Auto-put Kragujevac-Batočina do polovine 2018.

Ministarka građevinarstva o izgradnji auto-puta Kragujevac – Batočina. (Fonet, 25. 5. 2017. godine)
„Auto-put Kragujevac – Batočina, u dužini od 24 kilometra, biće završen do polovine 2018.“

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je u maju 2017. da će auto-put Kragujevac – Batočina biti završen do polovine naredne 2018. godine. Istakla je da će do kraja juna 2017. biti završeno 18,5 kilometara, a da će do polovine 2018. biti izgrađeno preostalih pet kilometara na delu trase kroz Batočinu. Kako je tada naglasila, izrada projekta za tu deonicu trebalo bi da bude završena u septembru 2017, posle čega će uslediti raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova.

Ministarka Mihajlović u Kragujevcu, maj 2017 / Foto: FoNet/MGSI
Fonet, 25. 5. 2017. godine
“Ovaj auto-put je važan za ovaj deo Srbije s obzirom na to da spaja Kragujevac sa Koridorom 10. Njegova izgradnja počela je još 2009. godine i mislim da je strašno što već davno nije završen”, kazala je ministarka.

A godinu dana ranije, početkom avgusta 2016,  ministarka Mihajlović pustila je u saobraćaj deonicu ovog auto-puta, dužine šest kilometara, ističući da se kompletan završetak radova i povezivanje sa Koridorom 10 očekuje do kraja 2017. Prethodno,  u novembru 2013, tadašnji ministar za regionalni razvoj Igor Mirović tvrdio je da će “put punog profila sa četiri trake od Kragujevca do Koridora 10 biti završen – do 2015. godine“. (Blic, 19. 11. 2013. godine)

Pre toga, u aprilu 2012, tadašnja potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je da će „izgradnja regionalnog auto-puta od Kragujevca do Batočine biti završena do kraja ove (2012) godine“. (Večernje novosti, 1. 4. 2012. godine) Ona je još 2008. kao ministarka za Nacionalni investicioni plan, naglašavala da je „auto-put Kragujevac–Batočina jedan od prioriteta vlade, pre svega zbog ugovora sa Fijatom“. (Politika, 30. 11. 2008. godine)

A u oktobru prošle godine, ministarka Zorana Mihajlović je, u razgovoru sa učesnicima u projektu izgradnje puta Kragujevac-Batočina rekla da očekuje da ta deonica bude završena do kraja marta 2020. godine. Kazala je da nije zadovoljna efikasnošću radova i koordinacijom među učesnicima u projektu i najavila da će zbog toga sastanci na kojima će biti proveravan napredak ubuduće biti održavani svake sedmice.

Beta, 22. 10. 2019. godine
'Očekujem da investitor, izvođač i projektant rešavaju probleme, da poštuju dogovor i da ova deonica bude završena do kraja marta 2020. godine', rekla je ministarka.

Istakla je da za ministarstvo na čijem je čelu svaki projekat važan, „bilo da je on mali ili veliki, jer na takozvanim malim projektima, kakav je deonica od pet kilometara puta, svi treba da pokažu da su sposobni da rade i na mnogo većim projektima kakve ćemo kao država raditi u narednom periodu“. „Za nas je završetak puta Kragujevac-Batočina podjednako važan kao i auto-putevi koje gradimo i deonice pruga koje modernizujemo“, rekla je Mihajlović u oktobru 2019.

Ipak, ova deonica nije završena ni do marta ove godine. Ministarka je u maju bila u poseti Kragujevcu i kazala da će „izgradnja poslеdnje dеonice puta Kragujеvac-Batočina, dužinе pеt kilomеtara, biti okončana u septembru“.

Ministarka Mihajlović u Kragujevcu, maj 2020 / Foto: FoNet/MGSI
InfoKG, 15. 5. 2020. godine
“U septembru ćemo imati potpuno završenu dеonicu puta Kragujеvac-Batočina. Predugo se čeka, predugo se radilo na njoj, ali ne bih sada ulazila u razloge. Ono što mislim da je važno i ono zbog čega sam ponosna na sektor grđevinarstva i putarsku industriju, jeste da su ljudi radili sve vreme, a to znači za vreme vanrednog stanja i epidemije Korona virusa. Zbog toga jedno veliko hvala svim kompanijama, investitorima, izvođačima i radnicima, što su bili na gradilištima”, rekla je Zorana Mihajlović.

Budući da je rok za izgradnju auto-puta Kragujevac-Batočina višestruko probijan, a da nije poštovana ni najava iz oktobra da će poslednja deonica biti završena u martu ove godine, obećanje ministarke Mihajlović ocenjujemo kao neispunjeno

Foto: FoNet/MGSI