Jeftinije gorivo, ali prvo da poskupi

Ministar trgovine o nižim cenama goriva. (Blic, 29. 12. 2010. godine)
„Otvaranje tržišta i slobodno formiranje cena naftnih derivata u Srbiji od 1. januara 2011. građanima će doneti kvalitetnije, a jeftinije gorivo.“

Najavu da će dugoočekivana liberalizacija tržišta naftnih derivata omogućiti građanima da kupuju jeftinije gorivo ministar Milosavljević je potkrepio mišljenjem da će se trgovci boriti da „zauzmu svoj deo kolača kroz niže cene i bolji kvalitet proizvoda“.

Međutim, u isto vreme, Vlada je drastično povećala akcize na gorivo od 0,3 dinara do 6,53 dinara po litru. Na povećanje akciza nadovezao se i skok cene nafte na svetskom tržištu, pa je građane umesto pojeftinjenja u januaru dočekalo poskupljenje goriva.

„Maloprodajne cene naftnih derivata od juče su povećane i na pumpama Naftne industrije Srbije. Na taj način jedini domaći proizvođač benzina priključio se drugim naftnim kompanijama koje posluju na srpskom tržištu u poskupljenjima što je suprotno trendu koji se očekivao nakon što je Vlada omogućila uvoz naftnih derivata od 1. januara.“

Danas, 12. 1. 2011. godine

Posle pritiska Evropske komisije na Srbiju da uskladi akcize na domaće i uvozne naftne derivate, Vlada ih je u maju ujednačila. Ali, na viši nivo. Tako se akcize na benzin povećavaju za još 4,5 dinara po litru, a na dizel gorivo za dva dinara. Stručnjaci predviđaju da će sve to dovesti do novih poskupljenja goriva.

Kako se ništa od novogodišnje tvrdnje bivšeg ministra nije obistinilo Istinomer mu daje ocenu „neispunjeno“.