Urolog sa Floride nije rekao da vakcine izazivaju rak prostate i neplodnost muškaraca

Urolog iz Palm Biča na Floridi jeste govorio o specifičnoj pojavi koja je primećena među vakcinisanim pacijentima na njegovoj klinici, a kojima je rađen test za dijagnozu raka prostate, ali nije rekao da vakcine izazivaju neplodnost i rak.

 

Vlasnik centra za urologiju u Palm Biču na Floridi doktor Diego Rubenovic govorio je početkom juna za “CBS12” o fenomenu povišenog nivoa PSA (specifičnog antigena koji je često povišen kod muškaraca sa rakom prostate) kod ljudi koji su nedavno primili vakcinu protiv kovida 19.

Dramatični naslovi na pojedinim portalima i uznemirujuće objave korisnika društvenih mreža sugerišu da je Rubenovic rekao da “vakcine protiv kovida 19 dovode do alarmantnog povećanja neplodnosti i raka prostate među vakcinisanim muškarcima”.

 

 

Pažljivo smo preslušali sporni intervju. Rubenovic nije izgovorio ništa od navedenog.

 

 

On je upozorio da je tokom rada sa pacijentima koji su primili vakcinu protiv kovida 19 ustanovio da je moguće da PSA test pokaže netačan rezultat.

Kako je objasnio, ispostavilo se da je nivo PSA u krvi kod pojedinih vakcinisanih muškaraca privremeno bio povišen. To su dokazala naknadna testiranja, obavljena nekoliko nedelja kasnije, koja su pokazala normalan nivo tog specifičnog antigena kod istih pacijenata.

Rubenovic je potom istakao da ovo nikako ne treba da bude shvaćeno kao apel da se muškarci ne vakcinišu, već da PSA test urade nekoliko nedelja nakon vakcinacije; ili, da testiranje blagovremeno ponove ukoliko prvobitni rezultati budu zabrinjavajući. Na pogrešan rezultat PSA testa, kako kaže, može da utiče i infekcija mokraćnih puteva, kao i naporni i energični treninzi.

O neplodnosti, pak, nije rekao ni reč, ali kad smo već tu…

Najnovija studija istraživača sa Medicinskog univerziteta u Majamiju, objavljena u časopisu Američkog lekarskog udruženja “Jama”, pokazala je da vakcine Fajzer i Moderna ne utiču na plodnost kod muškaraca.

U ispitivanjima je učestvovalo 45 zdravih muškaraca (starosti od 18 do 50 godina) koji su primili neku od ove dve vakcine. Rezultati su pokazali da među ispitanicima nije došlo do smanjenja bilo kog parametra sperme, uključujući zapreminu, koncentraciju, pokretljivost i ukupan broj pokretnih spermatozoida, piše portal “Urology Times”.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD (CDC) kaže da nema dokaza da bilo koja vakcina, uključujući i one protiv kovida 19, izaziva neplodnost kod muškaraca ili žena.

Međutim, “USA Today” navodi da su jedine studije o plodnosti koje je ovaj Centar objavio na svojoj zvaničnoj stranici one koje su se bavile ženama i ishodima trudnoće. Pomenuta studija Univerziteta u Majamiju je prva koja se bavila uticajem vakcina na plodnost kod muškaraca.

 

Povezan sadržaj

 

Još jedna od mogućnih nuspojava vakcina protiv kovida 19 jesu i otečeni limfni čvorovi budući da su oni deo imunog sistema, piše magazin “Healthline”.

Po rečima stručnjaka, ovo je potpuno normalna reakcija organizma, međutim, može se dogoditi da zbog te nuspojave rezultati mamografa budu lažno pozitivni. Medicinski eksperti zbog toga predlažu odlaganje testiranja nakon primanja vakcine ukoliko se radi o preventivnom pregledu kod pacijenata bez simptoma.

Naslovna fotografija: Canva