Čedomir Jovanović

Datum rodjenja: 13. 4. 1971.
Stranka: Liberalno demokratska partija | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 13. 4. 1971.
Stranka: Liberalno demokratska partija | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1971. godine u Beogradu.

Diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studiranja radio je kao novinar. Novinarsku karijeru započeo je kao saradnik nedeljnika NIN. Jovanović se preporučio tadašnjem uredniku NIN-a Draganu Bujoševiću i napisao reportažu o zločinu nad Srbima u Medačkom džepu (Hrvatska). Kasnije je radio i za TV Politika.

Bio je jedan od ogranizatora i vođa studentskih protesta 1996/97. godine. Učlanio se u Demokratsku stranku 1998. godine, a njen potpredsednik postaje u oktobru 2001. godine.

Na izborima 2000. godine izabran je za narodnog poslanika. Od januara 2001. do marta 2003. godine bio je šef Poslaničke grupe Demokratske opozicije Srbije u Narodnoj skupštini.

Da nas vode najskromniji

Ova zemlja ima dva i po političara – Vučića, Dačića i mene!

Pregovarao je sa bivšim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem prilikom njegovog hapšenja u martu 2001. godine. Jovanović je 2003. godine, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, bio potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije i koordinaciju reformi.

Na izbornoj skupštini Demokratske stranke 2004. godine nije izabran za potpredsednika stranke. Krajem 2004. godine Jovanović je zbog povrede stranačke discipline iskuljučen iz DS-a.

Početkom novembra 2005. godine osniva Liberalno demokratsku partiju (LDP) čiji je predsednik. LDP ulazi u parlament 2007. godine. Bio je šef poslaničke grupe LDP, predsednik parlamentarnog Odbora za zaštitu životne sredine i član Odbora za ustavna pitanja. Bio je i predsednički kandidat 2008. godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, takođe je biran za narodnog poslanika i šefa poslaničke grupe LDP. Na parlamentarnim izborima 2014. godine, LDP nije prešao cenzus.

Nakon sledećih, parlamentarnih izbora održanim 2016. godine, Čedomir Jovanović je ponovo postao narodni poslanik, i to u okviru koalicije sa LSV-om Nenada Čanka i SDS-om Borisa Tadića.

Iako je u opoziciji, tokom 2019. godine, u javnosti je često kritikovao opoziciju okupljenu oko Saveza za Srbiju, naročito nakon njihove odluke da bojkotuju parlamentarne izbore 2020. godine. 

Iako ga, kako sam kaže, smatra političkim oponentom, Jovanović je u javnosti u više navrata hvalio politiku Aleksandra Vučića

Govori engleski jezik.