Nepostojanje vakcina protiv raka i side ne dokazuje ništa o vakcinama protiv kovida 19

Nije poznato ko je izvesni Darko S. čija slika poslednjih dana kruži Fejsbukom s upitom zašto ima vakcine protiv korone, ali ne i protiv side i raka. Međutim, na njegovo pitanje odgovor - postoji. Naći ćete ga u tekstu, jer u jednoj rečenici nije moguće pojasniti zašto je poistovećivanje AIDS-a i kancera s kovidom 19 mešanje baba i žaba.

“30 i više godina nemaju vakcinu protiv side! 30 i više godina nemaju vakcinu protiv raka! A imaju vakcinu protiv virusa o kome neznaju išta! Imate li šta u glavi ljudi??? Darko S”, velikim žutim slovima ispisano je na slici koja se ubrzano širi društvenim mrežama u Srbiji. 

Na primer, Crowdtangle pokazuje da je vizual podeljen više od 90.000 puta. 

Do sada postoje vakcine protiv 19 bolesti, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Neke su još uvek u razvoju, poput one protiv ebole ili malarije. Najaktuelnija je vakcina protiv kovida 19. 

 

 

Zašto nema vakcine protiv side?

 

Šta je za početak HIV? To je virus koji razara imuni sistem organizma koji zarazi i onemogućava mu da se bori protiv infekcija i bolesti.

U publikaciji “Živeti sa HIV-om”, objavljenoj na sajtu Batuta, objašnjeno je da taj virus direktno napada ćelije organizma, i to prvenstveno T (CD4) ćelije koje su odgovorne za odbranu od različitih bolesti ili stanja.

HIV se prenosi putem krvi, s majke na dete dojenjem ili nezaštićenim seksualnim odnosom s HIV pozitivnom osobom.

Kada je HIV identifikovan 1984. godine, Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga SAD-a iskazalo je nadu da će u roku od dve godine biti stvorena vakcina protiv njega. Vakcine, međutim,  još uvek nema. Zašto je to tako?

Kako piše portal “Healthline”, takvu vakcinu nije lako napraviti jer je HIV drugačiji od ostalih tipova virusa. Samim tim je i pristup razvijanju vakcine drugačiji. 

Najpre, HIV je infekcija do onog trenutka kad dođe do trećeg stupnja, odnosno do AIDS-a. Vakcina u slučaju mnogih infekcija samo kupuje vreme telu da se reši infekcije pre nego što se bolest pojavi. 

Ali, pre nego što HIV pređe u AIDS može proći mnogo vremena. Za to vreme, virus se nalazi u DNK zaražene osobe, a telo ne može da pronađe i uništi sve skrivene kopije virusa da bi se izlečilo. Zbog toga u tom slučaju vakcina ne bi radila posao.

Još jedan od mnogih razloga što još uvek nema vakcine protiv HIV-a je i taj što taj virus mutira brzo, pa je teško napraviti vakcinu koja bi bila efektivna.

Takođe, mnoge vakcine štite protiv virusa koji u telo uđu preko respiratornog ili gastrointestinalnog sistema. Sa HIV-om to nije slučaj.

Isto, imuni sistem koji se bori protiv bolesti ne reaguje na virus HIV. Iako proizvodi HIV antitela, ona samo usporavaju bolest – ne zaustavljaju je.

Na sajtu IAVI-ja, neprofitne organizacije koja između ostalog razvija i vakcine i antitela za HIV, navodi da u razvoju vakcine ima mnogo izazova. Jedan od njih je i taj što u ovom slučaju tradicionalni pristupi razvoju vakcine nisu doveli do efikasnog rešenja.

“Generička varijabilnost virusa bez presedana, njegova sposobnost da brzo uspostavi trajnu doživotnu infekciju i činjenica da nijedna osoba nije samostalno očistila HIV samo su neke od prepreka sa kojima se istraživači suočavaju u pokušaju da razumeju kako da indukuju zaštitni imunitet protiv virusa”, navodi se na sajtu.

Naučnici ipak rade na razvoju vakcine protiv HIV-a.

Kada je reč o osobama koje žive sa sindromom stečene imunodeficijencije, navodi se da je poželjno da prime vakcinu protiv hepatitisa A i B.

“Ako osoba ima HIV, treba da se testira na virus hepatitisa C (HCV), hepatitisa A (HAV) i hepatitisa B (HBV). Ukoliko je negativna na HAV i HBV, treba da se vakciniše (sa uputom lekara opšte medicine). Nema vakcine za HCV. Treba napomenuti da su HAV, HBV i HCV različiti virusi, a zajedničko im je da dovode do upale jetre, različite kliničke slike. Zato se i govori o hepatitisu A, hepatitisu B i hepatitisu C.”

 

 

 

Ima li vakcine protiv raka?

 

Postoji više od 100 različitih vrsti raka i nije jednostavno napraviti jedinstvenu vakcinu.

Ipak, nije tačno da ne postoje uopšte vakcine koje pomažu u prevenciji nekih kancera. Postoje ali imaju efekta samo kod karcinoma za koje je poznato da su uzrokovani infekcijama, a većina njih – nije.

Povezan sadržaj
Miljana Miletić 12. 10. 2020.

Primer za to je HPV vakcina, koja između ostalog smanjuje rizik od pojave raka grlića materice, ali i drugih tipova kancera.

Već spomenuta vakcina protiv hepatitisa B takođe može smanjiti rizik od odoljevanja od raka kod nekih ljudi. Inače, ljudi koji imaju hronične infekcije virusom hepatitisa B imaju i veći rizik da obole od raka jetre.

Treba napomenuti da postoje i dve vakcine koje se koriste u lečenju raka, odnosno “terapeutske vakcine”. One stimulišu imuni sistem da napada ćelije raka. Jedna je Sipuleucel-T  koja pomaže u lečenju uznapredovalog karcinoma prostate. Druga se koristi za lečenje karcinoma bešike, a privobitno je razvijena za tuberkulozu. Reč je o BSG vakcini.

U odnosu na univerzalnu vakcinu protiv raka, iz Američkog centra za lečenje raka nisu optimistični uprkos napretku medicine.

Kako navode, neprijatna činjenica je da univerzalna vakcina za sprečavanje raka verovatno nikada neće biti razvijena, jer je to “biološki nemoguće”.

“Ne može postojati vakcina protiv raka, jer rak nije jedan entitet. To su hiljade različitih stanja”, rekao je 2018. godine doktor Maurie Markman, predsednik medicine i nauke u pomenutom centru.

 

Vakcina protiv kovida 19

 

Da li se o kovidu 19 ništa ne zna kako se tvrdi u objavi? Ipak se zna – podatke i o virusu i o razvoju vakcine svako može da pronađe na sajtu SZO.

Kako je moguće da već postoji vakcina protiv kovida 19? Na ovo pitanje smo već objavili odgovor. Ukratko, naučnici su bili poučeni primerima iz prošlosti, jer se svet već suočio sa SARS-om 2002. i MERS-om 2012. godine. Stoga su proizveli novi revolucionarni tip vakcine „plug and play“, koji poseduje dve najpoželjnije karakteristike za suočavanje s nepoznatim virusom – brzinu i fleksibilnost. 

 

Naslovna fotografija: Istinomer kolaž