“Čudotvorni” koktel ne leči korona virus i višestruko je opasan po zdravlje

Video o “čudotvornom” receptu za “alternativni lek” koji otklanja spektar najrazličitijih bolesti, ukljućujući i kovid-19, u poslednjih nekoliko dana podelio je veliki broj korisnika Fejsbuka. U objavi se tvrdi da kombinacija srebrne vode, hidrogena i povidon joda leči sve - od gripa pa do mnogo ozbiljnjih bolesti, ali naučna istraživanja to pobijaju i upozoravaju na rizično dejstvo navedenih sastojaka.

 

Saša Borojević, savetnik u Internacionalnoj policijskoj asocijaciji IPA, nedavno je postavio na svoj Fejsbuk profil video u kojem svojim pratiocima preporučuje konzumaciju alternativnog leka koji, po njegovim rečima, “leči korona virus”, ali i “mnoge druge bolesti”.

Radi se o koktelu srebrne vode, hidrogena od 3 odsto, povidon joda i ulja čajevog drveta, za koji Borojević tvrdi da leči “Kovid-19, grip, infekciju uva, nosa i grla, alergije, astmu, bolesti organa za varenje”, kao i da “stvara ogroman imunitet”.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

“Dakle kakav je to lek, koji ima da se nađe, koji može svako da napravi, a zamislite niko ga nije preporučio nigde”, pita se Borojević u videu i ističe, pritom, da su njegove tvrdnje o učinkovitosti ovog leka “medicinski dokazane”.

Očekivano, uz video objavu nije priložen izvor u smislu bilo kakvog naučnog istraživanja, a jednostavnom pretragom interneta brzo se stiže do zaključka da medicinski dokazi za delotvornost ovog “alternativnog koktela”ne postoje.

Naprotiv, brojna naučna istraživanja i medicinski stručnjaci jasno upozoravaju na vrlo izvesne zdravstvene komplikacije do kojih može doći zbog konzumiranja nabrojanih supstanci.

 

Konzumiranje hidrogena može biti i smrtonosno

 

Hidrogen, odnosno vodonik-peroksid, bistra je tečnost bez mirisa i boje koja se sastoji od vodonika i kiseonika i dostupan je u razblaženjima u rasponu od 3 do 90 odsto. Rastvor 3 odsto hidrogena najčešće se koristi za čišćenje i dezinfekciju manjih rana i može se naći u većini supermarketa i drogerija.

Ugledni američki portal o zdravlju “Healthline”, koji, kako navode, poštuje najviše standarde medicinskog integriteta i okuplja više od 100 medicinskih stručnjaka koji raspolažu naučnim činjenicama, analizirao je u jednom članku da li je zaista bezbedno piti vodonik-peroksid.

Foto: Pixabay

U tekstu se ističe da “nema nikakvih naučnih dokaza” da se pijući hidrogen može učiniti bilo šta dobro za zdravlje; naprotiv, mnogobrojni naučni radovi su dokazali da ispijanje hidrogena može biti veoma opasno. Neke od mogućih zdravstvenih komplikacija su problemi sa disanjem i ozbiljna oštećenja creva, a u nekim slučajevima posledice mogu biti i smrtonosne.

Iako mnogi zagovornici alternativne medicine sugerišu da nekoliko kapi hidrogena razređenog u vodi mogu da pomogne u lečenju nekih oblika karcinoma, naučno je poznato da “prisustvo vodonik-peroksida u ćelijama raka u telu povećava njihovu upalu i ubrzava napredovanje bolesti”.

Upravo iz svih ovih razloga, ne preporučuje se konzumiranje bilo koje količine vodonik-peroksida.

 

Srebrna voda – “čudesan”, a nedovoljno ispitan lek

 

Srebrna voda (iliti koloidno srebro) je komercijalni proizvod koji sadrži mikroskopske ljuspice čistog srebra koje se suspenduju u demineralizovanoj vodi ili nekoj drugoj tečnosti. Često se reklamira kao antibakterijsko sredstvo.

Povezan sadržaj

I ovaj proizvod je našao široku primenu u alternativnoj medicini, pa su tako rasprostranjene tvrdnje da može brže da izleči prehladu, pa čak i da doprinese u lečenju raka ili HIV-a, navodi se u tekstu na portalu “Healthline”, u kojem se, kroz naučne dokaze, analizira bezbednost konzumiranja te supstance.

Naime, “Uprava za hranu i lekove” (U.S. Food and Drug Administration) je 1999. i 2009. godine u saopštenju za javnost jasno istakla da “nema dokaza koji bi ukazali na jasnu zdravstvenu korist koloidnog srebra”. Umesto toga, postoje naučni dokazi o zdravstvenim rizicima povezanim s konzumiranjem srebrne vode.

Nacionalni instituti za zdravlje u SAD (NIH) upozoravaju ljude koji piju koloidno srebro da “postoji šansa da se izlažu dugoročnom riziku za zdravlje”.

Vremenom se koloidno srebro može nakupiti u tkivima tela i dati sluzokoži sivkast izgled. Ovo je simptom stanja koje se naziva argirija. To stanje nije reverzibilno i, iako se definiše kao “medicinski benigno”, lekari ocenjuju da ovakva promena boje kože nikako nije dobrodošla.

Povezan sadržaj

Konzumiranje srebrne vode takođe može da omete i apsorpciju određenih lekova u ljudskom organizmu. To uključuje antibiotike, kao i lekove za štitnu žlezdu.

“Healthline” upozorava da kompanije koje tvrde da je koloidno srebro “čudesan lek za bolesti poput raka i HIV-a” to čine bez ikakvih kliničkih dokaza.

 

Povidon jod – samo za lokalnu upotrebu

 

Jod je vrsta minerala koji se nalazi u zemljištu i okeanskim vodama. Važno je unositi dovoljne količine joda u ishranu, budući da on reguliše hormone, kao i razvoj fetusa, piše portal “Healthline”.

Ukoliko organizmu nedostaje jod, što se pouzdano može saznati jedino testiranjem urina, lekar može preporučiti uzimanje njegovih suplemenata. Međutim “suplementi se ne bi smeli uzimati bez prethodne provere sa lekarom”, upozorava taj portal.

Jod se, takođe, izdaje na recept u jačim formulama, ali “samo za ozbiljnija zdravstvena stanja”. Na primer, lekar može preporučiti jod na recept ako ste bili izloženi zračenju ili imate prekomerno aktivnu štitnu žlezdu, zaključuje se u analizi.

Međutim, Borojević je u spornom videu koristio rastvor povidon joda, koji je, prema uputstvu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, namenjen samo za lokalnu primenu na koži (dakle na koži, sluzokoži i oku). Kako bi upotreba ovog rastvora bila ispravna, Agencija preporučuje preventivno savetovanje sa lekarom ili farmaceutom.

Naslovna fotografija: Pixabay, Wikimedia commons, Silverlining