Izneću dokaze o mešanju zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj

Predsednik Srbije o mešanju ambasada zapadnih zemalja u izbore u Republici Srpskoj. (Tanjug, 24. 9. 2018.)
“Mi se nećemo mešati u odluku našeg naroda u Republici Srpskoj, ali ću posle izbora izneti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj… A to njihovo mešanje ide do tih granica da ambasadori pojedinih zapadnih zemalja zovu ljude na listama pojedinih stranaka i zabranjuju im da slučajno ne promene stranu, jer u protivnom, jer u suprotnom, odgovaraće i za zločine koji su počinili i za one koje nisu“.
Govoreći na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, uoči opštih izbora u Bosni i Hercegovini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dotakao se i Republike Srpske. Naime, Vučić je u jeku predizborne kampanje ( u drugoj državi) izneo vrlo ozbiljne optužbe na račun “pojedinih ambasadora“ i obećao da će “nakon izbora izneti frapantne dokaze o mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj“.
Rekao je još da “to njihovo mešanje ide do tih granica da ambasadori pojedinih zapadnih zemalja zovu ljude na listama i zabranjuju im da promene stranu.“
Iako su pritisci i ucene u izbornom procesu krivično delo, predsednik Srbije optužujući “pojedine ambasadore, međutim, nije rekao da li je svoja saznanja o tome prijavio nadležnim organima, kao što su policija i tužilaštvo Bosne i Hercegovine koji bi ove navode morali da ispitaju. Umesto toga, on je rekao da će dokaze izneti javnosti, ali i Mladenu Ivaniću, bivšem srpskom članu predsedništva Bosne i Hercegovine.
Izbori u Bosni i Hercegovini su održani 7. oktobra i kao što znamo Mladena Ivanića je na mestu srpskog člana Predseništva zamenio Milorad Dodik – politički saborac Aleksandar Vučića sa one strane Drine.
Od završetka izbora u BiH (i u Republici Srpskoj, kao jednom njenom entitetu) prošlo je skoro mesec i po dana. Budući da do sada javnosti nije izneo nijedan dokaz o mešanju pojedinih zapadnih sila”, niti rekao na čemu temelji svoje tvrdnje, Aleksandar Vučić za obećanje “da će izneti frapantne dokaze o mešanju zapadnih zemalja u izbore u Republici Srpskoj” dobija ocenu “neispunjeno“.
No, ove optužbe pred izbore u Bosni i Hercegovini, sem Aleksandra Vučića iznosio je i Milorad Dodik. On je otišao i korak dalje, pa je za mešanje i ucene optužio britansku i američku ambasadu. 
„Ljudi iz američke administracije i britanske ambasade hodaju po BiH i ljude koji su na listama, čak i iz moje političke partije, ubeđuju za neke druge aranžmane. Nekima i prete“, rekao je predsednik RS Milorad Dodik i, takođe, obećao dokaze za svoje tvrdnje izneti „sutra“.
Dodik je, zaista, u jutarnjem programu televizije Prva gostovao već sledećeg jutra, ali obećane dokaze, ponovo, nismo dobili.
*
Milorad Dodika/ Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

I dok se Vučić više u medijima nije oglašavao o ovj temi, od Dodika smo ubrzo čuli i “detelje”. Naime, u intervjuu za dnevni list Kurir, Dodik je rekao da „su Amerikanci i Britanci obezbedili oko 20 miliona evra za destabilizaciju vlasti u RS i za mešanje u predstojeće, oktobarske izbore.

“Britanci su obezbedili šest miliona funti za upliv u razne medije, neke strukturalne grupe i nevladine organizacije, a 12 miliona dolara stara američka administracija koja se bavi navodno pitanjima izbora. Oni su veoma operativni, za svakog znamo gde se nalazi. Pet ih je u Banjaluci i svaki dan se bave pitanjima destabilizacije… Gotovo svakog ko je na listi pozivaju iz stranih ambasada da se, navodno, demokratski s njima razgovora, a u suštini se sugeriše način ponašanja“, rekao je Dodik za Kurir i dodao da je u RS došlo 40 obaveštajaca iz Velike Britanije.
Izabrani srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine je, kako su izvestili ovdašnji mediji, rekao i da “poseduje tačne podatke kada se razgovaralo, šta je rečeno, da se preti ljudima iz nekog drugog bloka da moraju da ostanu ili da će se suočiti s posledicama“.
Baš kao i predsednik Srbije, za ove krupne optužbe u jeku predizborne kampanje, Milorad Dodik nikakve dokaze nije izneo.
Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović