Kragujevac–Batočina je prioritet

Bivša ministarka za NIP o izgradnji autoputa Kragujevac–Batočina. (Politika, 30. 11. 2008. godine)
„Autoput Kragujevac–Batočina jedan je od prioriteta vlade, pre svega zbog ugovora sa Fijatom.“

Iako je u novembru 2008. Verica Kalanović, kao ministarka za Nacionalni investicioni plan, poručila da je autoput Kragujevac–Batočina jedan od prioriteta nove Vlade Srbije, sada se ispostavlja da nije baš tako.

Naime, pred sam kraj mandata ove Vlade nije završena ni polovina autoputa, a i neki raniji rokovi su odavno probijeni.

„Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović istakla je da je budžetom za narednu godinu obezbeđeno još 950 miliona dinara za nastavak radova na izgradnji autoputa Kragujevac – Batočina.

– Ta sredstva predstavljaju četvrtinu budžeta programa Nacionalnog investicionog plana pri Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, rekla je Kalanović prilikom obilaska radova na izgradnji novih tri kilometra autoputa.

Do sada je izgrađeno oko 11 kilometara autoputa od Kragujevca do Batočine, a preostalo je da se izgradi još oko 14 kilometara.“

Tanjug, 30. 12. 2011. godine

Pošto ni posle tri i po godine put nije blizu završetka, Istinomer konstatuje da izjava Verice Kalanović o „prioritetnoj“ deonici nije bila istinita.

Podsećanja radi, sličan slučaj je i sa deonicom ka Lapovu, preko koje je Kragujevac još 2010, kako je najavljivano, trebalo da se bolje poveže sa autoputem E75.