Prethodna vlast nije izgradila ni kilometar auto-puta

Narodna poslanica SNS-a o izgradnji auto-puta. (Sednica Narodne skupštine, 21. 11. 2019. godine)
29. 11. 2019.
Teme / Ocene: Kratke noge
“Prethodna vlast za 12 godina nije uspela da izgradi nijedan jedini kilometar auto-puta.”

Narodna poslanica Srpske napredne stranke Ana Čarapić na sednici Narodne skupštine održanoj u drugoj polovini novembra ove godine, izjavila je da “prethodna vlast za 12 godina nije uspela da izgradi nijedan jedini kilometar auto-puta”.

Čarapić tom prilikom nije izostavila da napomene da je sadašnja vlast uspela da izgradi “320 kilometara auto-puta, rehabilituje na stotine kilometara postojećih puteva i železničku infrastrukturu”.

Kako bismo proverili da li je tvrdnja poslanice Čarapić tačna, pisali smo “Putevima Srbije” kao i Ministarstvu građevinarstva. Međutim, odgovori sa njihovih adresa nisu stigli.

Povezan sadržaj

Naš tim je podatke o broju izgrađenih kilometara auto-puta pronašao na sajtu statističkog zavoda Evropske unije.

Naime, prema raspoloživim podacima Eurostata (iako oni od 2000. do 2005. nisu dostupni), vidimo da je u periodu od 2005. do 2012. godine izgrađeno ukupno 233 kilometra auto-puta

Foto: Printscreen/Eurostat
Povezan sadržaj

 

Stoga, poslanica SNS-a Ana Čarapić, za izjavu da “prethodna vlast za 12 godina nije uspela da izgradi nijedan jedini kilometar auto-puta”, od Istinomera dobija ocenu – “kratke noge”.

Inače, utakmica oko svojatanja broja izgrađenih kilometara, kao i saga o izgradnji koridora, koja traje gotovo dve decenije, verno opisuju odnos između sadašnjih i prethodnih vlasti.

No, probijene rokove i neispunjena obećanja, građani sigurno mogu da zamere i jednima i drugima.

 

Naslovna fotografija: Printscreen/Zvanični jutjub kanal SNS-a