Stiže li izvozni sveti gral u Srbiju?

Misteriozna investicija koju je nedavno najavio predsednik Aleksandar Vučić izvoziće, kako je sam rekao, robe u vrednosti od 4,5 milijarde evra. To je više nego što deset najvećih izvoznika izveze zajedno i čini deset odsto srpskog BDP-a. Prethodna grandiozna Vučićeva obećanja o investicijama koje se mere u milijardama evra, međutim, ostala su neispunjena.
“Ovo je najveća investicija do sada”. Tim rečima je predsednik Aleksandar Vučić nedavno najavio novu investiciju u Srbiji od 4,5 milijarde evra. Iako nije želeo da nam otkrije o kome se radi, podelio je sa građanima da se dolazak misteriozne kompanije očekuje u aprilu.
“Hoću da vam kažem nešto što još ne može da bude vest. Ona investicija o kojoj sam pričao… To je spektakularno i to bi potpuno promenilo Srbiju. Trenutno stojimo kao zemlja broj jedan u konkurenciji sa druge dve zemlje iz centralne i istočne Evrope koje su članice Evropske unije”, rekao je Vučić nedavno gostujući u “Ćirilici” i dodao da su u opticaju dva grada u centralnoj Srbiji.

*
Foto: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom na fabrike Amphenol Automotive/FoNet/TV
“Dolazak takve kompanije bi potpuno promenio i Srbiju i ceo region”, rekao je predsednik i dodao da ne sme ni da kaže u kom “neverovatnom procentu” bi zbog dolaska ovog misterioznog ulagača skočio srpski bruto domaći proizvod (BDP).
“Ne smem ni da kažem koliki bi se izvoz planirao. Negde oko 4,5 milijarde evra. To su za nas ogromni, stravični brojevi. Ako to uspemo, onda smo veliki posao napravili” pohvalio se predsednik.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), ukupan izvoz srpske privrede je prošle godine iznosio 19,22 milijarde dolara.
U evrima, to je nešto malo više od 17 milijardi To znači da će, ukoliko se najava predsednika realizuje, u Srbiju doći kompanija čiji će izvoz biti jednak četvrtini ukupnog srpskog izvoza. Ukoliko se ovaj investicioni sveti gral obistini, dolazak jedne kompanije će ukupan srpski izvoz povećati za skoro 25 odsto.
Naš najveći izvoznik trenutno je železara u Smederevu “HBIS grupa”, čiji izvoz je prošle godine dostigao 750 miliona evra. To znači da će izvoz misteriozne komanije vredeti kao izvoz  šest ovakvih čeličana.
I ne samo to, prema Vučićevim očekivanjima, ovaj mega investitor preko granice će prodati robe, više nego prvih deset najvećih izvoznika zajedno. Dakle, više nego što Železara, Fijat, NIS, Tigar, Boš, Petrohemija, Tetrapak, Grundfos, RTB Bor, Jura, Hemofarm, Henkel, Leoni i Viktorija grupa izvezu zajedno. 
Prema podacima Ministarstva finansija 4,5 milijarde evra izveze 13 najvećih izvoznika u Srbiji.
*
Foto: Ambasador Kine Li Mančang i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Železari Smederevo/FoNet/TV FoNet

Zanimljivo je i to da je to približno ukupnom srspkom izvozu elektičnih mašina i aparata, gvožđa i čelika, proizvoda od kaučuka i obojenih metala (4,8 milijardi).
O koliko velikom parama je reč, možda najbolje govori podatak da bi izvoz ove kompanije bio veći od desetine srpskog bruto domaćeg proizvoda. Dakle, sve što su srpki građani i privreda proizveli tokom prošle godine je, prema nezvaničnoj proceni RZS, iznosilo 42 milijarde evra. 
A samo jedna kompanija izvešće više od desetine svega što cela Srbija proizvede za godinu dana. Što znači da mora da proizvede robu koja vredi mnogo više, da bi samo preko granice mogla da proda 4,5 milijarde.
Neverovatnim brojkama tu nije kraj. Ceo srpski budžet težak je nešto malo više od 10 milijardi evra. Znači, da će ovaj gigant izvesti robe koja vredi skoro kao pola srpskog budžeta.
Cela Bosna i Hercegovina, na primer, godišnje izveze 5,6 milijardi evra. To znači da bi ova jedna kompanija izvezla robe skoro koliko cela privreda BiH zajedno.
Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, podseća da je pre nekoliko godina bila najavljenja investicija u fabriku čipova vredna četiri milijarde evra, pa se to na kraju nije obistinilo. On se nada da se ovog aprila neće ispostaviti da je reč o prvoaprilskoj šali. 
“Pri tom, tada je bila najavljeno ulaganje od četiri milijarde, a sada se govori o investiciji čiji će izvoz biti 4,5 milijarde evra. To znači da će ulaganje morati da bude još veće. Mali je broj delatnosti u kojima su moguće investucije tako astronomske vrednosti. To je eventualno moguće u automobilskoj ili nekoj drugoj sličnoj industriji. Ne verujem da će neko ovde baš da pravi avione. Nema mnogo takvih fabrika ni u Evropi”, kaže Arsić.
*
Foto: Početak proizvodnje novog modela FIAT 500L/FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević 

U slučaju da to bude neka kompanija koja će proizvoditi četvorotočkaše, onda ona godišnje mora da izveze 250.000 do 300.000 automobila godišnje, pokazuje računica profesora Arsića. I ti četvorotočkaši morali bi da budu mnogo vredniji i skuplji od Fijatovih da bi se ambiciozni plan predsednika republike ostvario.
Nekoliko puta u toku proteklih nekoliko godina Aleksandar Vučić je najavljivao grandiozne investicije. Jedan od prvih investicionih gralova koje nismo dostigli je fabrika mikročipova “Mubadala”. Prema obećanjima tadašnjeg prvog potpredsednika vlade  ta investicija je najpre Srbiji trebalo da donese dve do tri, a potom i četiri milijarde evra. Ovo ulaganje, Vučić je najavio još u februara 2013. godine prilikom posete Abu Dabiju. Predugovori, koji po svojoj pravnoj formi nisu obavezujući, bili su potpisani. Ipak, obećano ulaganje nikada nije stiglo. 
Pre nekoliko godina Klemens Tenis, vlasnik najveće nemačke industrije mesa, najavio je dolazak u Srbiju. Investicija od 420 miliona evra, nije se obistinila.
Naslovna fotografija: FoNet/Kostadin Kamenov