Jedini sam kome na mitinzima nisu govorili političari iz Republike Srpske

Predsednik Srbije o mitinzima, političarima i Republici Srpskoj (TV Prva, 11. februar 2022.)
„Samo dve stvari, izvinite, nikada – pošto govore o tome – nikada se ni na koji način, i jedini sam predsednik koji se nije umešao u bilo koje izbore u Republici Srpskoj. Nikada. Jedini sam kome na završnim mitinzima ili bilo kojim drugim mitinizima nisu govorili, na takav način političari iz Republike Srpske, jer sam želeo da nikada ne delimo ljude.“

„Ne mogu da prihvatim činjenicu da je Milorad Dodik kriv za sve, pošto to nije fer i nije istina“, rekao je predsednik Srbije u emisiji na TV Prva, kao i to da „mi da menjamo i da isključujemo rukovodstvo Republike Srpske zato što su to tražili ambasadori, ne pada mi na pamet da to čak i razmatramo“.

Govoreći o odnosu Srbije i Republike Srpske i prijemu povodom Dana državnosti Vučić je potom izjavio:

„Samo dve stvari, izvinite, nikada – pošto govore o tome – nikada se ni na koji način, i jedini sam predsednik koji se nije umešao u bilo koje izbore u Republici Srpskoj. Nikada. Jedini sam kome na završnim mitinzima ili bilo kojim drugim mitinizima nisu govorili, na takav način političari iz Republike Srpske, jer sam želeo da nikada ne delimo ljude.“

***

Dodik je jedan od političara iz Republike Srpske koji je više puta bio prisutan na skupovima Srpske napredne stranke, a na nekim od njih je i govorio, zbog čega ova izjava Aleksandra Vučića zaslužuje ocenu – kratke noge.

Elem, šta smo sve pronašli u medijima? Podsetimo se nekih od tih skupova (i sednica SNS) proteklih godina.

„Sjednici su prisustvovali šef Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, lider opozicione DSS Vojislav Koštunica i predstavnici Savez Vojvođanskih Mađara i SDA Sandžaka, drugih političkih stranaka, ambasadori i predstavnici diplomatskog kora gotovo svih ambasada u Beogradu, crkava i vjerskih zajednica.“ (aa.com.tr, 29. septembar 2012.)

Sledeće godine isto:

„Proslavi pеtogodišnjicе strankе prisustvovali su mnogi uglеdni gosti iz rеgiona i svеta, izmеđu ostalih bivši šеf italijanskе diplomatijе i savеtnik vicеprеmijеra Vučića Franko Fratini, koji sе obratio prisutnima, prеdsеdnik Parlamеntarnе Skupštinе Savеta Evropskе Žan Klod Minjon, bivši slovački prеmijеr Mikulaš Dzurinda, spеcijalni izaslanik ruskog prеdsеdnika Vladimira Putina Alеksandar Mihajlovič Babakov, austrijski ministar poljoprivrеdе Niki Bеrlakovic…

Iz rеgiona su bili prisutni prеdsеdnik RS Milorad Dodik, prеmijеrka Rеpublikе Srpskе Žеljka Cvijanović, bivši prеdsеdnik SCG Svеtozar Marović, lidеr Novе srpskе dеmokratijе iz Crnе Gorе Andrija Mandić, potprеdsdnik Samostalnе dеmokratskе srpskе strankе iz Hrvatskе Milorad Pupovac…“ (Izvor: sns.org.rs/Tanjug, 21. oktobar 2013.)

Skupu u Centru 'Sava', povodom sedam godina od osnivanja Srpske napredne stranke, prisustvovali su, pored lidera SNS-a Aleksandra Vučića, i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik RS Milorad Dodik, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, kao i brojni ambasadori i druge zvanice. (RTS, 17. oktobar 2015.)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je tada da su odnosi između RS i Srbije građeni uzlaznom linijom, a da su danas na najboljem nivou, zahvaljujući zajedničkim naporima.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 18. 1. 2021.

„Republika Srpska podržava ono što radi Srbija i mi delimo stav da se ne može bezočno otimati Kosovo i Metohija“, istakao je Dodik. Prisutnima se obratio i lider SPS-a Ivica Dačić. (Izvor: RTS, 17. oktobar 2015.)

A u martu 2017. godine, na primer:

Milorad Dodik je na skupu „Krajišnici za Vučića“, koji su organizovala Udruženja Krajišnika i Udruženje „Korijeni“ u Novom Sadu, rekao da je sasvim prirodno da on bude na tom skupu, jer se slaže sa stavom učesnika da na predsedničkim izborima podrže Aleksandra Vučića. (…) Naveo je da nikada do sada nije učestvovao na izborima u Srbiji, ali da će 2. aprila izaći na glasanje u Konzulatu u Banjaluci, a sve to je prokomentarisao rečima „pitajte me za koga ću glasati“, pokazajući rukom prema bilbordu Aleksandra Vučića. (Izvor: RTS)

Dodik je govorio na mitingu u Beogradu “Budućnost Srbije” u Beogradu 2019. godine:

***

O odnosu Dodika i Vučića, i da „Aleksandar Vučić zna da se Dodik vezuje uvek za onog ko ima političku vlast u Srbiji“, tako da „nije teško pretpostaviti i da zna da bi mu Dodik, kada ne bude vlast u Srbiji, prvi okrenuo leđa“Istinomer je već pisao u oktobru 2018. godine.

Za razliku od Aleksandra Popova, koji smatra da je Srbija otvorenom propagandom u korist Dodika značajno doprinela njegovoj pobedi, čime je pokazala joj nije stalo do konsolidacije stanja u BiH, Aleksandar Trifunović je mišljenja da između ove dvojice postoji neka vrsta netrpeljivosti. A Cvijetin Milivojević događaje vezuje za posetu Putinu, koja je “prelomila Vučićevu podršku”. (Izvor: Istinomer, 9. oktobar 2018.)

Odnos sa Republikom Srpskom svakako je neizbežna karta vladajućoj stranci koja to ne gubi iz vida već godinama. A to znači i simbolički i protokolarno, uz prisustvo i govore političara, pre svega Milorada Dodika, kao najdominantnije političke figure iz Republike Srpske.

Ovim povodom, podsetimo se i Vučićevih izjava koje je Istinomer ocenjivao. Govoreći na sednici Glavnog odbora SNS u septembru 2018. godine, uoči izbora u Bosni i Hercegovini, on je rekao:

„Mi se nećemo mešati u odluku našeg naroda u Republici Srpskoj, ali ću posle izbora izneti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj… A to njihovo mešanje ide do tih granica da ambasadori pojedinih zapadnih zemalja zovu ljude na listama pojedinih stranaka i zabranjuju im da slučajno ne promene stranu, jer u protivnom, jer u suprotnom, odgovaraće i za zločine koji su počinili i za one koje nisu.“

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 9. 10. 2018.

S obzirom da Vučić posle izbora to nije učinio, ovo obećanje smo zabeležili kao jedno od neispunjenih.

U novembru prošle godine zabeležili smo njegovu izjavu – „samo zamislite da je neko od nas rekao da treba da se ujedine, a nije, niti će, Republika Srpska i Srbija“, koju smo ocenili kao neistinu, između ostalog, upravo zbog izjava Milorada Dodika i Aleksandra Vulina o ujedinjenju, tj. srpskom svetu.

 

 

Foto: Facebook / Aleksandar Vučić