Pitanje doktorata je privatna stvar

Ministarka saobraćaja o doktoratu Siniše Malog. (N1, 22. 11. 2019. godine)
„Mislim da je pitanje toga da li ste doktorirali ili niste i kako ste doktorirali, više privatna stvar. Što se tiče ostavke, ja mislim da je to individualni čin svakog pojedinca, da li ćete negde ponuditi ostavku ili ne… Ali, svakako sačekaćemo i da se sam ministar obrati narednih dana.“

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, reagujući na odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu o doktoratu Siniše Malog, izjavila da je „pitanje toga da li ste doktorirali ili niste privatna stvar“, a da je ostavka individualni čin svakog pojedinca.

Ova izjava zaličila je na onu koju je nedavno dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjašnjavajući se o zahtevu studenata da se ministar Mali razreši funkcije zbog plagiranja doktorata.

TV Pink, 20. 9. 2019. godine
“Zamislite, vi tražite od nekoga da se meša u izbor Vlade?! Siniša Mali ne mora da ima nikakvu diplomu. Da biste bili ministar možete da prođete u Skupštini, dobijete poverenje naroda, Narodne skupštine, ne morate da imate bilo kakvu diplomu. Možete da imate završenu osnovnu školu i da budete ministar. To je pitanje političkog izbora za šta odgovara onaj ko je to politički predložio. A ovo je samo – ‘ajde da napravimo dodatni haos zato što možemo da isprovociramo nekoga da pošalje policiju da reaguje.”

Kao što je tačno da formalno ministar može da ima samo osnovno obrazovanje, tako bi donekle mogla da bude tačna izjava da je “pitanje toga da li ste doktorirali” privatna stvar. Međutim, u slučaju Siniše Malog radi se o plagiranju doktorske teze, što je 21. novembra, kako je kazala rektorka BU Ivanka Popović, nedvosmileno utvrdio Odbor za profesionalnu etiku. Naglasila je da je odluka Odbora konačna i da je to automatski i stav Univerziteta u Beogradu.

RTS, 21. 11. 2019. godine
Ivanka Popović je za RTS navela da je Odbor za profesionalnu etiku dao nalog da se postupi po odgovarajućem pravilniku, 'gde se zapravo može reći da je došlo do plagiranja, odnosno do preuzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja'.

Dakle, u pitanju je krađa intelektualne svojine, koja se, naročito u slučaju političara, u demokratskim zemljama, nikako ne toleriše. Takođe, tvrdnja ministarke da je ostavka “individualni čin svakog pojedinca, da li ćete ponuditi ostavku ili ne”, teško da se može odnositi na ovakve slučajeve, jer je u mnogim zemljam (od Nemačke, Češke, Mađarske…) utrđivanje da je rad funkcionera plagiran bez izuzetka pratila ostavka tih političara.

Podsetimo, 2011. ministar odbrane Nemačke Karl-Teodor cu Gutenberg podneo je ostavku zato što je utvrđeno da je njegov doktorski rad plagijat.

Nakon njega, u februaru 2013. i nemačka ministarka odbrazovanja Anete Šavan podnela je ostavku pošto joj je Univerzitet u Diseldorfu oduzeo doktorsku titulu zbog plagijata rada.

Predsednik Mađarske Pal Šmit podneo je ostavku u aprilu 2012. posle afere oko doktorske disertacije za koju je ustanovljeno da predstavlja plagijat. U julu prošle godine češki ministar rada i socijalnih pitanja Petr Krčal podneo je, nakon svega tri nedelje u novoj vladi premijera Andreja Babiša, ostavku zbog toga što se pokazalo da je njegov diplomski rad delimični plagijat.

To je prethodno učinila i Tatjana Mala iz Babišove stranke ANO koju je na podnošenje ostavke na funkciju ministarke pravde, zbog prepisivanja i plagijata u oba diplomska rada na oba fakulteta koje je završila,  naterao žestok pritisak medija i javnosti.

Takođe, stav da je „privatna stvar“ to „da li ste doktorirali ili niste“ ne potvrđuje se ni u slučaju same ministarke Mihajlović. Ona u svojoj biografiji, ali i na objavama na sajtu mininistarstva na čijem je čelu ispred svog imena gotovo redovno navodi titule – profesor i doktor.

 

 

Budući da se u slučaju Siniše Malog radi o plagijatu, krađi intelektualne svojine, i da zato ne može biti „privatna stvar“ da li ste „doktorirali ili niste“, a posebno „kako ste doktorirali“, izjavu ministarke Mihajlović ocenjujemo kao – neistinu

Naslovna fotografija: Fonet, MGSI