Beograd među pet najsigurnijih gradova na svetu

Predsednik Srbije o nivou bezbednosti u glavnom gradu.  (Informer, 7. 12. 2019. godine)
“Beograd je jedan od pet najsigurnijih gradova na svetu, sa dva mafijaška ubistva od početka godine”.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd jedan od pet najsigurnijih gradova na svetu, kao i da su se od početka godine u prestonici dogodila dva mafijaška ubistva. 

Za izjavu o broju mafijaških ubistava u 2019. godinu predsednik je već dobio ocenu “neistina”, jer su se u Beogradu tokom ove godine desile tri kriminalne likvidacije, a ne dve, kako je naveo Vučić.

*Nije bilo mafijaškog ubistva u Beogradu šest meseci

Neistinit je, takođe, i prvi deo njegove izjave – da je Beograd jedan od pet najsigurnijih gradova na svetu.

Prema Indeksu sigurnih gradova u 2019. godini koji je uradio britanski The Economist, glavnog grada Srbije nema uopšte na listi, a kamoli u top pet najsigurnijih gradova na svetu. Rangirano je 60 gradova, a kriterijumi za finalni izveštaj bili su i digitalna, zdravstvena, infrastrukturna i lična sigurnost. 

Prvi na ovoj listi je Tokio, slede ga Singapur, Osaka, Amsterdam i Sidnej. Od evropskih gradova, još se samo Kopenhagen našao u prvih deset najsigurnijih gradova.

Foto: Safe Cities Index 2019/ The Economist/Printscreen

Sličnu studiju za 2019. godinu radio je i “Mercer”, jedna od najvećih HR konsultantskih firmi. „Mercer“ svake godine istražuje koji su najbezbedniji gradovi na svetu

Po kvalitetu života Beograd se nalazi na 139. mestu u svetu na ovoj listi. U okviru studije o kvalitetu života, na prvom mestu po ličnoj bezbednosti je grad Luksemburg. Drugo mesto dele Helsinki i tri grada Švajcarske, dok je na šestom mestu Beč. Iz „Mercera“ su za Istinomer potvrdili da se Beograd nalazi na 134. mestu ove liste.

Kriterijumi na osnovu kojih je napravljena lista su unutrašnja stabilnost, kriminal, sprovođenje zakona, ograničavanje ličnih sloboda, mediji i cenzura. 

Dakle, Beograd nije jedan od najsigurnijih gradova na svetu, kao što to navodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zbog toga od Istinomera dobija ocenu – “neistina”.

*Nakon objavljivanja ovog teksta, čitaoci našeg portala priložili su nam još dokaza da Beograd nije jedan od pet najsigurnijih gradova na svetu. Na primer, na sajtu Ceoworld Magazine objavljena je lista najbezbednijih gradova, a Beograd se nalazi na 126. mestu

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković