Brzo članstvo u NATO i EU

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije o članstvu u Nato i EU. (Danas, 24, mart 2010. godine)
„Mi svoju nacionalnu bezbednost moramo čuvati kroz brzo članstvo u NATO i EU.“

Kada se u srpskom parlamentu početkom oktobra 2009. godine raspravljalo o strategiji nacionalne bezbednosti Jovanović je istakao da bi LDP dao podršku tom dokumentu jedino ukoliko bi u njemu stajalo da je proces integracija u NATO najefikasniji put za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Ulazak u NATO, pa i mnoga druga pitanja, ne mogu da budu rešavana referendumom. To je još jedan primer neodgovornog odnosa naših političara prema društvu i gradjanima, političara koji neće da preuzmu odgovornost i koji će se sakriti iza referendumskog opredeljenja naroda„, rekao je Jovanović u parlamentu.

6. oktobar 2010. godine

Jovanović je i pre toga pristupanje NATO savezu stavljao u kontekst pridruženja EU, ali i svim drugim važnim pitanjima za Srbiju.

Politikom koja želi iskren odnos sa Evropom i SAD, regionom, ulazak u EU i NATO, rezoluciju o Srebrenici, tržišnu ekonomiju, Srbiju bez viza i ‘Paradu ponosa’, moramo pobediti na sledećim izborima„, rekao je Jovanović.

Dnevnik, 06. 09. 2009. godine

LDP je u svom izbornom manifestu 2008. godine definisala ulazak u NATO kao jednu od ključnih stavki svog izbornog programa.

Puno angažovanje na sticanju statusa kandidata za članstvo u EU i ulazak u NATO kao efikasan bezbednosni okvir.

Izborni manifest 2008 – LDP

Zbog svega ovoga Istinomer ocenjuje Čedomira Jovanovića kao doslednog u zalaganju da Srbija treba da postane članica EU i NATO.