Koliko ste imale partnera i šta dr Nestorović ima s tim?

Dr Nestorović nije mogao u nauci naći uporište za tvrdnju da na potomstvo utiču geni svih muškaraca s kojima je žena imala seksualne odnose. Žene nisu vinske mušice i poznati pulmolog bi to, i bez doktorske titule, trebalo da zna.

 

Letnja sezona spornih vesti za Srpski telegraf je, izgleda, nastupila ranije, pa za centralnu priču sa naslovne strane stavlja dr Branislava Nestorovića i njegovu mizoginu “šok teoriju” po kojoj žene rađaju decu sa genima svojih ljubavnika pošto jajne ćelije apsorbuju DNK svih partnera.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Dr Nestorovića smo tokom prethodne godine upoznali kroz niz neosnovanih tvrdnji, a ovog puta se posredstvom Srpskog telegrafa upoznajemo i sa nešto starijim nenaučnim izjavama pulmologa.

U članku kojeg je Nestorović objavio na svom blogu 2017. godine (“Žene postaju sve više muškarci tokom života”) tvrdi se da na potomstvo žene utiču svi njeni seksualni partneri koje je imala. Hipoteza kojom se dr Nestorović služi poznatija je kao telegonija i označena je kao pseudonauka. Prema naučnim studijama, u celokupnom životinjskom svetu se pomenuta pojava, kao reproduktivna strategija, pronalazi isključivo kod vinskih mušica.

 

Ukoliko niste vinska mušica…

 

Telegonija, ideja sa korenima u vremenu pre nove ere, povezuje se s Aristotelom i višestruko je diskreditovana razvojem moderne genetike početkom 20. veka.

Dr Nestorović se u blogu, iako bez jasnog izvora, poziva na studiju objavljenu 2012. godine u časopisu PLOS ONE. Pomenuto istraživanje pokazalo je prisustvo genetski različitih „muških“ ćelija u mozgu žena. Doduše, zapažanje izneto u studiji nije naučnoj zajednici predstavljalo novinu koliko potvrdu. Prisustvo muškog DNK pripisuje se stanjima nakon transplantacije organa ili transfuzije krvi koja nije prošla proces ozračivanja. Često uzrok pojave poznate kao medicinski mikrohimerizam može biti ranija trudnoća sa muškim detetom, ali i pobačaj ili abortus.

Nijedna studija, pak, ne pominje sekusualni odnos kao mogućnost takvog mehanizma kod ljudi. Hipoteza telegonije, dakle, kod žena ne predstavlja ništa do promociju senzacionalističke pseudonauke.

 

Povezan sadržaj
Gavrilo Petrović 2. 4. 2021.
Nataša Kilibarda 9. 4. 2021.

 

Nekoliko godina pre objavljivanja bloga dr Nestorovića, odnosno 2014. godine, naučnici sa Univerziteta Novi Južni Vels sproveli su studiju sa pomenutim vinskim mušicama i došli do zaključka da neoplođene jajne ćelije ženske muve apsorbuju molekule spermatozoida prvog partnera koje potom utiču na naredno potomstvo. Autori te studije, međutim, navode da su vinske mušice jedine u životinjskom svetu kod kojih se taj fenomen javlja u reproduktivnom procesu.

S druge strane, spermatozoidi muškarca u ženskom organizmu mogu da opstanu do 72 sata. U slučaju da u tom vremenskom rasponu ne oplodi jajnu ćeliju — spermatozoid se u potpunosti izbacuje iz tela žene tokom folikularne faze menstrualnog ciklusa. Takav mehanizam isključuje mogućnost “apsorbovanja” genetskih informacija muškarca nakon seksualnog odnosa bez oplodnje.

Dodatno, pristalice ideje telegonije kod žena ne uzimaju u ozbir da proces sazrevanja svake nove jajne ćelije — kao osnove za razvijanje embriona — zavisi isključivo od majke. Isključen je uticaj svih eksternih faktora, poput polnog materijala ranijih seksualnih partnera.

Naslovna fotografija: Facebook/Printscreen, Canva