Pentagon nije razvio mikročip koji detektuje kovid ispod kože, već hemijski biosenzor koji kontinuirano testira krv

Nespretna medijska interpretacija intervjua sa vojnim lekarom Metom Hepbernom, koji u agenciji Ministarstva odbrane SAD “DARPA” radi na inovativnim metodama za suzbijanje aktuelne pandemije, učinila je da postapokaliptični sajberpank mit o čipovanom čovečanstvu na tren postane realan i izvestan.

 

U nedavnom izdanju emisije „60 minuta“, koja se emituje na američkoj televiziji CBS, govorilo se o vojnim programima i projektima Pentagona čiji je cilj doprinos konačnom okončanju pandemije.

Jedan od sagovornika bio je vojni lekar Met Hepbern koji je objašnjavao tekuće istraživačke projekte. Posebnu pažnju, međutim, privukla je priča o inovativnoj tehnologiji u obliku senzora koji se postavlja ispod kože.

Iako je Hepbern u razgovoru za CBS detaljno objasnio o kakvoj tehnologiji se radi, te jasno naglasio da “nije u pitanju nikakav zastrašujući vladin mikročip koji prati svaki vaš pokret, već gel sličan tkivu koji kontinuirano testira krv”, strani i domaći mediji su odlučili da u svojim naslovima upotrebe baš ovu reč.

 

 

 

 

U nekim tekstovima je manje-više objašnjeno o čemu se zapravo radi, ali, neprecizan naslov je nesumnjivo upotrebljen u svrsi senzacionalizma i klikbejta.

Dakle, nije u pitanju nikakav mikročip. A osim toga, zabunu unosi i netačna tvrdnja da ovo sredstvo može da “detektuje koronu”. Ne može.

Hepbern je u intervjuu objasnio šta ovaj gel zapravo detektuje.

 

Foto: Printscreen/CBS

 

“Ovu sićušnu zelenu stvar stavite ispod vaše kože. Ono što će vam reći jeste da li se u vašem telu odvijaju određene hemijske reakcije koje signaliziraju da ćete sutra imati simptome.”

 

Foto: Printscreen/CBS

 

Netačne naslove, šturo transkribovane i neprecizno prevedene delove intervuja spremno je dočekao dežurni štab za širenje dezinformacija na društvenim mrežama.

Stigla je, kažu, “orvelovska noćna mora”.

 

 

Američki časopis Njuzvik kontaktirao je Hepberna i zamolio ga da još jednom razjasni celu stvar.

“Nastala je zabuna. Nema mikročipa, nema elektronike, ništa od toga. Gel vam ne bi pokazao da li imate grip ili kovid”, istakao je Hepbern u razgovoru za Njuzvik 14. aprila.

Tehnologija je, kako kaže, zapravo hidrogel, spužvasta supstanca dizajnirana da ima sličan sastav kao i okolno tkivo u ljudskom organizmu, tako da telo ne pokušava da ga odbaci.

Korišćenjem hemijskih reakcija hidrogel se može prilagoditi tako da reaguje na razne supstance u telu. Kada se to dogodi, gel svetli vrlo slabo i to može detektovati senzor koji je izvan kože.

Primera radi, jedna od suptanci koju hidrogel može da detektuje jeste laktat. Povišeni nivoi laktata mogu da ukažu na to da će neko uskoro da se razboli.

Međutim, Hepbern ističe da to samo pokazuje da možda nešto nije u redu u organizmu, te da se konačna i precizna dijagnoza može potvrditi korišćenjem testova na kovid ili neki drugi patogen na koji se sumnja.

Naslovna fotografija: Canva