Sloboda medija u Srbiji veća nego 2012.

Zamenik predsednika poslaničkog kluba SNS u Skupštini Srbije. (Youtube SNS, 30. 10. 2019. godine)
“Postoje različite liste koje se na svetskom nivou bave pitanjima slobode medija i rangiranja zemlja, a Srbija zauzima bolju poziciju nego 2012. godine na listi ‘World press freedom index’. Na rang listi koju formira čuveni londonski ‘Economist’ Srbija se nalazi u istoj kategoriji demokratskih zemalja u kojoj se nalaze i Sjedinjene Američke Države. Na osnovu statistike koju pravi NUNS, broj fizičkih napada na novinare u Srbiji danas je za red veličine manji nego što je bio u periodu 2011, 2012. godine.

Na sastanku u Skupštini Srbije 30. oktobra, kopredsedavajuća delegacije Evropskog parlamenta, Tanja Fajon rekla je da je brine situacija sa slobodom medija u Srbiji. Podsetila je da je u prošlom izveštaju Evropska komisija konstatovala da nije bilo nikakvog napretka u toj oblasti. Istakla je, kako prenose N1 i FoNet, da joj je žao što vidi da Srbija ne napreduje i da je brinu informacije o nasilju i zastrašivanju novinara.

Nju je pokušao da demantuje jedan od najistaknutijih naprednjaka u Skupštini Srbije Vladimir Orlić, sve navodeći podatke iz različitih istraživanja koje mere slobodu medija.

U prilog svojim tvrdnjama da je sada situacija u vezi medija mnogo bolja nego 2012. godine (kada su naprednjaci došli na vlast), Orlić je naveo da Srbija beleži rast na listi “World press freedom index”. Dodao je, zatim, da smo na Ekonomistovoj listi u rangu SAD, te da smo sada na rekordno visokoj poziciji liste koje zajedno formiraju Kejto institut, Frejzer institut i Liberale institut iz Fridrih Nojman fondacije, a da smo 2012. godine bili na izrazito niskom mestu.

Vladimir Orlić
“Postoje različite liste koje se na svetskom nivou bave pitanjima slobode medija i rangiranja zemlja, a Srbija zauzima bolju poziciju nego 2012. godine na listi ‘World press freedom index’. Na rang listi koju formira čuveni londonski ‘Economist’ Srbija se nalazi u istoj kategoriji demokratskih zemalja u kojoj se nalaze i Sjedinjene Američke Države. Kada je reč o rang listi koju zajednički formira Kejto institut, Frejzer institut i Liberale institut iz Fridrih Nojman fondacije, takozvani indeks ljudskih sloboda, poslednji objavljen izveštaj beleži da se Srbija nalazi na rekordno visokom nivou kada je reč o ostvarenim ljudskim slobodama. Dakle, u odnosu na 2012. kada je to bilo rekordno nisko što se tiče Srbije. Iz godine u godinu imamo konstantan napredak i poslednji objavljen izveštaj kaže da se nalazimo na, za nas rekordno visokom, 51. mestu, bolje nego ikada. Na osnovu statistike koju pravi NUNS, broj fizičkih napada na novinare u Srbiji danas je za red veličine manji nego što je bio u periodu 2011, 2012. godine. Prema poslednjem izveštaju koji se odnosi na prošlu godinu, do broja sedam ili osam zabeležnih na godišnjem nivou. Te 2012. godine čini mi se da je to bilo oko 70, što je značajna razlika, u pravom smeru”.

Zanimljivo je da se zamenik šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije u svojoj tvrdnji pozvao i na statistiku Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), iako je ova organizacija koja upozorava na loš na položaj novinara često “na tapetu” predstavnika vlasti, pa i samog Orlića.

*Izveštaji EK, Reportera bez granica i Fridom hausa bez izvora

*“Fridom haus” nema ništa novo o Srbiji

*Kao opozicija mogli smo samo da sanjamo da se pojavimo na RTS-u

Orlić je rekao da je broj fizičkih napada na novinare u Srbiji danas manji nego što je bio u periodu 2011, 2012. godine. Takođe, dodao je da prema poslednjem izveštaju koji se odnosi na prošlu godinu, do broja sedam ili osam zabeležnih na godišnjem nivou i da je te 2012. godine bilo oko 70, što je, kako kaže, značajna razlika.

S obzirom na to da je Orlić izneo niz podataka koji bi trebao da dokaže da je u Srbiji sloboda medija na zavidnom nivou, a naročito to da su mediji radili u znatno lošijem okruženju pre nego što je njegova stranka prvi put osvojila izbore, da vidimo šta je od svega izrečenog tačno.

Naime, na listi “World press Freedom index”, koju sačinjava organizacija Reportera bez granica, za 2019. godinu, Srbija je na 90. mestu. Prema podacima istog sajta iz njihove arhive za 2012. godinu, Srbija je bila na 80. mestu. Znači, u odnosu na pre sedam godina pali smo za deset mesta.

 

World press freedom index Srbije za 2019. godinu

 

Skok se beleži 2013. godine kada je Srbija na 63. mestu i napredak se nastavlja naredne 2014. pomeranjem na 54. poziciju. Ipak, 2015. godine pada na 67, a 2016. opet je nešto bolja situacija kada je na 59. mestu. Naredne godine beleži se pad na listi na 66. mesto, 2018. na 76. i ove godine još drastičniji pad za 14 mesta.

„Baviti se novinarstvom u Srbiji – nije bezbedno, u porastu su napadi na medije, a uobičajeno je da predstavnici vlasti targetiraju novinare“, navodi se još u analizi Reportera bez granica, uz detaljno rangiranje i ocenu sloboda.

Orlić, dalje spominje londonski “Ekonomist” i istu listu na kojoj su i SAD i Srbija. Prema njihovom istraživanju iz 2018, godine, obe zemlje zaista jesu ocenjene kao države sa “flawed democracy”, odnosno „krnjom demokratijom“, s tim što je Srbija na 63. mestu, a SAD na 25, među 167 zemalja ukupno. Dakle, iako smo u istoj kategoriji, razlika između nas i SAD-a je skoro 40 mesta.

Povezan sadržaj

Vladimir Orlić u svojoj izjavi govori i o listama “Kejto”, “Frejzer” i “Liberale” instituta sa indeksom ljudskih sloboda. Prema dostupnoj tabeli i rezultatima istraživanja, 2016. godine Srbija je bila na 51. mestu prema indeksu ljudskih sloboda, što je od 2008. najbolja pozicija do sada koju zauzima. To je, dakle, tačno.

Manje batina, više napada

Orlić se u svojoj izjavi osvrće na fizičke napade na novinare u Srbiji i tačno je da je manje fizičkih napada nego 2011. i 2012. godine, prema bazi podataka NUNS. U toku 2011. dogodilo se 16 fizičkih napada, 2012. je zabeleženo 11, prošle godine sedam, a u toku ove godine devet (za sada).

Ipak, na osnovu iste statistike, jasno je da je okruženje sve nesigurnije, s obzirom da iako je opao broz fizičkih, raste broj ukupnih napada na novinare u šta spadaju i napadi na imovinu, pretnje imovini, pritisak i verbalne pretnje. Naime, 2011. je zabeleženo 73, 2012. godine 31 napad, a ove godine 100 napada i to za sada.

 

NUNS Statistika napada na novinare od 2012. do 2019.

 

Da sumiramo. Nije tačno da smo napredovali na listi “World press Freedom Index”, naprotiv, pali smo za deset mesta. Jeste da smo u istoj kategoriji država sa SAD na Ekonomistovoj listi, ali je razlika skoro 40 mesta, u korist SAD-a. Jeste tačan podatak da smo od 2008. godine sada na najboljoj poziciji na listi ljudskih sloboda koju formiraju “Kejto”, Frejzer”, “Liberale” instituti. Kada je reč o NUNS-ovoj bazi, istina je da je manji broj fizičkih napada na novinare nego 2012, ali je isto tako broj ukupnih napada na novinare drastično veći nego tada. Zbog svega toga, Vladimir Orlić za svoju izjavu dobija ocenu – zloupotreba činjenica.