Datum nije razlog za sporazum

Premijer o pregovorima sa Prištinom. (Beta, 7. 3. 2013. godine)
"Ukoliko ne budu povećane nadležnosti, ne možemo da prihvatimo predlog, čak i da ne dobijemo datum. Mi ovo ne radimo zbog datuma, nego radi rešenja problema na Kosovu."

Predsednik Vlade Srbije je početkom marta, u trenutku kada se odlučivalo o prihvatnju sporazuma sa Prištinom, izjavio je da “čak ni po cenu nedobijanja datuma početka pregovora s EU, Srbija ne može da u Briselu prihvati dogovor s prištinskim vlastima, ako ne budu povećane nadležnosti predložene zajednice srpskih opština na Kosovu”, ali i naglasio :“Mi ovo ne radimo zbog datuma.“

Međutim, početkom juna, kada je počelo da se govori o tome kako Srbija neće dobiti datum, već samo “zeleno svetlo”, Dačić je kazao da to za Srbiju “nije prihvatljivo” i da može da ugrozi primenu briselskog sporazuma. On je kazao da je datum bio deo paketa u Briselu.

„Interesuje nas samo pozitivna odluka Saveta EU, onako kako je Evropska unija obećala. Dogovorili smo se – briselski sporazum, implementacija onoga što je dogovoreno i donošenje pozitivne odluke o početku pregovora sa EU.“
Tanjug, 10. 6. 2013. godine

Budući da je priznao da je, ipak, datum bio značajan motiv za postizanje sporazuma, izjavu premijera Dačića ocenjujemo kao “neistinu”.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD