U EU izvozimo devet puta više nego u Rusiju

Premijer o izvozu u EU i Rusiju. (Konferencija za medije, 22. 8. 2014. godine)
"Mi poljoprivredne i prehrambene proizvode izvezemo devet puta više u EU nego u Rusiju."

Predsednik Vlade Srbije održao je 22. avgusta konferenciju za novinare povodom preporuke Evropske unije da proivođači hrane iz Srbije ne treba da koriste ruske uzvratne sankcije da bi preuzele mesto evropskim izvoznicima hrane. Vučić je kazao da će Srbija poštovati volju EU i neće davati subvencije za izvoz svojih proizvoda u Rusiju, ali da Ruskoj federaciji neće uvoditi sankcije.

On je tom prilikom izneo podatak da je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije EU, u koju se izveze devet puta više poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nego u Rusiju.

Na osnovu podataka koje je Republički zavod za statistiku dostavio Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ekonomski analitičari sa sajta makroekonomija.org izračunali su da je Srbija u 2013. godini u EU izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrednosti od 1,091 milijardi dolara.

U Rusku Federaciju Srbija je istu grupu proizvoda izvezla u vrednosti od 142 miliona dolara. Tako da je Srbija u EU izvezla 7,7 puta više poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nego u Rusiju.

Dakle, tačno je da Srbija izvozi mnogo više poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u EU, nego u Rusiju, ali ne devet puta nego 7,7 puta više.

Zato izjavu premijera Vučića ocenjujemo kao „skoro istinu“.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević