Unapredili smo izborne uslove i pred poslednje izbore

(Članica Glavnog odbora SNS-a o izbornim uslovima, Sajt SNS, 9. 7. 2021. godine)
“Srpska napredna stranka je uvek spremna na dijalog, mi smo to dokazali unapredivši izborne uslove i pred poslednje održane izbore.”

Poslanica SNS-a Sandra Božić, koja sa kolegama Marijanom Rističevićem i Vladimirom Orlićem, predstavlja SNS u dijalogu sa opozicijom o izbornim uslovima, a uz posredovanje evroparlamentaraca, izjavila je da očekuje da će dijalog koji se vodi na dva koloseka “sasvim sigurno dovesti do određenih pomaka kada govorimo o izbornim uslovima”.

Rekla je i da zahtevi za izmenama moraju da budu realni, a onda je, poput svojih kolega, poručila da su “te uslove doneli oni koji sada nad njima kukaju”. Božić je ocenila da je SNS stranka koja je najviše doprinela poboljšanju uslova izbornog zakonodavstva “u istoriji parlamentarizma” i dodala da prostora za napredak uvek ima.

Povezan sadržaj

 

„Srpska napredna stranka je uvek spremna na dijalog, mi smo to dokazali unapredivši izborne uslove i pred poslednje održane izbore.“

Pre Sandre Božić, izjavu da je SNS unapredio izborne uslove kao mantru su ponavljali i drugi naprednjački funkcioneri – Vladimir Orlić, Aleksandar Martinović i Nebojša Stefanović, što je Istinomer i ocenjivao.

***

Ali, vratimo se izjavi da je SNS spremnost na dijalog “dokazala unapredivši izborne uslove” i pred poslednje parlamentarne izbore, održane u junu 2020. godine, koje je dobar deo opozicije bojkotovao.

Skupština Srbije jeste usvojila sredinom decembra 2019. godine set izbornih zakona kojima bi trebalo da se napravi korak ka poboljšanju izbornih uslova. U odnosu na preporuke OEBS/ODIHR i organizacije Crte, vlast je preduzela neke od mera u sledećim oblastima: zloupotreba javnih resursa i funkcionerska kampanja, izborna administracija i birački spisak (koje su sve mere usvojene, pogledajte ovde).

“Od 31 Crtine preporuke vezane za Izbore 2020. odbačeno je njih 12, a do sada je u potpunosti primenjeno 6. Trećina preporuka OEBS/ODIHR misije iz prethodna tri izborna ciklusa razmatrana je kroz komplementarne preporuke Crte, ali nijedna nije do sada u potpunosti primenjena”, ocenila je tada organizacija CRTA.

I OEBS/ODIHR je u svom izveštaju o parlamentarnim izborima 2020. konstatovao da je Skupština usvojila izmene izbornog zakonodavstva neposredno pre izbora. Na osnovu preporuka radne grupe sastavljene isključivo od vladinih zvaničnika, uvedeno je nekoliko mera koje se bave izvodima iz biračkog spiska, posmatračima izbora, sprečavanjem zloupotrebe javnih resursa i radom regulatornog tela za medije, navodi se u izveštaju. Dodaje se da su promene uključivale i smanjenje izbornog praga za izborne liste kojim se osvaja mandat u Skupštini i formulu za veću zastupljenost izbornih lista nacionalnih manjina, što je za cilj, prema mišljenju upućenih, moglo da ima i ublažavanje efekta bojkota opozicije.

 

Međutim, i pored toga što su izborni zakoni menjani, prošlogodišnji izbori su, po oceni Crte, bili najlošiji izbori koje je ta organizacija posmatrala. Ovo su i razlozi za takvu ocenu: birači su bili uskraćeni za ravnomerno i objektivno informisanje o izbornoj ponudi jer u medijima gotovo da nije bilo pluralizma; zabeležene su mnogobrojne zloupotrebe javnih resursa i intenzivna funkcionerska kampanja, a time i neravnopravnost izbornih aktera; pritisci i zastrašivanja birača, poznati i iz prethodnih izbornih ciklusa, dodatno su umanjili slobodu izbora; ugrožen je integritet izbornog procesa, a izborni dan je protekao na ivici regularnosti.

Do sličnih zaključaka je došla i OEBS-ova Specijalna misija za procenu izbora, koja je zaključila da je dominacija vladajuće stranke, i u medijima, bila zabrinjavajuća. Većina glavnih TV kanala i novina promovisali su politiku Vlade i često su o njoj izveštavali, ograničavajući time raznolikost stavova, navodi se u izveštaju OEBS/ODIHR i zaključuje da zakonodavni okvir za izbore i dalje sadrži niz nedostataka.

I Evropska komisija (EK) je u svom izveštaju o napretku Srbije 2020. godine naglasila da su brojne preporuke koje je prethodno iznela ODIHR kancelarija ostale nerešene.

“Od ključne je važnosti da vlasti u Srbiji reše nedostatke koji već dugo postoje u izbornom sistemu kroz transparentan i inkluzivan dijalog sa političkim partijama i drugim relevantnim akterima mnogo pre narednih izbora”, stoji u izveštaju Evropske komisije.

Dakle, tačno je da je pred poslednje održane izbore usvojen set izbornih zakona koji bi trebalo da unaprede izborne uslove, kao što kaže Sandra Božić. Ipak, ove izmene nisu dovoljne da bi izbori bili slobodni i pošteni. Na to su upozorili i OEBS/ODIHR i Evropska komisija, koja podseća vlast da da je važno da se nedostaci koji već dugo postoje u izbornom sistemu reše mnogo pre narednih izbora. Sve to Sandra Božić nije uzela u obzir, zbog čega za izjavu da je SNS unapredila izborne uslove i pred poslednje održane izbore, dobija ocenu “zloupotreba činjenica”.

***

Crta je dala nekoliko ključnih preporuka za poštene i slobodne izbore: nosilac liste mora da bude i kandidat na izborima; mora da se spreči funkcionerska kampanja i zloupotreba javnih resursa; Agencija za sprečavanje korupcije mora efikasnije da reaguje; mora da se obezbedi ravnomerna medijska zastupljenost; moraju da se spreče pritisci na birače i da se osigura sloboda izbora; treba formirati nezavisno i profesionalno telo za sprovođenje izbora.

 

Foto: Youtube/Printscreen/Pančevo RTV