Premestićemo stanicu u Prokop za godinu dana

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o izmeštanju železničke stanice. (Politika, 25.1.2016. godine)
„Veliki je posao premeštanja stanice u Prokop, sad krećemo ka drugoj fazi, sigurno će nam trebati godinu dana da bismo je razmestili, ali razmestićemo je.”
Pre tačno godinu dana svečano je otvoreno nekoliko novih koloseka i perona u Prokopu, čime je završena prva faza izgradnje buduće glavne železničke stanice. To je najavljivano kao veliki dan za Srbiju, premijer Vučić se hvalio kako su radovi završeni u roku i kako je ova vlast završila posao započet još pre 40 godina.
*
Ministarka Zorana Mihajlović na otvaranju Prokopa / Foto: Fonet, Zoran Mrđa
Ministarka građevinarstva je, dan uoči otvaranja, za TV Pink rekla da će glavna železnička stanica iz Savamale biti premeštena tu u Prokop u roku od godinu dana.

Međutim, danas, godinu dana kasnije, železnička stanica i dalje stoji na starom mestu. Sa ove stanice svakodnevno kreću vozovi i u domaćem i u međunarodnom saobraćaju. I sporni voz, oslikan freskama srpskih manastira i sa natpisima “Kosovo je Srbija” na dvadesetak jezika, nedavno je put Kosovske Mitrovice krenuo upravo sa ove stanice.

Istinomer je pitao Ministarstvo građevine da li je počelo izmeštanje stanice, da li je završena potrebna dokumentacija, kada će sve biti gotovo, kao i koji je rok za izmeštanje zbog izgradnje projekta Beograd na vodi, ali odgovore nismo dobili.

Međutim, detaljne odgovore o tome šta je sve potrebno uraditi u Prokopu da bi se izmestila stanična zgrada iz Savamale dobili smo od Infrastrukture železnice. Iz odgovora se zaključuje da radovi na samoj stanici još nisu ni počeli i da će trajati oko dve godine.

“Da bi stanica kompletno bila gotova neophodno je završiti ploču na koti 105 i prvi peron (montirati prvi i drugi kolosek), izgraditi deo stanične zgrade ispod centralnog dela ploče u zoni Perona I ( koja se proteže na tri etaže i koja je dominantno namenjena tehnološkim funkcijama stanice). Prema usvojenom Idejnom rešenju i Projektu za građevinsku dozvolu, vreme potrebno za realizaciju i završetak predočenih železničkih sadržaja, iznosi 2 godine. Početak radova na izgradnji pomenute ploče, čiji projekat je završen, treba očekivati u naredna tri meseca”, navodi se u odgovoru Infrastrukture železnice.

Budući da je za sada počela samo izgradnja dela pristupnih saobraćajnica za novu stanicu, a u Prokop je premešteno i nekoliko linija u domaćem saobraćaju i to je sve – izmeštanje cele glavne železničke stanice i dalje je godinama daleko od stvarnosti – ministarka Mihajlović dobija ocenu “neispunjeno”.

Ali bilo bi neumesno izdvojiti samo ministarku Mihajlović. Umesto da se oslone na precizne odgovore ljudi iz struke, političari se već godinama, zarad jeftinih propagandnih poena, utrkuju u davanju nerealnih rokova za izmeštanje stanice. Tako je gradonačelnik Beograda Siniša Mali 2015. obećao da će sve biti gotovo u roku od dve i po godine, odnosno sredinom 2017.

RTS, 26.2.2015. godine
“… neka završimo projekat do kraja (2015) godine, možemo da krenemo sledeće (2016) godine u izgradnju, tako da se za dve, dve i po godine od danas mogu stvoriti uslovi da se konačno postojeća Železnička stanica izmesti na ovu lokaciju i da imamo jedan potpuno novi sistem u Beogradu“, rekao je Mali.

A najdalje u preterivanju je otišao –  sam premijer Vučić – po njegovom obećanju iz 2014, o kome je Istinomer već pisao, kompletna železnička stanica je trebalo da bude izmeštena još sada davne 2015. godine.

*
Premijer Aleksandar Vučić na otvaranju Prokopa / Foto: Fonet, Zoran Mrđa

Pre godinu dana, na otvaranju Prokopa, Vučić je, zaboravivši na prethodna obećanja – dao novi rok i rekao da će druga faza, odnosno izgradnja stanične zgrade, biti završena 2018. Obećao je i da će izgradnja pristupnih saobraćajnica početi u martu 2016, što je Istinomer, takođe, ocenio kao neispunjeno obećanje

Podsećamo i da je Upravni sud presudio da tender za prvu fazu radova na stanici u Prokopu, vredan 26 miliona evra, nije sproveden u skladu sa zakonom, budući da je prekršen Zakon o javnim nabavkama, o čemu je Istinomer već pisao. Premijer Vučić je, uprkos tome tome što voli da kaže da izbegava da se meša u rad pravosuđa, imao svoje mišljenje, po kome je “sve čisto kao suza”. 

One koji su ga na taj istorijski dan svečanog otvaranja stanice Prokop, podsetili na te neprijatne pravne činjenice – nazvao je – mrziteljima.