Srbija na 52. mestu najmoćnijih zemalja sveta

Ministar finansija o listi najmoćnijih zemalja. (Kurir TV, 4. 3. 2019.)
„Našu zemlju objektivno ocenjuju mnogo bolje nego ikada. I novi rezultat istraživanja, koji su ako se ne varam objavljeni u petak, gde je Srbija na 52. mestu najmoćnijih zemalja sveta. Iza sebe smo ostavili i Hrvatsku, i Rumuniju, i Bugarsku i Mađarsku.“

Govoreći prošlog meseca na Kopaonik biznis forumu, ministar finansija Siniša Mali hvalio je ekonomsku politiku Vlade Srbije, tvrdeći da je Srbija pre desetak godina “bila na ivici bankrota”. 

*
Siniša Mali / Foto: FoNet/TV FoNet

„Našu zemlju objektivno ocenjuju mnogo bolje nego ikada”, rekao je Mali između ostalog, a kao potvrdu za svoju tvrdnju naveo je istraživanje po kom je Srbija na 52. mestu najmoćnijih zemalja sveta, i po kom su Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Mađarska iza nas.
Ministar finansija nije precizirao o kom istraživanju je reč, ali je iz vremenske odrednice koju je dao, jasno da je reč o istraživanju koje je, dva dana pre njegovog obraćanja u “srpskom Davosu”, objavio sajt „US News and World Report“.
Prema tom sajtu, Srbija se na ovogodišnjoj listi od 80 najmoćnijih zemalja sveta zaista našla na 52. mestu i zaista je iza sebe, kako to kaže Mali, ostavila i Hrvatsku, i Rumuniju, i Bugarsku i Mađarsku. Međutim, ministar finansija izostavio je ključne činjenice u vezi sa ovim istraživanjem, koje, kada se uzmu u obzir, daju drugačiju sliku o uspehu Srbije od one koju je predstavio Mali na Kopaonik biznis forumu.
Tako je, na primer, ministar finansija “zaboravio” da kaže da sve četri zemlje koje smo “ostavili iza sebe” imaju veći bruto domaći proizvod (BDP) od Srbije. Izostavio je i ključnu informaciju da je na istom sajtu, u ukupnom rangiranju, Srbija na samom dnu liste najboljih zemalja sveta (na toj listi “moć” je samo jedan od kriterijuma za ukupnu ocenu zemlje). 
No, krenimo redom. Ako pogledamo listu 80 najmoćnijih zemalja sveta na sajtu „US News and World Report“, vidimo da Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Nemačka, Velika Britanija i Francuska zauzimaju prvih šest mesta, dok je Srbija na 52. mestu sa BDP-om od 41,4 milijarde dolara, odnosno 15,060 dolara po glavi stanovnika. 
*
Screenshot / „US News and World Report“

Rumunija je na 70. mestu sa BDP-om od 211,8 milijardi dolara, odnosno 24,605 dolara po glavi stanovnika. Odmah iza nje, na 71. mestu, je Mađarska sa BDP-om od 139,1 milijardi dolara, odnosno 29,559 po glavi stanovnika. Bugarska je na 73. mestu sa BDP-om od 56,8 milijardi dolara, odnosno 21,768 po glavi stanovnika, dok je Hrvatska na 75. mestu sa BDP-om od 54, 8 milijardi dolara, odnosno 24,749 po glavi stanovnika. 

Kako se onda Srbija, iako ima manji društveni bruto domaći proizvod, našla iznad Rumunije, Mađarske, Bugarske i Hrvatske? Objašnjene leži u kriterijumima na osnovu kojih je lista najmoćnijih zemalja napravljena. Naime, na sajtu „US News and World Report“ objašnjava se da su najmoćnije zemlje one koje “projektuju svoj uticaj na svetsku scenu”, koje su neprestano na naslovnim stranama medija i koje “preokupiraju” donosioce odluka. Kada daju obećanje, bar deo međunarodne zajednice veruje da će ga ispuniti, tako „US News and World Report“ objašnjava svoje rangiranje najmoćnijih zemalja sveta.
Sada dolazimo do sveobuhvatnijeg istraživanja na istom sajtu – ovogodišnje liste najboljih zemalja sveta, na kojoj je Srbija na samom dnu. 
*
Screenshot / „US News and World Report“

Naime, pored kriterijuma “moći”, kojim se Siniša Mali hvali, rangiranje zemalja na ovoj listi vršeno je na osnovu još osam faktora, među kojima su i kvalitet života, otvorenost za poslovanje i kulturni uticaj. 

Na listi 80 najboljih zemalja sveta, koje je objavio sajt „US News and World Report“, Švajcarska, Japan, Kanada, Nemačka, Velika Britanija i Švedska zauzimaju prvih šest mesta, Srbija je na 77. mestu, a iza nje su jedino Angola, Iran i Irak.
*
Screenshot / „US News and World Report“

Dakle, Srbija jeste na 52. mestu ovogodišnje liste 80 najmoćnijih zemalja sveta, prema istraživanju objavljenom na sajtu „US News and World Report“, i iza nje jesu Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Mađarska, ali je ministar finansija izostavio ključne činjenice u vezi sa ovim istraživanjem.

Tako je izostavio činjenicu da je bruto domaći proizvod ove četiri zemlje veći od BDP-a Srbije, a nije pomenuo ni istraživanje, objavljeno na istom sajtu, prema kojem je u ukupnom rangiranju (među kojima je faktor „moći“ samo jedan od devet faktora za ukupnu ocenu), Srbija na 77. mestu liste 80 najboljih zemalja sveta. Iza nas su samo Angola, Iran i Irak, dok su Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Mađarska na toj listi ispred nas. Zbog toga za izjavu koju ocenjujemo, Siniša Mali dobija ocenu “zloupotreba činjenica”.
Naslovna fotografija: FoNet/TV FoNet