IR toplomeri ne emituju infracrvene zrake

Ako na ulazu u neku  javnu ustanovu žele da vam upere IR toplomer u čelo, nikako to nemojte dozvoliti. Sudeći po objavi na Fejsbuku, taj toplomer emituje infracrvene zrake koji mogu naškoditi vašoj pinealnoj žlezdi. To nije istina.

Povišena temperatura jedan je od simptoma korona virusa. U borbi protiv epidemije, merenje temperature postalo je obavezno pri ulasku u mnoge objekte. 

Navikli smo da kod kuće koristimo toplomere koji se stavljaju ispod pazuha što, razume se, ne bi bilo ni higijenski, ni izvodljivo na mestima gde cirkluliše veliki broj ljudi. 

IR toplomer koji funkcioniše beskontaktno, i to tako što se uređaj približi čelu, razumljivo je rešenje u datoj situaciji. 

Na Fejsbuku se, međutim, pojavljuju upozorenja na opasnosti koje navodno nosi takav način merenja telesne temperature. 

“Nikada nemojte meriti temperaturu infracrvenim termometrom uperenim u pinealnu žlezdu!”, stoji u spornoj objavi na Fejsbuku

Ta objava ima skoro 400 deljenja i samo je jedna od mnogih slične sadržine koje kruže Fejsbukom od sredine leta. Isto upozorenje objavljeno je i krajem avgusta i podelilo ga je oko 2600 korisnika društvene mreže.

Povezan sadržaj

“Zbog pandemije Kovida mnogobrojne zdravstvene i druge javne ustanove počele su sa primenom novih protokola i mera zaštite i kontrole infekcije. Jedna od tih mera je da se svakoj osobi izmeri i zabeleži temperatura na ulazu u neku ustanovu tako što joj se u čelo uperi termometar u obliku pištolja ili daljinskog, povuče okidač ili pritisne taster, sačeka da zapišti i zabeleži temperatura.

Međutim, razmislite! Da li nas to čini neosetljivim, da ciljamo nekome u glavu i da pritom izazovemo moguće zdravstvene probleme time što uperimo infracrveni zrak u epifizu ili pinealnu žlezdu koja je veoma osetljiva na svetlost a posebno IR zrake? Zato počnite da merite temperaturu na ručnom zglobu, što se pokazalo mnogo preciznijim, a rezultati se u nekim slučajevima razlikuju i za po više stepeni”, objašnjavaju Fejsbuk “stručnjaci”. 

Ako stvarno razmislimo i informišemo se, saznajemo da pomenuti IR toplomeri ne emituju infracrvene zrake. Ono što oni rade, kako je za AFP rečeno još krajem jula u francuskoj Nacionalnoj agenciji za bezbednost medicine i zdravstvenih proizvoda, jeste da kroz sočivo na senzoru hvataju infracrveni spektar koji emituje ljudsko telo, a u zavisnosti od dužine talasa primljene radijacije, toplomer pokazuje višu ili nižu temperaturu.

Crveno svetlo koje se može uočiti na toplomeru služi tome da korisnik može pravilno da usmeri uređaj, navodi Full Fact, platforma za proveru činjenica.

 

Kako radi IR toplomer:

 

 

Inače, pinealna žlezda je mali deo mozga koji proizvodi i reguliše hormone. Drugačije se naziva i epifiza. Gabriela Žirardo, istraživačica neuronauke na Nacionalnom institutu za zdravstveno i medicinsko istraživanje je za AFP potvrdila da, čak i u slučaju da su infracrveni zraci upereni direktno prema pinealnoj žlezdi – ne mogu dopreti do nje. Ta žlezda se nalazi previše duboko u mozgu.

 

*Zapadna Australija nije donela uredbu o prisilnoj vakcinaciji za vreme korone

*Lučić nije shvatio šalu o čipovanim maskama

*Izmišljeni citat bivšeg američkog državnog sekretara o prinudnoj vakcinaciji

 

Otkako se Istinomer bavi proverom “informacija” koje se dele na Fejsbuku, o čemu smo već pisali, primetili smo da se neretko lažne informacija prvo zavrte u nekoj drugoj zemlji, pa da tek nakon nekog vremena budu prevedene na srpski.  

Takav je slučaj bio i sa ovom objavom, koja se delila u Francuskoj u junu, što je zabeležio i AFP. Sve što piše u objavi su  samo zapažanja izvesne medicinske sestre iz Australije.

Naslovna fotografija: Facebook Printscreen/Istinomer