Čedomir Jovanović

Rođen je 1971. godine u Beogradu.

Diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Tokom studiranja radio je kao novinar. Novinarsku karijeru započeo je kao saradnik nedeljnika NIN. Jovanović se preporučio tadašnjem uredniku NIN-a Draganu Bujoševiću i napisao reportažu o zločinu nad Srbima u Medačkom džepu (Hrvatska). Kasnije je radio i za TV Politika.

Bio je jedan od ogranizatora i vođa studentskih protesta 1996/97. godine.
Učlanio se u Demokratsku stranku 1998. godine, a njen potpredsednik postaje u oktobru 2001. godine.
Na izborima 2000. godine izabran je za narodnog poslanika.
Od januara 2001. do marta 2003. godine bio je šef Poslaničke grupe Demokratske opozicije Srbije u Narodnoj skupštini.

Pregovarao je sa bivšim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem prilikom njegovog hapšenja u martu 2001. godine.

Jovanović je 2003. godine, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, bio potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije i koordinaciju reformi.

Na izbornoj skupštini Demokratske stranke 2004. godine nije izabran za potpredsednika stranke. Krajem 2004. godine Jovanović je zbog povrede stranačke discipline iskuljučen iz DS-a.

Početkom novembra 2005. godine osniva Liberalno demokratsku partiju (LDP) čiji je predsednik. LDP ulazi u parlament 2007. godine. Bio je šef poslaničke grupe LDP, predsednik parlamentarnog Odbora za zaštitu životne sredine i član Odbora za ustavna pitanja. Bio je i predsednički kandidat 2008. godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, takođe je biran za narodnog poslanika i šefa poslaničke grupe LDP. Na parlamentarnim izborima 2014. godine, LDP nije prešao cenzus.

Govori engleski jezik.