Da li je vakcina kriva za zastoj Eriksenovog srca?

Dramatičan snimak kolabiranja fudbalskog reprezentativca Danske Kristijana Eriksena tokom meča sa Finskom na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu potresao je veliki broj ljudi koji su mu uputili reči podrške i empatije na društvenim mrežama. Nažalost, postoje i oni koji su taj strašan događaj zloupotrebili za obračun s vakcinom protiv kovida 19.

 

Lekar danskog tima Morten Boesen saopštio je na konferenciji za novinare da je Eriksen pretrpeo srčani zastoj na terenu. Po poslednjim vestima, danski reprezentativac otpušten je iz bolnice posle uspešne operacije ugrađivanja aparata za nesmetani rad srca.

I dok je trajala borba za njegov život, na Tviteru, Fejsbuku i Instagramu raširile su se tvrdnje da je Eriksen nedavno primio Fajzer vakcinu protiv kovida 19. To je, kako se navodi u spornim objavama, “za italijansku radio stanicu ‘Radio Sportiva’ potvrdio glavni lekar i kardiolog fudbalskog tima Inter Milan” za koji Eriksen takođe igra.

 

 

Međutim, “Radio Sportiva” je 13. juna demantovao da je objavio vest o tome da je Eriksen primio vakcinu protiv kovida 19.

 

 

“Tvrdnje koje se pominju na društvenim mrežama su netačne. Nikada nismo objavili nikakvo mišljenje medicinskog osoblja Intera iz Milana o zdravstvenom stanju Eriksena”, navodi se u njihovom obraćanju na Tviteru.

Direktor Intera Đuzepe Marota rekao je za “Rai Sports” da Eriksen nije imao kovid 19 i da nije primio vakcinu, prenosi “Rojters”.

I PR danske reprezentacije Jakob Hejer takođe je opovrgnuo tvrdnju da je Eriksen nedavno primio vakcinu protiv kovida 19, navodi portal za proveru činjenica “CheckYourFact”.

“FullFact” je objasnio da je tačno da je pronađena veza između druge doze Fajzer vakcine i blage upale srca kod mladića, ali da to tek treba potvrditi u budućim istraživanjima.

Naslovna fotografija: Canva