Zapadna Australija nije donela uredbu o prisilnoj vakcinaciji za vreme korone

Sadrži neke rigorozne odredbe, ali australijski Zakon o javnom zdravlju koji se primenjuje tokom aktuelne pandemije, ustanovljen je još 2016. godine. Ovlašćena lica koja imaju pravo da upotrebe “razumnu silu” prilikom intervencije u ovim situacijama nisu policajci, već zdravstveni radnici za vanredne situacije.

 

Žustri protivnici vakcinacije, kojima je aktuelna pandemija najveća inspiracija, često svojim “mini kampanjama” na socijalnim mrežama pokušavaju da izmaniplišu ljude tako što smeštaju određene zakonske akte i uredbe u izmišljene kontekste koji odgovaraju njihovom narativu.

Upravo je takav slučaj s uredbom koja je navodno donesena u Zapadnoj Australiji usled pandemije.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Istina je. Ja živim u Zapadnoj Australiji, donešena je uredba da policija sada ima pravo svakog da skine i na silu da vakciniše. Čitala sam taj zakon. Koliko god suludo zvučalo, u današnjem svetu, neverovatne stvari postaju moguće. Australijski Zakon o javnom zdravlju iz 2016-te je modifikovan otvarajući vrata medicinskom teroru policijske države kakva nije postojala od medicinskih eksperimenata na ljudima u Nacističkoj Nemačkoj. Ovaj australijski zakon daje ogromne nove moći policiji i drugim polugama moći države da silom privedu, zadrže i vakcinišu koga god oni hoće (…) “, navodi se u objavi koju je tokom jedne sedmice podelilo skoro 500 ljudi.

Okačen je i skrinšot objave sa Tviter naloga “вести Слободне Србије”.

 

Foto: Printscreen/Twitter

 

Radi se o dezinformaciji koja je još u maju ove godine bila aktuelna na Fejsbuku i Tviteru, kada ju je podelila jedna promoterka alternativne medicine.

 

Foto: Printscreen/Twitter

 

Istina je da od početka pandemije Zapadna Australija nije donela nikakvu posebnu uredbu niti zakon kojima bi se uređivalo pitanje vakcinacije, potvrdili su zvaničnici Zapadne Australije za AFP i ABC fact check.

Povezan sadržaj

“U skorije vreme nije usvojen nikakav zakon tog tipa. U Zapadnoj Australiji je trenutno proglašeno vanredno stanje javnog zdravlja i ono je regulisano kroz zakone koji postoje već neko vreme, rekao je portparol Ministarstva zdravlja Zapadne Australije za AFP u maju ove godine.

Radi se zapravo o Zakonu o javnom zdravlju Zapadne Australije iz 2016. godine (članovi 184. i 185.). Njime su utvrđena ovlašćenja koja omogućavaju službenom licu za vanredne situacije da uputi ljude, uključujući i decu, na testiranje i vakcinaciju u vanrednom stanju javnog zdravlja, piše ABC.

Međutim, ko su ovlašćeni službenici?

Profesor sa pravnog koledža u Australiji Majkl Eburn objasnio je za ABC da “samo zaposleni u Ministarstvu zdravlja i drugi medicinski radnici mogu biti klasifikovani kao službenici u vanrednim situacijama”, dodajući da policajci mogu pomoći asistentu hitne službe u izvršavanju dužnosti.

No, iako zakonodavstvo službenicima za vanredne situacije daje značajna ovlašćenja, ona se mogu koristiti samo uz odobrenje glavnog zdravstvenog službenika.

Kada je reč o upotrebi sile i skidanju odeće, tačno je da ovaj akt daje moć službenim licima da koriste “razumnu silu” ne bi li se osiguralo poštovanje urgentnih uputstava. To može uključivati i skidanje donjeg veša. Ali, Zakon takođe kaže da se skidanje odeće mora vršiti “s pristojnošću i osetljivošću”, dok je prisustvo i odobrenje roditelja nužno kada je reč o deci.

Dejvid Koks, predsednik Komisije za reformu zakona Zapadne Australije, rekao je za ABC da je Zakon o javnom zdravlju iz 2016. godine “nesumnjivo vrlo moćan akt, ali je dizajniran za sprovođenje u vrlo retkim i vanrednim okolnostima”.

Glavni zdravstveni službenik u Zapadnoj Australiji doktor Endru Robertson u izjavi za ABC je istakao da se “ovlašćenja iz člana 185. Zakona o javnom zdravlju nisu koristila za vreme pandemije budući da se testiranje na kovid vrši jednostavnim uzimanjem brisa nosa ili grla”.

Kada je reč o članu 184. tj. upućivanju osoba na testiranje, Roberston je rekao su se izdavale instrukcije i uputstva u skladu s tim članom.

Ni fotografije priložene uz objave na Tviteru i Fejsbuku nemaju veze s pričom o “australijskim policajcima koji građanima nasilno skidaju odeću i vakcinišu ih”.

Na prvoj fotografiji je zabeleženo hapšenje pet osoba na protestima u martu 2017. godine na Univerzitetu u Sidneju, tokom dvodnevnog štrajka zaposlenih zbog loših plata i uslova rada.

Druga fotografija prikazuje hapšenje advokata u centru Sidneja iz avgusta 2014. godine.

Naslovna fotografija: Pixabay