Danas naš izvoz iznosi 23 milijarde

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić o izvozu. (TV Pink, 31.10. 2019. godine)
3. 11. 2019.
Teme / Ocene: Neistina
“Ne zaboravite da je naš izvoz porastao u odnosu na recimo 2011, kada je naš ukupan izvoz iznosio 11 milijardi, danas naš izvoz iznosi 23 milijarde.”

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, u gostovanju u Nacionalnom dnevniku na Televiziji Pink, izjavio je da današnji izvoz Republike Srbije iznosi “23 milijarde evra”. Dodao je da je izvoz 2011. godine iznosio “11 milijardi”.

Kako bismo proverili da li su podaci o izvozu koje je predsednik Vučić naveo tačni konsultovali smo Republički zavod za statistiku.

*Putin, milioni i hulahop čarape

*U poslednjih 10 godina raste izvoz u EU

*U EU izvozimo devet puta više nego u Srbiju

Elem, prema podacima koje nam je Zavod dostavio, ukupan izvoz za 2011. godinu, iznosio je 8.44 milijardi evra, odnosno 11.77 milijardi dolara. 

Kada je reč o 2018. godini, ukupan izvoz iznosio je 16.28 milijardi evra, odnosno 19.23 milijardi dolara.

Kao što možemo da vidimo, Vučić je izneo tačne podatke kada je u pitanju 2011. godina. Međutim, odakle predsedniku podatak o današnjem izvozu od 23 milijarde?

Povezan sadržaj
Anka Milivojević 14. 2. 2019.

 

Pogrešno citiranje statistike

 

Odgovor smo pronašli u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, objavljenom u avgustu ove godine.

Zavod je izdao saopštenje u kojem se navodi da je ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije, za prvih sedam meseci ove godine, iznosila oko 23.8 milijardi evra.

“Izvezeno je robe u vrednosti od 10,1 milijardi evra i to je povećanje od 7,2 odsto. Uvoz povećan za 10,4 odsto, na oko 13,7 milijardi evra”, navodi se u saopštenju.

 

Foto: Printscreen/Republički zavod za statistiku

 

Dakle, brojka od 23,8 milijardi evra predstavlja ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu, u šta se ubraja i vrednost onoga što mi uvozimo, a ne samo vrednost izvoza, koji je za prvih sedam meseci ove godine iznosio 10,1 milijardi evra.

Predsednik Srbije je u svom izlaganju na TV Pink izneo netačnu tvrdnju u kojoj je podatak o ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni, predstavio kao podatak koji se odnosi isključivo na izvoz Republike Srbije. Stoga, Aleksandar Vučić od Istinomera dobija ocenu – neistina.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević