Ne treba izbegavati vakcinaciju zbog straha od raka dojke

Uprkos mnogobrojnim nepromišljenim spekulacijama, nijedna vakcina, pa ni ona protiv kovida 19, nije povezana ni sa jednim oblikom malignih tumora. Blago uvećanje limfnih čvorova nakon vakcinacije je prolaznog karaktera i nije razlog za paniku.

 

Nakon izvršene imunizacije na novi virus korona mogu se očekivati blagi i kratkotrajni neželjni efekti, poput povišene temperature ili bola u mišićima. Iako je svaki od efekata zdrava reakcija imunog sistema, jedan od njih — blago otečeni limfni čvorovi ispod pazuha — postali su razlog zbog kojih se vakcine na društvenim mrežama i regionalnim portalima neosnovano povezuju sa rakom dojke.

 

Kako od vakcine — karcinom?

 

Kako je došlo do povezivanja vakcine protiv kovida 19 s rakom dojke, koji je inače najčešće dijagnostikovan zloćudni tumor kod žena u Srbiji? Izvesno se razlog krije u tome što uvećani limfni čvorovi ispod pazuha nakon vakcinacije daju „lažno pozitivni“ mamografski nalaz.

Limfni čvorovi su važan deo našeg imunog sistema i posmatramo ih kao ”krizni štab” ljudskog organizma. Kada bela krvna zrnca aktivno rade na suzbijanju infekcije ili kreiranju antitela nakon primljene vakcine, može doći do uvećanja limfnih čvorova. Neznatno oticanje može da traje do par nedelja.

 

Uvećani limfni čvorovi nisu novina

 

Ipak, reakcija limfnih čvorova nije ekskluziva kovid imunizacije. Mnoge vakcine koje prouzrokuju intenzivniji imuni odgovor, poput onih za HPV, herpes zoster, tetanus, ali i protiv gripa, izvesno će uticati i na kratkotrajno uvećanje limfnih čvorova — i to uglavnom ispod pazuha ruke u koju smo primili vakcinu.

Radiolozima je u poslednjih nekoliko godina poznat slučaj podudaranja meseca borbe protiv raka dojke i sezonske vakcine protiv gripa. U to vreme mnoge žene odlaze na preglede sa uvećanim čvorovima, upravo zbog vakcine protiv gripa.

Kako bi se izbegao stres nakon lažno pozitivnog rezultata na mamogramu, ali i finansijski i vremenski trošak dodatnih ispitivanja, savet specijalista je da se pregledi ili vakcinacije zakažu u skladu s prioritetima osobe. Ukoliko primetite iznenadne promene ili bol u grudima, pregled dojki biće prioritetniji u odnosu na vakcinaciju. U suprotnom, preporuka je da se radiološki pregled grudi zakazuje 4-6 nedelja nakon druge primljene doze vakcine.

Naslovna fotografija: Canva