Ako ste vakcinisani, da li ste i “bluetooth povezivi”?

Taman što smo “razmagnetisali” vakcine protiv kovida 19 od tvrdnji da “čine ljude magnetnim”, mrežama i aplikacijama za dopisivanje raširio se najnoviji jeftini trik o navodnoj “bluetooth povezivosti” vakcinisanih.

 

Maštovite i nadasve nerazgovetne objave opisuju različite situacije u kojima se “spontano” odigrao eksperiment koji navodno dokazuje da Bluetooth tehnologija registruje vakcinisane ljude.

 

 

Ideja, naravno, nije domaćeg porekla.

Portal za proveru činjenica “USA Today” piše da je potekla je sa TikTok naloga korisnika @al_janabi koji je ubrzo obrisao sporni video u kojem demonstrira da je nakon vakcinisanja AstraZenekom postao “bluetooth poveziv”.

Na snimku, koji je nakon brisanja sa TikToka nastavio da se širi drugim mrežama, čovek sedi za šankom i opisuje neželjene efekte AstraZeneke.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

“Jedini problem je što, gde god da krenem, sve počinje da se povezuje sa mnom, čoveče, poput Bluetooth konekcije”, kaže @al_janabi pre nego što je snimatelju pokazao svoj telefon na kojem se vidi opcija za konektovanje sa uređajem pod nazivom “AstraZeneca_ChAdOx1-S”.

U drugom, slično režiranom videu, vidimo čoveka koji kaže da je primio Fajzer vakcinu, te da njegov pametni telefon omogućava Bluetooth uparivanje kada se približi njegovoj vakcinisanoj ruci. U kategoriji “ostali uređaji” pojavljuje se uređaj pod nazivom “HBPC-J43”.

 

Foto: Instagram/Printscreen

 

Imena Bluetooth uređaja mogu da se menjaju

 

Činjenica da se ime “AstraZeneca_ChAdOk1-S” pojavljuje na uređajima u blizini čoveka na snimku – ne dokazuje ništa. Imena koja se pojavljuju na Bluetooth i WiFi mrežama mogu vrlo lako da se promene.

Rezultat prikazan u videu moguće je lažirati preminovanjem bilo kog uređaja sa omogućenim Bluetooth-om u “AstraZeneca_ChAdOk1-S” i postavljanjem ga u domet telefona i televizora koje vidimo na snimku.

“HBPC-J43” iz drugog snimka je zapravo mini Bluetooth zvučnik koji se prodaje u južnoameričkoj zemlji Čile, kako je istakao korisnik Tvittera BinaryDope odgovarajući drugom korisniku koji je podelio sporan video, objašnjava “USA Today”.

Mini zvučnike prodaje “Hilubas”, veleprodajna prodavnica elektronike u severnom gradu Iquique, otvorena u martu 2015. godine, prema njihovoj Fejsbuk stranici.

 

Po stoti put, vakcine ne sadrže mikročipove

 

“Vakcina protiv kovida 19 neće vas učiniti magnetnim, uključujući mesto vakcinacije, koje je obično vaša ruka. Nijedna vakcina protiv kovida 19 ne sadrži metale poput gvožđa, nikla, kobalta, litijuma, kao ni proizvode poput mikroelektronike, elektroda i ugljeničnih nanocevi”, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD.

Spisak sastojaka vakcina Moderna, Fajzer i Džonson&Džonson nedvosmisleno dokazuje da je nemoguće da ih Bluetooth tehnologija, koja se oslanja na radio talase za komunikaciju između uređaja u blizini, ikako prepozna.

 

 

Vakcine Moderna i Fajzer sadrže mesindžer RNA ili mRNA, odnosno deo genetskog koda koji daje uputstva o tome kako da organizam napravi spajk protein korona virusa, koji virus koristi za ulazak u ćelije. Šiljak proteina kodiran u mRNK je bezopasan i ne uzrokuje bolest. Njegov jedini posao je da natera naša tela da stvaraju antitela protiv njega, što stvara imunitet protiv kovida 19, navodi “USA Today”.

Budući da su naše ćelije prekrivene kapljicama masti koje se zovu lipidi, mRNA je takođe učaurena u masnu ljusku koja joj omogućava lak ulazak, dok je istovremeno štiti od prebrze razgradnje pre upotrebe.

Osim lipida, Fajzer vakcina sadrži soli koje joj pomažu da ostane netaknuta i blizu pH vrednosti ljudskog tela, čime je sprečena povreda ćelija. Takođe, sadrži i šećernu saharozu koja sprečava da se svi sastojci slepe zajedno kada se vakcina čuva u frižideru.

Vakcina Moderna takođe sadrži saharozu i druge stabilizatore poput sirćetne kiseline (iste hemikalije koja se nalazi u sirćetu) koji zajedno rade kako bi osigurali da vakcina ostane u stanju u kojem je i kada se tek proizvede.

Umesto mRNK, Džonson&Džonson vakcina koristi bezopasni virus gripa za isporuku genetske sekvence spajk proteina kovida 19 (poznatog kao virusni vektor). Pored toga, sadrži i stabilizatore poput šećera, soli i alkohola zvanog etanol, koji pomaže u rastvaranju sastojaka vakcine.

Kompletna lista sastojaka vakcine AstraZeneka dostupna je na zvaničnom sajtu Vlade Velike Britanije i Univerzita Oksford. Na njoj se ne nalaze mikročipovi, niti bilo koje drugi sastojci koji imaju veze sa Bluetooth tehnologijom.

Naslovna fotografija: Canva