Zaustavićemo lažne azilante

Potpredsednik Vlade Srbije o ugrožavanju vizne liberalizacije za građane Srbije. (Tanjug, 24. 2. 2011. godine)
„Srbija će preduprediti svaki rizik da vizna liberalizacija za građane Srbije bude ugrožena ili ukinuta.“

Na problem „lažnih azilanata“ Srbiji su u više navrata stizala upozorenja iz EU, a iz Vlade su stalno stizala uverenja da nam vize neće biti ukinute.

Ubrzo je formirana međuresorna grupa koja je dobila zadatak da prati primenu ‘belog šengena’.

„Šta će država učiniti kako nam ne bi bile vraćene vize? 

– ‘Beli šengen’ nije ugrožen, ali je uvek bolje sprečiti nego lečiti. Zato smo formirali međuresornu grupu čiji će jedini cilj biti snažna akcija u suzbijanju lažnih azilanata i održavanju ‘belog šengena’. Već smo uspeli da prepolovimo broj azilanata u Nemačkoj u protekla dva meseca.“

Večernje novosti, 17. 3. 2011. godine

Međutim, Srbija je samo mesec i po dana kasnije upozorena na problem „lažnih azilanata“ ozbiljnije nego ikad ranije. Zbog primedbi Belgije da se od 19. decembra 2009, kada je uvedena vizna liberalizacija, suočila sa najezdom azilanata koji se deklarišu kao državljani Srbije, ta zemlja tražila je od EU da preispita liberalizaciju viznog režima sa našom zemljom.

Tada je u javnost izneta najava kako će zakonski biti sprečen nekontrolisani odlazak azilanata u EU.

„Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evrointegracije Božidar Đelić izjavio je juče da Beograd aktivno sarađuje sa susednim zemljama na smanjenju broja lažnih azilanata i najavio da će oni biti krivično gonjeni. On je najavio da će uskoro biti donete izmene i dopune Krivičnog zakona koje će omogućiti da policija hapsi lažne azilante i organizatore njihovih putovanja.“

Blic, 11. 5. 2011. godine 

Te izmene zakona nisu donete ni do danas, kada se Srbija ponovo suočava sa pretnjom da joj bude ukinut „beli šengen“ zbog i dalje velikog broja azilanata koji odlaze put Unije. Istine radi, broj onih koji nelegalno borave u zemljama EU jeste smanjen, ali nedovoljno po kriterijumima iz Brisela.

Zato Istinomer Đeliću daje ocenu „krenuli, pa stali“.

Naslovna fotografija: FoNet / TVFoNet