„Svakom ko želi da razume” jasne su Vučićeve najave vakcina

U trenutku dok jedna od kompanija u SAD, kako prenosi CNN, objavljuje ohrabrujuće informacije o ranoj fazi ispitivanja vakcine protiv virusa korona, u Srbiji možemo od najviših zvaničnika da čujemo još jednu najavu o vakcinama u nizu, koja se svaki put razlikuje od one prethodne. Ako bismo izjavu predsednika Vučića od 15. jula uzeli kao istinitu, to bi značilo da vakcina već postoji, a Srbija će svakako biti među prvima koji će je dobiti. Premijerka Ana Brnabić na današnjoj konferenciji Kriznog štaba ponovila je ipak jedno od drugačijih obećanja predsednika Vučića. To sve, reklo bi se, ne treba nikoga da zbuni, jer, prema rečima premijerke - „svakom ko želi da čuje i da razume i ima zdrav razum, potpuno jasno o čemu je predsednik Vučić pričao”.

Novinar Nove S kazao je danas da je Svetska zdravstvena organizacija pre dva dana saopštila kako vakcina protiv korone „možda neće biti gotova do kraja godine i da možda nikada nećemo ni dobiti lek protiv korona virusa”. Podsetio je na najavu predsednika Vučića da će Srbija dobiti vakcinu krajem novembra ili početkom decembra.

„Da li ste možda revidirali tu dinamiku dolaska vakcine, da li se nešto promenilo ili ostajete pri tome i koja bi to zemlja mogla biti od koje ćemo dobiti vakcinu i da li bi to mogla da bude možda Rusija”, glasilo je pitanje za premijerku.

„Mislim da je Predsednik Vučić je rekao da ćemo biti jedna od prvih dvadeset zemalja na svetu koja će dobiti vakcinu protiv korona virusa, naravno kada ta vakcina bude završena, kada sve studije pokažu da je ona bezbedna i kada bude bezbedna za upotrebu. Ne možemo je dobiti pre nego što je ona završena. Mislim da je svakom ko želi da čuje i da razume i ima zdrav razum, potpuno jasno o čemu je predsednik Vučić pričao”, odgovorila je Brnabić.

 

O čemu je predsednik pričao?

 

Sredinom jula tokom obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2” u Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić izneo je optimistične tvrdnje o vakcini čije testiranje je već završeno.

*Samo četiri zemlje u Evropi testiraju više od Srbije

*Panić: U normalnoj državi cela Vlada bi se drmala posle peticije lekara

„Mi smo u razgovorima sa jednom zemljom koja je završila vakcinu i koja već na ugroženoj populaciji i na posebno predviđenoj populaciji, ne testira, nego daje tu vakcinu, završili su sa testiranjem. I mi se nadamo da pre kraja godine možemo da imamo vakcinu. To bi bio spas za Srbiju”, rekao je predsednik.

Na konkretno pitanje o kojoj državi je reč, predsednik je tada rekao da ne može to da kaže.

„Ne mogu da vam kažem. Da sam želeo da vam kažem, rekao bih vam već. Ali ja sam suviše ozbiljan čovek i mi uskoro potpisujemo i protokole o saradnji po tom pitanju. I gledaćemo da to rešimo što pre, jer time bismo spasili Srbiju, na neverovatan način. I gledaćemo da budemo među prvim zemljama, među prvih 30 zemalja u svetu, koje će da dobiju tu vakcinu. To je sve što mogu da vam kažem u ovom trenutku”, izjavio je Vučić.

Raskrikavanje je tada proverilo njegovu izjavu, na osnovu poznatih istraživanja, i njihov tim novinara je ustanovio da je u tom trenutku 140 vakcina u pretkliničkim, a 23 vakcine su u kliničkim ispitivanjima, koja se odvijaju u tri faze.

Raskrikavanje:
Prema zvaničnim podacima SZO od danas (15. jul), trenutno su samo tri vakcine (od 23) u trećoj fazi kliničkih ispitivanja - jednu proizvodi kineska kompanija Sinovac, drugu razvija tim sa Oksforda sa kompanijom AstraZeneca, a treću američka kompanija Moderna i Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti.

Istog dana na novinarsko pitanje o Vučićevoj najavi vakcine do kraja godine, doktorka Darija Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekla da su sve ove vakcine „potencijalne” i nalaze se u različitim fazama, kao i da nijedna još nije prošla sve faze.

Slobodna Evropa:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u ponedeljak sa ambasadorkom Kine Čen Bo, a jedna od tema razgovora bila je i vakcina protiv korona virusa, navodi se na sajtu predsednika Srbije.
„Predsednik Vučić se interesovao za rezultate kineskih stručnjaka u razvoju vakcine protiv korona virusa i izrazio zadovoljstvo njihovim napretkom”, navodi se u saopštenju. (27.7.2020.)

 

Druga ploča krajem jula

 

Dve nedelje posle prvobitne najave, Vučić je dao drugačiju izjavu o vakcinama. Na konferenciji za medije, novinarka Informera ga je podsetila na to što je najavio vakcinu “krajem novembra, početkom decembra”.

„Mi razgovaramo sa predstavnicima dve zemlje i dve kompanije koje rade na vakcini i videćemo. Verujem da znam iz koje zemlje će doći najpre vakcina, i mi ćemo biti u prvih dvadeset zemalja koji će tu vakcinu da plate, i pokušaćemo besplatno da damo našem stanovništvu”, rekao je predsednik Srbije. (Tanjug, 30.7.2020.)

„Čim se bude pojavila vakcina mi ćemo dati sve od sebe da ne budemo poslednji u tom krugu”, kazao je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Vlada Republike Srbije