Red za vakcinu – kod koga preliva?

Neko voli ovo, neko voli ono. A ko šta voli, to neka i bira. Reč je, naravno, o vakcini i želji vlasti da građani sami izaberu kojom vakcinom će protiv kovida 19. Najveći izbor će, izgleda, imati Kanađani, jer je ta severnoamerička država naručila toliko doza da svaki građanin može više od pet puta da se vakciniše! Osim Kanade, tu su i SAD, države EU i Velika Britanija - već u finalu poput velike petorke na Evrosongu ili, pak, prvi u redu za pile iz Lidla. Da li će na kraju za ne tako bogate izbor postati: daj šta daš?

„Želimo da obezbedimo građanima mogućnost izbora i sve te vakcine jer će neko hteti da primi samo Fajzerovu, neko samo vakcinu Moderne, neko neće da čuje za bilo šta drugo osim ruske ili kineske vakcine“, rekla je premijerka za televiziju Pink.

Čini se, takođe, da se Srbija ušuškala među najbogatijim državama sveta, jer je uz mogućnost izbora stiglo i obećanje da ćemo biti jedna od prvih zemalja u svetu koje će dobiti vakcinu.

Nedavno je predsednik najavio da će prve doze vakcine stići u Srbiju već krajem decembra, a da je preko COVAX inicijative obezbeđeno 1,8 miliona doza vakcine za građane Srbije. Od COVAX-a, međutim, nismo dobili informaciju o tome da li je i koliko vakcina opredeljeno za Srbiju, o čemu smo već pisali. Ostaje nam da sačekamo kraj godine. 

Ne treba zaboraviti da Srbija jeste deo COVAX inicijative, kao što su to i – Kanada, Velika Britanija, zemlje Evropske unije i Australija. SAD i Rusija – nisu. Cilj te inicijative je da „garantuje pošten i ravnopravan pristup za sve zemlje sveta“. Da li neke države, pak, zanemaruju taj cilj u svoju korist?

Opet, treba uzeti u obzir i da su zemlje COVAX-a pristale da novčano pomognu istraživanja za devet vakcina u razvoju, a čak 80 država je pristalo da pomogne da 92 zemlje dobiju vakcine koje su im potrebne.

 

Kod koga preliva?

 

Sjedinjene Američke Države, Kanada i Evropska unija, kao i Velika Britanija, kupile su oko 85 odsto od ukupno 1,1 milijarde vakcina kompanije Fajzer, koliko ih je u planu do naredne godine. A prvih 20 miliona doza svoje vakcine Moderna će poslati SAD-u, piše Poynter.

Po broju ugovorenih vakcina po glavi stanovnika prednjači Kanada. Kako piše Rojters, ta zemlja ima oko 38 miliona stanovnika, a naručila je do 414 miliona doza vakcina preko sedam ugovora o kupovini. Ako bi svih sedam bilo odobreno, što je malo verovatno, ta količina bi bila dovoljna da se cela država vakciniše više od pet puta, slikovito objašnjavaju.

Kanada, ipak, nije ptica grabljivica u ovoj priči jer je, prenosi Rojters, spremna da donira vakcine siromašnijim državama.

Inače, Launch and Scale Speedometer, grupa koja prati kupovinu vakcina, izašla je s podacima da zemlje s visokim dohotkom sada imaju potvrđenih 3,7 milijardi doza, zemlje s višim srednjim dohotkom 706 miliona doza, a zemlje sa nižim srednjim dohotkom više od 1,7 milijardi doza.

Iako su sve te doze ugovorene, ne žure svi previše da upotrebe vakcine. Tako će Evropska unija mišljenje o Fajzerovoj vakcini dati tek krajem meseca, a o Moderninoj početkom 2021. S druge strane, Velika Britanija je postala prva država Zapada koja je odobrila Fajzerovu vakcinu protiv kovida19 za opštu upotrebu.

Bilo kako bilo, u svetu se grabi za potencijalnim vakcinama. U trci, jasno, prednjače veliki igrači – najbogatije države. Poput onog toalet papira od marta koji je nestajao s rafova brzinom svetlosti, bez pitanja “treba li možda ovo još nekom?”, tako se i sada, čini se, zaboravlja da će veliki deo sveta ostati bez zaštite ako samo najbogatiji isprazne rafove, ergo, virus nastavlja da cirkuliše.

 

Naslovna fotografija: Pexels, Ilustracija