Radovi na deonici Preljina – Požega najkasnije do maja

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o izgradnji deonice Preljina – Požega. (Televizija Telemark, 31. 12. 2017.)
“Srbija na Koridoru 11 počinje sledeće godine isto važnu deonicu, a to je Preljina – Požega, ja mislim da je to jedna od najvažnijih deonica na Koridoru 11… koju, dakle, počinjemo da radimo sledeće godine najkasnije do maja. Dve godine je potrebno da se ta deonica uradi.”
Pred sam kraj 2017. godine, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ponovo je davala optimistične najave i obećanja u vezi sa izgradnjom koridora u Srbiji. Pa je tako, govoreći o Koridoru 11 za maj najavila početak radova na deonici Preljina-Požega, za koju se često navodi da je izuzetno teška. 
Iako je resorna ministarka rekla da će radovi krenuti najkasnije do maja, što znači da su mogli da počnu i ranije, radova ni danas nema. Za ovu deonicu potpisan je komercijalni ugovor, ali ne i ugovor o finansiranju. Komercijalni ugovor je u novembru 2017. godine potpisala ministarka Mihajlović sa potpredsednikom kineske kompanije „China Communications Construction Company Ltd“ (CCCC), na Samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evropre u Budimpešti. Mihajlović je i tada najavila da bi već u maju 2018. mogli da vidimo radnike na gradilištu. 
S obzirom na to da još nije potpisan ni ugovor o finansiranju deonice, što bi prema poslednjim najavama trebalo da se dogodiu septembru ove godine i što je jedan od uslova za početak radova, ministarka Mihajlović dobija ocenu “neispunjeno” obećanje.
Pitali smo resorno ministarstvo koji je novi rok za početak radova, kao i kada će biti potpisan ugovor o finansiranju, ali odgovore nismo dobili. U međuvremenu je ministarka Mihajlović najavila nove rokove – poslednji kvartal 2018. ili početak marta 2019. godine.
Kada je u junu ove godine obilazila radove na još nezavršenom Koridoru 10, najavila je velika investiciona ulaganja za narednu godinu od kojih je posebno istakla početak izgradnje deonice Preljina-Požega, a kao datum početka radova navela je 1. mart 2019. To znači da je rok (za sada) pomeren za gotovo godinu dana. 
Podsećamo, kada je reč o Koridoru 10, ministarka Mihajlović je prošle godine rekla da je Koridor 10 “za nju završen”, da bi nedavno izjavila kako rok nije produžen, da se tokom izgradnje događaju nepredvidive stvari i da je “99 odsto završeno”. Rok je naravno pomeren za kraj ove godine, iako je prema ranijim najavama, Koridor 10, kao i Koridor 11 od Beograda do Čačka, trebalo da bude gotov još krajem 2016. ili početkom 2017.
A na Koridoru 11, od Beograda do Čačka, trenutno su završene dve deonice od kojih je samo jedna u funkciji. Deonica Ljig – Preljina dužine 40,3 km svečano je otvorena na jesen 2016, uz nekoliko meseci kašnjenja, dok deonica Ub – Lajkovac u dužini od 12,5 kilometara još nije puštena u saobraćaj. 
Ova sekcija je završena pre nekoliko godina, ali je krajem 2017. objavljeno da je jedan deo propao i da će morati da se radi ponovo. Resorno ministarstvo je zbog toga podnelo krivične prijave protiv nekoliko osoba na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem. 
Upravo je to poslužilo kao alibi za ponovno kašnjenje i nove rokove za završetak puta, iako u tom trenutku nisu bile završene ni druge dve deonice od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga. Prema poslednjim podacima Puteva Srbije, ove deonice još nisu gotove, a novi rok za završetak radova je kraj 2018.
Za obećani put od Beograda do Čačka “do početka 2017. godine” potrebno je završiti i deonicu Surčin – Obrenovac, koja bi, ako rokovi ovoga puta budu poštovani, trebalo da bude gotova početkom 2020. Istinomer će nastaviti da prati da li će i nova obećanja biti ispunjena.

Naslovna fotografija: Fonet/Ministarstvo građevinarstva