Pooštravamo kontrole na granici

Ministar unutrašnjih poslova o pooštravanju mera protiv lažnih azilanata. (Press, 11. 5. 2011. godine)
„Policija će preduzeti oštre mere u suzbijanju broja lažnih azilanata.“

Nakon što je u proleće 2011. EU ukazala na ozbiljan problem lažnih azilanata iz Srbije, ministar policije najavio je pooštravanje policijskih mera, posebno na graničnim prelazima, kako bi se smanjio broj azilanata.

„‘Dogovoreno je preduzimanje niza novih mera i konkretnih aktivnosti na spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu, uključujući i određene aktivnosti MUP-a koje će za posledicu imati strožu kontrolu načina na koji građani Srbije koriste režim bezviznog putovanja u zapadnu Evropu’, navedeno je u saopštenju MUP-a.“

Beta, 6. 5. 2011. godine

Vlada je potom usvojila Uredbu o bližem uređenju načina vršenja policijskih ovlašćenja službenika granične policije i dužnostima lica koje prelazi državnu granicu. Na osnovu njega pripadnici granične policije imaju mogućnost da, uz putnu ispravu, od državljana Srbije, traže i ostala dokumenta kojima se dokazuje svrha putovanja u EU.

„On (Milivoje Mihajlović, direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije) je objasnio da će na taj način na granici policija moći od putnika da zatraži na uvid potvrdu o rezervaciji hotela, vaučer turističke organizacije, garantno pismo ili putno osiguranje…Prema njegovim rečima, putnici će na uvid, ukoliko to zatraži granična policija, morati da daju i dokaz o tome da imaju dovoljno sredstava za boravak u inostranstvu – novac, platne kartice, čekove.“

sajt Vlade Srbije, 2. 6. 2011. godine

Ali, nakon početnog uspeha u smanjenju broja lažnih azilanata nije se nastavilo tempom koji je EU očekivala. Tako je, prema podacima Evropske komisije, u prvih osam meseci 2012. godine više od 14.000 građana zemalja Zapadnog Balkana zatražilo azil u „šengenskoj zoni“, a gotovo polovina njih je iz Srbije. Ministri unutrašnjih poslova Nemačke, Francuske, Belgije, Luksemburga, Austrije i Holandije su tim povodom čak uputili pismo Komisiji u kojem traže da se preispita usvajanje propisa kojim se omogućava ponovno uvođenje viza u određenim situacijama. Prema poslednjim informacijama iz Brisela većina zemalja članica EU smatra da bi Srbiji trebalo ponovo uvesti vize.

Pošto je broj azilanata ostao vrlo visok, a najavljene mere, očito, nisu bile dovoljne Istinomer ministru unutrašnjih poslova daje ocenu „krenuli, pa stali“.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD