Slobodan Milosavljević

Datum rodjenja: 19. 11. 1965.
Mesto:
Datum rodjenja: 19. 11. 1965.
Mesto:

Rođen je 1965. godine u Beogradu.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1990. godine, gde je 1996. odbranio magistarsku tezu, a 2001. i doktorsku disertaciju iz oblasti makroekonomije i menadžmenta.  

Nakon studija kratko je radio u špediciji i spoljnoj trgovini, a od 1991. godine radio je u Institutu za tržišna istraživanja, gde je od 1996. do 2000. godine bio na poziciji direktora Centra za konjunkturna istraživanja i makroekonomske analize.

Od januara 2001. do marta 2004. godine bio je ministar za trgovinu, turizam i usluge u prvoj demokratskoj Vladi Srbije, a kraće vreme pre toga bio je ekonomski savetnik predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića.

Nakon prestanka ministarske funkcije izabran je za direktora, a od decembra 2004. godine za predsednika Privredne komore Srbije. Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije izabran je 15. maja 2007. godine. Na toj funkciji bio je do 7. jula 2008. godine kada je postavljen na mesto ministra za trgovinu i usluge u Vladi Srbije. Početkom marta 2011. godine razrešen je te funkcije.

Prestankom ministarske funkcije, Odlukom Upravnog odbora Privredne komore Srbije, 19. aprila 2011. godine imenovan je za savetnika komore. Na predlog Vlade  Srbije, a po odluci Skupštine kompanije NIS-GAZPROM NEFT a.d. izabran je za člana Odbora direktora – Neizvršnog direktora za oblast dopunskog poslovanja. Nakon prestanka članstva u Odboru Direktora NIS-GAZPROM NEFT a.d., dobija profesionalni angažman u kompaniji kao Regionalni koordinator za dopunsko poslovanje i koordinator za rebrendiranje maloprodajne mreže. Takođe, obavljao je poslove člana „International Advisory Board-a“ Uni Credit Bank Roma, Italy, u periodu od 2011–2014.

Objavio je više od 50 naučnih i stručnih radova u časopisima, edicijama, publikacijama i monografijama od nacionalnog i međunarodnog značaja. Autor je univerzitetskog udžbenika „Trgovinska politika“ i knjige poezije „Izvor i pritoka“. Dobitnik je i „Zlatne Pupinove medalje“ za 2005. godinu Srpske akademije nauka i umetnosti, za životno delo u razvoju nauke i privrede i doprinos obeležavanju 150. godišnjice rođenja Mihajla Pupina.

Za koordinatora Centra resornih odbora Demokratske stranke izabran na sednici Predsedništva DS održanoj 25. avgusta 2014. godine. Sada tu funkciju obavlja predsednik DS Zoran Lutovac. 

Potpredsednik je UO Fonda “Dr Zoran Đinđić.” U Demokratskoj stranci bio je od 2003. godine. 

Viši sud u Beogradu odredio mu je pred kraj 2015. pritvor do 30 dana jer je, sa još pet osoba, osumnjičen za malverzacije sa poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu. Pritvor je ukinut početkom 2016. a u maju 2017. Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv njega i još šestoro njegovih saradnika kojim se terete da su zloupotrebama preduzeću „Maxim&Co“ pribavili protivpravnu imovinsku korist višu od milijardu dinara.
 
Početkom 2019. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je potvrdio optužnicu protiv njega i još sedmoro njegovih saradnika „kojom se terete da su zloupotrebama pribavili veliku protivpravnu imovinsku korist preduzeću „Maxim&Co“.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal nije do sada saopštavalo navode optužnice. Nakon hapšenja osumnjičenih u decembru 2015. godine, međutim, saopšteno je da se oni sumnjiče da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica. Tada je saopšteno i da se sumnjiče da su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva ‘Maxim&Co’ i državnog zemljišta u građevinskom reonu Novog Sada čiji je korisnik bila opšta zemljoradnička zadruga Novi Sad. Tom prilikom preduzeću ‘Maxim&Co’ su pribavili protivpravnu imovinsku korist veću od milijardu dinara, s obzirom da je vrednost zemljišta u državnoj svojini bila višestruko veća od vrednosti poljoprivrednog zemljišta koji je država dobila u razmeni, saopšteno je tada iz tužilaštva.“ (Blic, 23. 1. 2019. godine)

U avgustu 2020. isključen je iz Demokratske stranke s obrazloženjem da je prekršio Statut i Etički kodeks partije. 

„Četiri funkcionera Demokratske stranke isključenja su iz članstva te partije. Izvršni odbor DS odlučio je o tome u disciplinskom postupku koji je pokrenuo Etički odbor stranke, a isključeni su Radoslav Milojičić Kena, Slobodan Milosavljević, Balša Božović i Branislav Lečić. Etički odbor pokrenuo je disciplinski postupak protiv čestvorice funkcionera 9. jula, s obrazloženjem da su prekršili Statut i Etički kodeks DS i time naštetili njenom ugledu. ‘Radoslav Milojičić Kena, Slobodan Milosavljević, Balša Božović i Branislav Lečić bili su organizatori pokušaja preotimanja stranke u Madlenijanumu 21. juna ove godine, kada su doveli privatno obezbeđenje na sednicu, blokirali ulaze u Madlenijanum i na kraju inicirali prekid zasedanja Glavnog odbora’, navedeno je u saopštenju koje je medijima dostavila Informativna služba Demokratske stranke.“ (Tanjug, 31. 8. 2020. godine)