Bivša vlast nije napravila ni bolnicu ni kilometar autoputa, a zatvorila je stotinu fabrika

Predsednik Izvršnog odbora SNS-a o bivšoj vlasti (TV Pink, 20. 12. 2021. godine)  
“Da mu zamere da nije uradio dovoljno autoputeva, uradio ih je stotine kilometara, a oni nisu ni jedan kilometar, da mu zamere da nije uradio nijednu bolnicu, uradio ih je mnogo i bolnica, kliničkih centara i ambulanti, oni nisu kvaku zamenili na wc-u ni u jednom domu zdravlja u Srbiji, i da nabrajamo dalje, oni su zatvorili stotinu fabrika, Vučić je otvorio stotine fabrika.”

 

Posle izjave da opozicija ne bi imala šta da blokira da Srpska napredna stranka nije izgradila puteve, koja je toliko besmislena da je zaslužila mesto u našoj rubrici Što zelenije, to pliva, predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić ponovio je tezu po kojoj pre naprednjaka maltene nije bilo ničega.

Tako je gostujući na televiziji Pink Glišić ocenio da opozicija nema šta da zameri državi i predsedniku i rekao:

Da mu zamere da nije uradio dovoljno autoputeva, uradio ih je stotine kilometara, a oni nisu ni jedan kilometar, da mu zamere da nije uradio nijednu bolnicu, uradio ih je mnogo i bolnica, kliničkih centara i ambulanti, oni nisu kvaku zamenili na wc-u ni u jednom domu zdravlja u Srbiji, i da nabrajamo dalje, oni su zatvorili stotinu fabrika, Vučić je otvorio stotine fabrika.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač i Nikolija Čodanović 4. 11. 2021.
Milijana Rogač 16. 7. 2020.

 

Glišić, ukratko, tvrdi da “oni” (bivša vlast) nisu uradili ni jedan kilometar autoputa, da nisu napravili nijednu bolnicu, te da su zatvorili stotine fabrika, dočim je jedan čovek – Aleksandar Vučić uradio sve suprotno od toga.

Koliko je i ova Glišićeva izjava odvojena od realnosti, pokazuju zvanični, javno dostupni podaci. Krenimo redom.

Autoputevi su se gradili i pre naprednjaka, što potvrđuje i Eurostat (statistički zavod EU), koji navodi da je u periodu od 2005. do 2012. godine u Srbiji izgrađeno ukupno 233 kilometra autoputa (podaci od 2000. do 2005. nisu dostupni).

EUROSTAT/PrintscreenJednostavnom pretragom interneta vidimo da su se i bolnice gradile pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast. Tako je, recimo, u maju 2008. otvorena bolnica za dijalizu u Novom Sadu, naredne 2009. godine objekat opšte bolnice u Zrenjaninu, a 2011. dnevna bolnica za dijalizu u Vranju.

Koliko fabrika je zatvoreno za vreme bivše vlasti, odnosno u periodu od 2000. do 2012. godine iz Ministarstva privrede nisu nam odgovorili.

Međutim, u medijima se može naći podatak da je ugašeno 98 fabrika, ali u periodu od dve decenije, odnosno od 1990. do 2010. Naime, 1989. godina poslednja je uspešna razvojna godina, a u poslednjoj deceniji 20. veka počinje urušavanje srpske industrije kao posledica raspada SFRJ, građanskih ratova, sankcija, hiperinflacije i NATO bombardovanja. Urušavanje industrije nastavljeno je i posle oktobarskih promena 2000. 

“Umesto industrijalizacije, uspostavljen je model razvoja koji se oslanjao na priliv stranog kapitala, uvoz i dinamičan rast usluga. Izabranom strategijom razvoja, katastrofalnim modelom privatizacije i potpunom liberalizacijom spoljne trgovine Srbije, praktično je nastavljeno ubrzano urušavanje srpske industrije, započeto u poslednjoj deceniji 20. veka”, piše profesor Ljubodrag Savić u radu “Industrijalizacija – mit ili stvarnost?”.

Dakle, netačno je da u vreme bivše vlasti nije izgrađen ni kilometar autoputa i nijedna bolnica. Isto tako upitna je i tvrdnja da je bivša vlast zatvorila stotinu fabrika jer javno dostupni podaci kažu da je toliko fabrika ugašeno za 20 godina, odnosno u poslednjoj deceniji 20. veka i u periodu od 2000. do 2010. godine. Stoga za izjavu da bivša vlast nije uradila ni jedan kilometar autoputa, da nije zamenila ni kvaku na wc-u ni u jednom domu zdravlja u Srbiji, te da je zatvorila stotinu fabrika, Darko Glišić dobija ocenu “neistina”.

 

Naslovna fotografija: Youtube/SNS/PrintScreen