Nije bilo mafijaškog ubistva u Beogradu šest meseci

Predsednik Srbije o borbi protiv organizovanog kriminala. (N1, 16. 6. 2019. godine)
“Šest meseci u Beogradu, rekao bih gotovo u Srbiji, nije bilo mafijaškog ubistva.”
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 16. juna, na svečanoj akademiji povodom Dana MUP-a, izjavio da tokom prve polovine ove godine u Beogradu (“rekao bih gotovo u Srbiji”), nije bilo mafijaškog ubistva. Međutim, predsednik je već u narednoj rečenici kazao da se u Srbiji, tačnije u Beogradu ove godine dogodilo jedno takvo ubistvo. 
 
“Ali šest meseci takvog ubistva, od čini mi se 4, 5. januara, od onog Čabe Dere u Srbiji i Beogradu, to nije bilo…”, rekao je Vučić. Istakao je da mafijaši treba da znaju da im Srbija nije „sigurna kuća“. „Zato hoćemo da stanemo za vrat toj mafijaškoj kugi“, rekao je Vučić i dodao da će srpska policija da ih goni da nikada neće moći da joj pobegnu.    
 
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova za Istinomer su zvanično saopštili da je od početka godine na području Srbije izvršeno jedno ubistvo sa elementima organizovanog kriminala –  kada je u Beogradu 5. januara ubijen tridesetosmogodišnji muškarac.
 
Kako se navodi u “Crnoj knjizi” portala KRIK, na Banovom brdu je ispred kuće iz vatrenog oružja ubijen Nebojša Marković (38). Policija je nekoliko dana nakon ubistva raspisala potragu za Čabom Derom zbog sumnje da je ubio Markovića, a uhapšen je nakon dva meseca. 
 
Dakle, predsednik Vučić je potvrdio da se jedno mafijaško ubistvo dogodilo na području Srbije u januaru, ali ga, kako se čini, nije uračunao u period od šest meseci za koji tvrdi da je prošao bez likvidacija, pa njegova izjava nije do kraja tačna. Zato izjavu predsednika Srbije ocenjujemo kao “skoro istinu”.      
 
Međutim, pre samo dva dana u Bulevaru oslobođenja u Beogradu ubijen je dvadesetosmogodišnji Stefan Totić, a mediji navode da policija pretpostavlja da je motiv ubistva trgovina narkoticima, jer je ubijeni navodno dilovao drogu. Prema podacima KRIK-ove baze ubistava koja imaju odlike mafijaških likvidacija, ovo je drugo takvo ubistvo u Beogradu od početka godine.
 
Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je krajem septembra prošle godine izjavio da je Srbija uspešna u borbi protiv kriminala, a da je u prvoj polovini 2018. ukupan kriminal smanjen za tri odsto. 
 
Međutim, već u prvim danima oktobra se desio se incident u Beton hali, a samo nekoliko meseci pre Stefanovićeve izjave, tačnije 26. jula dogodilo se ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića. Nešto ranije je eksplozivom na Autokomandi u sred dana raznet automobil u kojem se nalazio Siniša Milić, od službi označen kao član barsko-budvanske kriminalne grupe. 
 
O broju ubistava su zvaničnici u nekoliko navrata iznosili netačne podatke, o čemu je Istinomer pisao ovde i ovde.
 
Prema podacima iz Crne knjige, do kraja 2018. na području Srbije bilo je 29 ubistava, od toga 20 u Beogradu. 
 
Inače, u Srbiji je od 1. januara 2012. do 10. jula ove godine bilo 98 mafijaških ubistava. Od toga je do sada rešeno samo sedam, dok su kod 63 likvidacije počinioci nepoznati. Suđenje je u toku za 11 slučajeva, a u 17 slučajeva postoje osumnjičeni.
 

Naslovna fotografija: FoNet/TV