Vazduh u Boru primetno bolji zbog novog sistema za odsumporavanje

Ministarka zaštite životne sredine o kompaniji “Ziđin” i aerozagađenju u Boru (Saopštenje Ministarstva zaštite životne sredine, 3. 9. 2021. godine)  
“Puštanjem u rad novog sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova u okviru kompleksa topionice, situacija je primetno bolja. To govore i zvanična merenja, koja pokazuju da je u avgustu prošle godine prekomerno zagađenje bilo zabeleženo tokom 14 dana, a u avgustu 2021. godine nije bilo prekomerno nijednog dana. I zato je ovaj projekat, iako nije jedini u Boru, za mene najvažniji, jer doprinosi rešavanju najvećeg problema u ovom gradu, a to je aerozagađenje.”

Zagađenje vazduha u Boru za Borane je odavno alarmantno. Za državu i njene institucije je – “Not great, not terrible”. Da situacija nije sjajna, ali ni tako strašna, bila je, manje-više, poruka i ministarke Irene Vujović prilikom nedavne posete kompaniji “Ziđin”, koja je pre tri godine preuzela borski rudnik.

Ministarka je u Boru rekla da su se građani i pre 50 godina susretali sa problemom aerozagađenja, ali da se od 2018. godine “radi na tome da se implementira oprema po svetskim standardima, kako bi se poboljšala zaštita životne sredine”.

Po njenim rečima, “situacija je primetno bolja” od kada je (krajem jula) u rad pušten novi sistem za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova u kompleksu topionice.

To govore i zvanična merenja, koja pokazuju da je u avgustu prošle godine prekomerno zagađenje bilo zabeleženo tokom 14 dana, a u avgustu 2021. godine nije bilo prekomerno nijednog dana. I zato je ovaj projekat, iako nije jedini u Boru, za mene najvažniji, jer doprinosi rešavanju najvećeg problema u ovom gradu, a to je aerozagađenje”, rekla je Vujović.

Poručila je i da je to tek početak, jer će kineski strateški partner do polovine sledeće godine uložiti još sredstava u druga postrojenja, “što će dalje smanjiti aerozagađenje”.

Povezan sadržaj
Miljana Miletić 30. 10. 2020.

 

Samo desetak dana kasnije, ministarku je grubo demantovao najnoviji izveštaj o kvalitetu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA). Jer dok Vujović tvrdi da “Ziđin” od 2018. “implementira opremu po svetskim standardima”, vazduh u Boru sve je lošiji. Zvanični podaci pokazuju da je i prošle godine vazduh bio prekomerno zagađen, najviše sumpor-dioksidom (SO2), koji je veoma toksičan kada se udiše. Srednja godišnja koncentracija sumpor-dioksida bila je 74 mikrograma po kubnom metru vazduha, što je za 24 mikrograma više od dozvoljene vrednosti. Izveštaj govori i da je vazduh u Boru prošle godine bio ukupno 25 dana opasan po zdravlje. To je skoro duplo više nego 2019. godine, kada su Borani 13 dana udisali vazduh opasan po zdravlje.

Da li je situacija “primetno bolja” od kraja jula ove godine kada je u rad pušten novi sistem za odsumporavanje, kao što to tvrdi Irena Vujović? Zvanična merenja zaista pokazuju da je u avgustu prošle godine prekomerno zagađenje sumpor-dioksidom bilo zabeleženo tokom 14 dana, dok u avgustu ove godine nije bilo prekomerno nijednog dana. Ministarka je, međutim, prećutala da je na mernim stanicama u Boru tokom avgusta bilo satnih prekoračenja dozvoljene vrednosti sumpor-dioksida i to u Brezoniku pet puta, u Gradskom parku šest, a kod Instituta devet puta.

 

Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine

Zagađenje je nastavljeno i u septembru, pa je u prvih 15 dana prekoračenje satnih koncentracija SO2 zabeleženo sedam puta – trećeg, četvrtog, petog, šestog, jedanaestog, dvanaestog i petnaestog septembra. I sam “Ziđin” je potvrdio da je 6. septembra prosečna vrednost sumpor-dioksida iznosila 185 mikrograma i da je bila iznad granične vrednosti od 125 mikrograma po kubnom metru.

Zašto ministarka nije pomenula satna prekoračenja, odnosno da li su ta prekoračenja dozvoljena, a dnevna nisu?

Ne, ne treba da se dešavaju ni jedna ni druga prekoračenja, jer su sva prekoračenja nezdrava i limitirana zakonom”, objašnjava za Istinomer Milenko Jovanović, diplomirani meteorolog i nekadašnji načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha Agencije za zaštitu životne sredine.

Upitan da prokomentariše izjavu ministarke Vujović da zahvaljujući novom sistemu za odsumporavanje u avgustu nismo imali prekomerno zagađenje nijednog dana, on je rekao da bez obzira ko daje izjave, period od mesec dana nije dovoljan za ocenjivanje uspeha nekog tehnološkog procesa, odnosno upravljane kvalitetom vazduha, te da je “verovatno reč o manipulaciji statističkim podacima, koja ne govori o pravom stanju”. Dovoljno je pogledati prošlogodišnje podatke iz Bora koji su alarmantno loši, a nisu doveli do sankcionisanja zagađivača, primetio je Jovanović i upitao “zašto bi se sada takva politika institucija promenila”.


“Ukoliko je smanjeno zagađenje, onda je nepotrebno ulagati u nove topionice i sisteme, kao što je najavljeno. Međutim, problem nije rešen, može samo da bude zamaskiran. Ili, još gore, da je u avgustu bila smanjena proizvodnja usled remonta ili radi pozitivne statistike. To ne možemo da znamo, jer institucije ne rade svoj posao.”

Sagovornik Istinomera podseća da u oktobru i novembru prošle godine nije bilo prekomernog zagađenja jer topionica nije radila zbog remonta, te da je slično bilo i početkom ove godine.

“Kada ne radi topionica, nema ni zagađenja. Topionica je odavno naučila da upravlja, odnosno manipuliše zagađenjem. Kada se desi satno prekoračenje, oni smanjuju kapacitet ili kontrolišu da se to ne desi.”

Da li se SO2 i ostali polutanti ispuštaju i van postrojenja za odsumporavanje usled intenzivne produkcije ne možemo znati, po njegovim rečima, “ali imamo pravo da sumnjamo”. Nekadašnji načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha Agencije za zaštitu životne sredine podseća da je zakonom tokom godine dozvoljeno 24 puta satno prekoračenje sumpor-dioksida, a tri puta dnevno prekoračenje.

“Koliko će biti i koliko je bilo, tek ćemo videti. Od 1. januara do danas bilo je više od 120 satnih prekoračenja u Boru.”

Milenko Jovanović naglašava da se još ne nazire sistemsko rešenje prekomernog aerozagađenja u Boru i da razlog za prekoračenje dozvoljenih vrednosti “leži upravo u odsustvu adekvatnog odsumporavanja, kao i u neadekvatnoj kontroli emisija drugih zagađivača tokom tehnološkog procesa”. Da stvari budu gore, pored povećane koncentracije sumpor-dioksida i PM čestica (mešavina čađi, prašine, pepela i dima) i koncentracije arsena, jednog od najtoksičnijih elemenata, 40-50 puta prekoračuju dozvoljene vrednosti, što je, kako tvrdi “direktno trovanje građana koje traje godinama”.

Zbog svega navedenog, izjavu ministarke Irene Vujović da je puštanjem u rad novog sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova situacija u Boru “primetno bolja” i da to potvrđuju zvanična merenja po kojima u avgustu ove godine zagađenje “nije bilo prekomerno nijednog dana”, ocenjujemo kao “zloupotrebu činjenica”. Ovu ocenu ministarka je dobila zato što nije pomenula da je tokom prošlog meseca na mernim stanicama u Boru bilo satnih prekoračenja dozvoljenih vrednosti sumpor-dioksida, čime se mogao steći pogrešan utisak da zagađenja vazduha nije ni bilo.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine ostali smo uskraćeni za komentar u vezi sa ministarkinom izjavom, a odgovor nismo dobili ni na pitanje da li je tačna tvrdnja Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) da objekti koje je Irena Vujović nedavno obišla u Boru i u čiju izgradnju se uverila, “nemaju ni građevinsku dozvolu, ni saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu”.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo zaštite životne sredine