Ove godine samo dva mafijaška ubistva u Beogradu

Aleksandar Vučić o broju ubistava u Beogradu (TV Hepi, 25.11.2019.)
“Evo sada da vam navedem jedan podatak, zaprepastićete se sami. Kažite mi, koliko je mafijaških ubistava, od početka godine, bilo u Beogradu, kao jednom od najvećih gradova u Evropi, od početka godine, od prvog januara do 25. novembra. Ostalo je mesec dana do nove godine. Imali smo dva takva ubistva.”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom gostovanja na TV Hepi u emisiji “Ćirilica”, izjavio je da su se ove godine u Beogradu dogodila samo dva mafijaška ubistva. Komentarišući te zločine, rekao je da je reč o ubistvu s kojim je povezivan Čaba Der i o likvidaciji Ljubomira Markovića Kiće.

Povezan sadržaj

 

“Jedan je bio 3., 4. januar, Čaba Der i drugo je bilo – ubistvo gospodina Markovića nedavno, u ulici Grčića Milenka… To su jedina dva mafijaška ubistva u Beogradu”, rekao je Vučić u emisiji. 

 

Međutim, iako je Vučić ocenio da u 2019. postoje samo dva ovakva slučaja u Beogradu, baza ubistava koja imaju odlike mafijaških likvidacija, govori drugačije. Prema statistici “crna knjiga”, koju vodi “KRIK”, ove godine u Srbiji dogodilo se šest ubistava sa obeležjima mafijaških obračuna. Od toga, u Beogradutri. Među njima zaista jesu i ubistvo Ljubomira Markovića u Šumicama u novembru, kao i ubistvo Nebojše Markovića na Banovom brdu u januaru 2019., za koje se sumnjiči Čaba Der, koje je Vučić nabrojao.

Povezan sadržaj

Ipak, prema podacima iz “Crne knjige”, u zločine sa sličnim obeležjima, spada i ubistvo Stefana Totića Kineza. On je upucan na Voždovcu u Beogradu u julu ove godine. Na teritoriji Srbije, kako se navodi u njihovoj analizi, dogodilo se ukupno šest mafijaških likvidacija. 

 

*Nije bilo mafijaškog ubistva u Beogradu šest meseci

*Ubistva vođa navijačkih grupa

*Od 2001. do 2005. bilo 250 ubistava godišnje

Dakle, tokom 2019. godine u Beogradu su se dogodile tri kriminalne likvidacije, a ne dve, kao što tvrdi predsednik države. U svojoj izjavi, takođe, zanemaruje podatak da je u ostatku Srbije bilo još tri takva zločina. Zbog toga, za izjavu da je “ove godine bilo samo dva mafijaška ubistva u Beogradu”, Aleksandar Vučić dobija ocenu – neistina.

 

“Crna knjiga” je baza ubistava izvedenih od 2012. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore koja imaju odlike mafijaških likvidacija. Zajednički projekat “KRIK”-a i Radija Slobodna Evropa, kako navode, nastao je sa ciljem da se ukaže na učestalost ove pojave. Istovremeno i na činjenicu da je bezbednost građana u ovim slučajevima često ugrožena. Za svaki od ovih slučajeva, tražili su informacije od institucija.