Niko od nas nije rekao da treba da se ujedine Republika Srpska i Srbija

Predsednik Srbije o izjavama povodom ujedinjavanja (Hit tvit, 28. novembar 2021. godine)
„Samo zamislite da je neko od nas rekao da treba da se ujedine, a nije, niti će, Republika Srpska i Srbija“

Već smo pisali o tome da je predsednik Aleksandar Vučić bio gost poslednjeg Hit tvita i tom prilikom pričao je o nošenju zaštitnih maski na skupu svoje stranke i blokadi puteva. Tokom istog gostovanja, predsedniku je bilo postavljeno i pitanje o izjavi Aljbina Kurtija.

Premijer Kosova Aljbin Kurt odgovarajući na pitanje kako bi glasao na referendumu o ujedinjenju sa Albanijom, rekao je:
“U budućnosti, ako bi se to predstavilo kao demokratski referendum, glasao bih za to, ali ponavljam, samo ako je provedeno na miran i demokratski način”.
Izvor: Al jazeera / Kurti: Glasao bih za ujedinjenje s Albanijom

 „Kada čujete ovo da Kosovo treba da se pripoji Albaniji i da niko iz međunarodne zajednice ne reaguje na to, a da bi i te kako reagovali da se tako nešto odavde čuje, kažete li nešto njima“, upitala je voditeljka Pinka.

Vučić je priznao da se nije pripremio za ovo pitanje, jer nije znao da će i Kosovo biti tema emisije, ali je odgovorio: 

Samo zamislite, i to vam oslikava položaj Srbije, i to nije pitanje da li je ovaj ili onaj na vlasti, to nije pitanje Aleksandra Vučića, to je pitanje odnosa prema Srbiji, zamislite da je neko od nas rekao da treba da se ujedine, a nije, niti će, Republika Srpska i Srbija“.

Moje pitanje je, znate za koliko bi reagovali? Reagovali bi u roku od, kako to klinci u Beogradu kažu, u roku od odmah. Istog sekunda bi nam objasnili da smo mi ljudi prošlosti, da smo teret Balkana i da unosimo krize“, objasnio je Vučić.

Međutim, da li su izjave o ujedinjenju Republike Srpske i Srbije samo zamisao ili su predstavnici sa jedne i druge strane javno iznosili svoje težnje o jedinstvenoj državi?

Povezan sadržaj
Nikolija Čodanović 30. 11. 2021.
Mihaela Šljukić 1. 12. 2021.

U aprilu ove godine ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin gostovao je u emisiji Hit tvit i tada izjavio:

“Ne razumem zašto su granice nepromenjive. Ne razumem zašto Srbi ne bi mogli da se ujedine. Ne razumem zašto srpsko nacionalno pitanje ne može konačno da se reši tako što će Srbi formirati jedinstvenu državu. Na Balkanu, očigledno, nacionalna pitanja se rešavaju tako što se nacija ujedini u okviru jedne jedinstvene političke strukture. Tako što formira državu. … Srbi treba da imaju jedinstvenu državu, tako treba već jednom da reše nacionalno pitanje koje rešavaju naši preci od Prvog srpskog ustanka. Ovo je moje mišljenje, nije mišljenje ni Vučića. Ni Vlade.”   

Još precizniji bio je član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tokom prvog obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Banja Luci, prošle godine: 

„Mi imamo dve države, Srbiju i Republiku Srpsku, ali je naša težnja da budemo jedna država“.

https://www.youtube.com/watch?v=-ucLWVrqE5w&t=110s

A istog dana kada je Vučić na Pinku pričao da je ovo scenario koji mora da se zamišlja, ministar Vulin održao je govor na novoizgrađenom mostu „Bratoljub“, između Bratunca i Ljubovije, kao i zajedničkom graničnom prelazu i carinskom terminalu Bosne i Hercegovine i Srbije

„Dragi građani Srbije, dragi građani Republike Srpske nek vam je srećan most. Da Bog da ga u dobru prelazili sa obe strane i da zapamtimo svi zajedno – Drina je granica onoliko koliko mi hoćemo da bude granica, Drina je granica onoliko koliko mi odlučimo da je granica, Drina nas deli onoliko koliko mi dopustimo da nas deli, mora da nas spoji, sa obe strane živimo isti, radujemo se istim stvarima, verujemo u mir i nadamo se da će ova deca koju ste danas ovde doveli na čemu sam vam beskrajno zahvalan rasti u boljim vremenima nego  što smo rasli mi”. 

Osim što je Vulin naglašavao da je „Drina granica onoliko koliko mi hoćemo / odlučimo“ da bude granica, on je rekao i da nema opravdanja da se među ljudima prave granice, a zatim ponovo poželeo sreću mostu na koji se čekalo šest godina.

„Srećna vam prilika da pokažemo da između braće ne može i ne sme biti granica, i nemojte da bi mi neko zamerio na ovo što govorim, jer kada pričamo o Evropi govorimo Evropa bez granica, a što onda među Srbima mora da bude granica, zaključio je Vulin. 

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 20. 4. 2021.

Ipak, iako je Vulin ovoga puta zamolio da se ne zloupotrebi i ne zameri to što je govorio, njegove ranije izjave imale su istu poruku.

Pre nešto više od dve i po godine, na Danu obeležavanja Vojske Republike Srpske, 12. maja 2019. godine, Vulin je izjavio:

Republika Srpska je uvek prioritet politike Vlade i predsednika Republike Srbije. Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku”.

To da je Republika Srpska prioritet srpskoj vojsci, zapisano je i u Strategiji nacionalne bezbednosti Republike Srbije, koja je usvojena krajem decembra 2019. godine, kada je na čelu Ministarstva odbrane upravo bio Aleksandar Vulin.

“Očuvanje Republike Srpske jedan je od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. Saglasno tome, opredeljenje Republike Srbije jeste da nastavi razvijanje specijalnih paralelnih odnosa sa Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, piše u članovima posvećenim očuvanju mira I stabilnosti u regionu i svetu.

 

Srpsko jedinstvo i nasušna potreba Srba

 

Ove godine, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je 15. septembra u Beogradu, tokom obraćanja Dodik je rekao:

„Mi imamo svoju republiku, ali naša otadžbina je Srbija, naša zemlja nije BiH, naša zemlja je Srbija. Uveren sam, Srbi koji su tako mnogo stradali u prošlom veku, da je ovaj vek vek našeg ujedinjenja i našeg jedinstva i počinjemo ovako”.

Predsednik Vučić tada je ovom prazniku dao širu persektivu:

„Ako smo ujedinjeni, mi Srbi, a ovo nije samo državni, ovo je svenarodni i svesrpski praznik, možemo da prevaziđemo sve nedaće“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić”.

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 7. 10. 2019.
Siniša Dedeić 18. 9. 2019.

Mesec dana nakon toga, Aleksandar Vulin izneo je svoj stav o srpskom jedinstvu.

„Čvrsto verujem da je stvaranje ‘srpskog sveta’ kao jedinstvenog političkog naroda nasušna potreba Srba i u tome nema pretnje“, rekao je tokom obraćanja u Narodnoj skupštnini Srbije.

O stvaranju “srpskog sveta”, za Al Jazeeru pisao je i novinar Tomislav Marković:

“Specifičan je to arhitektonski poduhvat – izgradnja “srpskog sveta” izvodi se rušenjem susednih država. Menjaju se u srpskoj politici akteri, partije, sumnjiva lica, vlade i ministri, ali hegemonistička matrica ostaje ista”

***

Kao što vidimo Aleksandar Vulin (kao zvanični predstavnik vlasti naše zemlje) i Milorad Dodik (kao predstavnik Rešublike Srpske) više puta su javno tvrdili da bi Srbija i Republika Srpska trebalo da se ujedine i da budu jedinstvena država. Takve težnje su čak i formalizovane dokumentom koji kaže “da je očuvanje Republike Srpske jedan od spoljnopolitičkih prioriteta”. Dakle, Vučićev scenario u kom “neko od nas” govori o ujedinjenju sa Republikom Srpskom nike nezamisliv, te zbog svega navedenog – predsednik za ovu izjavu dobija ocenu – neistina.

Foto: FoNet/Aleksandar Levajković