, 10. maj 2016. godine)

„Odmah da kažem, da je neko iz vlasti to hteo da uradi tako, taj je kompletan idiot. To je trebalo da se ruši usred bela dana. Ono tamo je bilo odvratno, protivpravno građeno i nije bilo zakonskog osnova da stoji tamo. Trebalo je da se dođe s gradskim građevinskim mašinama, a mogli su i mene da zovu“, rekao je 10. maja Vučić tokom posete Vranju.
 
Mesec dana kasnije, potvrdio je da je za rušenje u Hercegovačkoj odgovorna gradska vlast. 
 

Mali broj onih koji su pomislili da će ovo priznanje značiti i krivično i političko sankcionisanje gradskih čelnika, danas su se već uverili u suprotno. Gradonačelnik Beograda, gradski menadžer, načelnica gradske uprave – svi oni zajedno i dalje upravljaju Beogradom ne osećajući čak ni moralnu potrebu da odu iz tih fotelja.
 
 
 
 
Zanimljivo je i to da je u intervjuu datom RTS-u 18. septembra prošle godine predsednik Vlade rekao da je govoreći o gradskoj vlasti kao krivcu za rušenje u Savamali iznosio pretpostavke. Međutim, tada je potpuno jasno i nedvosmisleno rekao da je za rušenje kriva gradska vlast. 
 
Premijerovu izjavu ocenjujemo kao neistinu
 
Naslovna fotografija: FoNet / Nenad Đorđević