Tokom 2003. svakodnevno 77 mafijaških ubistava

Predsednik Srbije o mafijaškim ubistvima u Beogradu. (Informer, 7. 12. 2019. godine)
“Beograd je jedan od pet najsigurnijih gradova na svetu, sa dva mafijaška ubistva od početka godine. (…) Nikada tako i toliko bezbedno nije bilo. Za razliku od recimo 2003. kada ste imali 77 mafijaških ubistava, svaki dan, u vreme velike demokratske vladavine sposobnih ljudi.”  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre desetak dana da je u “vreme velike demokratske vladavine sposobnih ljudi”, misleći na Demokratsku stranku, u Beogradu bilo 77 mafijaških ubistava. 

Vučić je tada dodao da su se od početka godine desila dva mafijaška ubistva u Beogradu, što je, podsećamo, Istinomer već ocenio kao neistinu. Netačno je i da je Beograd danas jedan od pet nasigurnijih gradova na svetu, čime smo se bavili ovde.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u Gradu Beogradu pomenute godine desilo se 37 ubistava. Ukupno je bilo 178 ubistava na teritoriji cele Srbije 2003. godine.

 

Foto: RZS/Printscreen

 

Međutim, kako RZS ne poseduje podatke o načinu izvršenja ubistva, ne postoji precizan podatak o broju mafijaških ubistava 2003. godine. Svakako, pomenuti broj od 37 ubistava je manji od broja koji je izneo predsednik Vučić.

 

*Tokom 2003. bilo više ubistava nego 1995. godine

*Od 2001. do 2005. bilo 250 ubistava godišnje

 

Takođe, iako postoji baza mafijaških ubistava “Crna knjiga” (projekat KRIK-a i Radija Slobodna Evropa), ova arhiva seže tek do 2012. godine. Zato u ovoj bazi nije moguće proveriti koliko je bilo mafijaških likvidacija 2003. godine.

Dakle, tokom 2003. godine evidentirano je 37 ubistava u Gradu Beogradu, i to ne samo mafijaških. Stoga, ne samo da se te godine u glavnom gradu nije događalo 77 ubistava dnevno, već ih ni ukupno nije bilo toliko.

Zbog toga predsednik države za izjavu da smo “2003. imali 77 mafijaških ubistava, svaki dan” dobija – “kratke noge”.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković