Savladaćemo koronu za 20 dana

Predsednik Srbije o ponovnoj pobedi nad koronom. (SNS Youtube, 12.7.2020. godine)
“Siguran sam da ćemo u narednih dvadesetak dana ponovo da vrlo uspešno i brzo i efikasno savladamo koronu.”

Dvadesetak dana od tvrdnje predsednika da će upravo ovih dana virus korona biti “uspešno i brzo i efikasno savladan”, u Srbiji je epidemiološka situacija, prema rečima člana Kriznog štaba Predraga Kona i dalje nesigurna.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, pak, tog 12. jula, tokom gostovanja u emisiji “Hit tvit” na televiziji Pink u više navrata uveravao voditeljku, a i građane, da je siguran u pobedu protiv korone.

Međutim, iako je zabeležen i pad broja zaraženih od virusa, ipak se iz dana u dan beleži izvestan broj ljudi kod kojih je utvrđen virus. 

Prema najnovijim informacijama, u poslednja 24 časa zabeleženo je 287 slučajeva zaraze, a preminulo je njih sedmoro. Od korona virusa je u Srbiji ukupno preminulo 605 ljudi, a na respiratorima su 143 osobe.

Podsetimo, prvi slučaj zaraze virusom zabeležen je 6. marta, a epidemija virusa korona je proglašena 20. marta. 

Nekoliko dana pre, tačnije 15. marta, proglašeno je vanredno stanje koje je ukinuto 6. maja. 

 

 

Dana kad je proglašena epidemija, u Srbiji su bila prijavljena 32 slučaja zaraze. Najviše pozitivnih bilo je registrovano 16. aprila – 445. A na dan ukidanja vanrednog stanja registrovana su 74 slučaja zaraze virusom korona.

U julu je broj zaraženih samo rastao, da bi krajem meseca u jednom danu bilo registrovano 467 pozitivnih od virusa korona. 

 

Izvor: www.worldometers.info

 

Inače, prema podacima sa sajta worldometers, u Srbiji je 12.086 osoba trenutno zaraženo virusom. Prema ovom kriterijumu, Srbija je na osmom mestu u Evropi

 

Već (ni)smo jednom pobedili koronu

 

Takođe, ova izjava predsednika pobija tvrdnju aktuelne premijerke Ane Brnabić koju je Istinomer već ocenjivao. Ona je nekoliko dana nakon Vučićevog gostovanja izjavila da nikada nisu rekli da su “odneli pobedu protiv korona virusa”.

 

*SZO rekla da će lepo vreme da ubije koronu

*Poslednji zaraženi virusom korona do 10. jula

 

Brnabić je, podsećamo, za ovu izjavu dobila ocenu “neistina”. Pored toga što je u Informatoru Srpske napredne stranke (broj 83, mart – april 2020. godine), vladajuća stranka istakla da je “Srbija pobedila u borbi protiv opasnog virusa”, slično smo čuli i od člana Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, pulmologa Branimira Nestorovića. On je u emisiji “Fokus” na TV B92 17. aprila rekao da je “stvarno došao kraj” ovog virusa.

Dakle, predsednik je rekao upravo suprotno od Brnabić, i istakao kako će Srbija “ponovo” pobediti koronu. To se, međutim, nije desilo – ni brzo, ni efikasno. 

S obzirom na to da je u poslednja 24 časa zabeleženo 287 slučajeva zaraze, da je u poslednja 24 časa od virusa preminulo sedam osoba, a da nas članovi Kriznog štaba uveravaju da je situacija i dalje nesigurna, jasno je da nismo blizu pobede nad virusom. Stoga, predsednik za svoju izjavu dobija ocenu – “neispunjeno”.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević