U poslednjih 10 godina raste izvoz u EU

Ane Brnabić o rastu izvoza u EU (Otvoreni parlament, 28. 6. 2017. godine )
“Ukupan obim trgovine Srbije sa EU na kraju 2008. godine iznosio je nešto više od 13 milijardi evra, pri čemu je uvoz bio više nego duplo veći od izvoza u EU, uz pokrivenost uvoza izvozom od 44,4%. Na kraju 2016. godine ukupan obim trgovine Srbije sa EU je iznosio 19,8 milijardi evra, uz pokrivenost uvoza izvozom od 81%, što znači da je obim trgovine znatno povećan uz kontinuirano veći rast stope izvoza, nego uvoza.
Premijerka Ana Brnabić istakla je pred narodnim poslanicima, prilikom izlaganja svog ekspozea,  da je u poslednjoj deceniji rasla trgovinska razmena Srbije sa EU, uz značajan rast izvoza srpskih proizvoda na evropsko tržište. Zanimljivo da je identičan primer kao ilustraciju uspeha rada Vlade 2014-2016, prošle godine u svom šestočasovnom maratonskom ekspozeu, imao tadašnji mandatar Vučić. 
Za razliku od Vučića, Brnabić je međutim daleko preciznija u iznošenju podataka i gotovo da je u procenat u pravu kad je reč o razmeni Srbije sa EU u poslednjih 10 godina, zbog čega dobija ocenu istina.  
Podaci Evropske komisije pokazuju da je trgovinska razmena 2008. iznosila 14 milijardi evra uz izvoz EU na tržište Srbije od 9,7 milijardi evra. Sa izbijanjem ekonomske krize, razmena pada da bi se tek 2012. vratila na nivo iz 2008. Nakon toga, raste uvoz iz EU, ali i izvoz po još većim, dvocifrenim stopama, da bi u 2016. stopa pokrivenosti uvoza izvozom dostigla 75 odsto. 
*
Trgovinska razmena Srbije i EU