Šta povezuje fanove dr Mekale i dr Nestorovića?

U masovno deljenom video klipu teksaški kardiolog iznosi netačne tvrdnje o trajnom imunitetu, preporučenoj životnoj dobi za vakcinisanje i delovanju «spajk » proteina.

 

Video, objavljen 27. maja na platformi Rumble, ima već više od milion i dve stotine hiljada pregleda, a početkom juna stigao je i do “domaćeg fejsbuk neba”. Deli se na zidovima profila i u grupama sklonim antivakserskim sadržajima: zastupljen je na privatnim profilima (na primer, ovde i ovde); u najmasovnijoj grupi koja okuplja obožavaoce doktora Branimira Nestorovića; u grupama u kojima se promovišu teorije zavere – i slovenačkoj i srpskoj varijanti; ali i – neizostavno – na profilu pod imenom “Marko Kraljević – treci”, trećoj inkarnaciji tog ovdašnjim fektček timovima dobro poznatog distributera dezinformacija, lažnih vesti i teorija zavere.

 

 

 

Piter Mekala (Peter McCullough) je potpredsednik Odeljenja za internu medicinu pri medicinskom centru univerziteta Bejlor u Dalasu. Pažnju javnosti privukao je prošle godine kada je promovisao koktel lekova za lečenje ranog stadijuma infekcije virusom Sar-Cov-2 koji uključuje i kontroverzni hidroksiklorokin na osnovu nepotpunih i upitnih kliničkih podataka.

Kasnije je zapaženo bilo njegovo svedočenje pred Senatom države Teksas od 10. marta ove godine, tokom kojeg je izneo identične tvrdnje kao u intervjuu o kojem govorimo.

Dr Mekala tvrdi da su navodne desetine hiljada smrtnih ishoda u SAD i Evropi posledica masovne vakcinacije, na primer. Tu su i nepotkrepljene spekulacije o zaveri “interesnih aktera” kojima je, navodno, cilj da vide “iglu u svakoj ruci” kako bi “označili” stanovništvo. Vakcine protiv korona virusa naziva “biološkim oružjem”, koristeći rečnik svojstven pristalicama pokreta QAnon i teorijama zavere o Novom svetskom poretku (“globalisti”). Iz Mekalinog izlaganja probrali smo tri aktuelne dezinformacije.

 

Ko preleži kovid, ima permanentni imunitet – netačno!

 

“Uzmimo za primer oporavljene od kovida. Oni ne mogu ponovo da se zaraze”, tvrdi Mekala i pita se zašto bi se i oni vakcinisali kada razvijaju, “permanentni imunitet”.

Fekt-ček tim agencije France Presse proverio je ovu tvrdnju još u vreme Mekalinog svedočenja pred Senatom države Teksas i ustanovio da ima prijavljenih slučajeva reinfekcije, pozivajući se na podatke objavljene u medicinskom časopisu BMJ. U mnogim slučajevima, primećeno je, imunitet traje od pet do šest meseci, ali je njegova trajnost, kako stručnjaci navode, jedna od najvećih nepoznanica vezanih za ovaj virus.

Bruno Lina, profesor virusologije na univerzitetu Lion, kaže za AFP da osobe koje « samo » preleže kovid gube antitela mnogo brže nego oni koji su vakcinisani.

Olivije Švarc, načelnik Odeljenja za viruse i imunitet pri Institutu Paster, tvrdi da je onima koji su preležali kovid u interesu da se vakcinišu kako bi povećali nivo antitela u organizmu. To je posebno značajno kada se imaju u vidu različiti sojevi virusa, za koje je potrebno više antitela, kako kaže Švarc za AFP.

Kod nekih osoba koje pate od takozvanog “dugog kovida”, primećeno je popuštanje simptoma posle vakcinacije, izveštava NPR.

 

Povezan sadržaj
Gavrilo Petrović 2. 4. 2021.

 

Iz Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prijavljuju studije koje su pokazale da vakcinacija “pruža snažan porast u zaštiti od virusa kod onih koji su preležali Kovid 19”. Iz CDC-a takođe poručuju da se još ne zna koliko traje “prirodni » imunitet kod onih koji su preležali kovid, ali da rane studije definitivno ne upućuju na”permanentni imunitet”.

Štaviše, dve studije koje su promatrale grupe onih koji su preležali kovid i onih koji nisu pre nego što su primili Fajzer vakcinu, primećuju da je po vakcinaciji odgovor imunog sistema na novije sojeve virusa znatno veći kod onih koji su prethodno preležali kovid, prenosi agencija Rojters. Po koautoru jedne od studija, “naši uvidi daju ljudima dodatan podstrek da se vakcinišu i ako su već preležali kovid”.

Isto savetuju i stručnjaci sa univerziteta Džons Hopkins.

 

Nema potrebe vakcinisati mlađe od 50 godina – netačno!

 

Mekala dovodi u pitanje čak i vakcinisanje mlađih zdravstvenih radnika i radnica.

Ipak, podaci američkog Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku pri CDC pokazuju da osobe mlađe od 50 čine 4 odsto odsto smrtnih ishoda od kovida, prenosi AFP.

Tačno je da se rizik od jačih simptoma i smrtnog ishoda povećava s godinama, ali to je samo dodatan razlog da se mlađi ljudi vakcinišu ako uzmemo u obzir elementarnu logiku javnog zdravlja. “Cilj masovne kampanje vakcinacije jeste da smanji kruženje virusa”, kaže profesor Lima za AFP. Ako se vakcinišu samo osobe starije od 50 godina, nema govora o kolektivnom imunitetu niti zaustavljanju cirkulacije virusa.

Za povratak visokih brojeva zaraženih i preminulih od kovida u SAD nakon popuštanja epidemioloških mera “većinom su zaslužne osobe uzrasta od 20 do 49 godina”, tvrdi se u članku časopisa Science. Mlađe osobe koje trpe blage simptome a zaražene su virusom predstavljaju savršen vektor za dalje širenje zaraze.

I dok vakcinisanje nije garancija da nećete “zakačiti” virus, ono u preovlađujućem broju slučajeva ublažava simptome i sprečava smrtne ishode.

 

Vakcina proizvodi opasan protein spajk koji oštećuje krvne sudove i izaziva ugruške u krvi – netačno!

 

Koren takvih apokaliptičnih tvrdnji leži u pogrešnom tumačenju nove studije koja je otkrila da protein « spajk » kojim virus Sars-Cov-2 prodire u ćelije – sam po sebi može da oštećuje krvne sudove. To objašnjava kardiovaskularne komplikacije (krvne ugruške, srčane udare) koje kovid izaziva kod mnogih pacijenata od početka pandemije.

Budući da neke vakcine, prevashodno Fajzerova, rade po principu podsticanja ćelija da proizvode deo tog proteina kako bi organizam počeo da pravi antitela na njega i “uči” telo da se brani od virusa, razumljiva je zabuna koju ovo može da pobudi među laicima.

Mekala se, po svemu sudeći, oslanja na teze svog kanadskog kolege kojima se već pozabavio tim portala Raskrikavanje, pozivajući se na relevatne institucije i medicinske stručnjake.

Pa tako, prenosi Raskrikavanje iz priče lista USA Today, iz Američke agencije za lekove (FDA) navode da “ne postoje naučni dokazi koji ukazuju na to da je spajk protein toksičan ili da se zadržava u toksičnim dozama u telu nakon vakcinacije”.

 

 

U istoj priči lista USA Today citira se profesorka molekularne genetike i biologije sa Univerziteta Djuk, Kerolin Kojn, koja kaže da “spajk” proteini neko vreme ostaju u telu ali se brzo razgrađuju, jer su vakcine pravljene tako da ograniče mogućnost proteina da se u potpunosti vežu za ćelije i tako stvaraju dodatne infektivne čestice.

Za priču agencije AFP posvećenu ovoj problematici, Piter Marej, profesor imunologije sa Instituta Maks Plank, kaže da vakcine proizvode “verovatno milion puta manje” komponenti proteina “spajk” nego infekcija virusom Sars-Cov-2. To delom ima veze i sa tim što se vakcina ne daje u plućno tkivo ili ubrizgava u krvotok, već u mišićne ćelije. Po jednoj studiji, “spajk” protein nađen je u krvi osoba vakcinisanih protiv kovida 19, ali u nivoima koji su premali da bi izazvali oštećenje krvnih sudova.

Ove “pobrkane lončiće” razjasnio je za USA Today i jedan od koautora studije na koju se Makala poziva, harvardski profesor Dejvid Volt. Iako ovaj protein ima potencijal da izazove neželjene efekte kod retkog broja zaraženih pacijenata, kaže on, njegovi nivoi u krvi su “neverovatno niski ».

Štaviše, zaključak studije je da antitela stvorena vakcinacijom duplo štite: tako što štite od virusa i tako što inhibiraju “spajk” protein da oštećuje proteine i ćelije oko krvnih sudova.

Proizvodnja modifikovanog “spajk” proteina izazvana vakcinacijom za rezultat, dakle, ima suprotan efekat od onog koji taj protein izaziva kada nas napadne kao « jurišnica » virusa korana. I suprotan od onoga koji mu pridaje teksaški kardiolog Mekala.

Naslovna fotografija: Canva