Neispunjena obećanja i neistine političara obeležile i ovu godinu

Tim sajta „Istinomer“, već tradicionalno, na kraju godine, pravi pregled izjava koje su u toku te godine ocenjivane na našem sajtu. To smo učinili i ovoga puta. Ono što je nesumnjivo obeležilo 2012. godinu jesu izbori na svim nivoima, koji su doneli i promenu vlasti, pa su, prirodno, nove ličnosti došle u fokus našeg interesovanja. Logično je da je vlast ocenjivanija od opozicije, jer je njena obećanja moguće proveriti u praksi. Godina na izmaku oštro je podeljena na dva perioda – od izbora i nakon njih. Nekadašnji opozicionari, a sadašnji pripadnici vladajuće garniture, češće su u drugom delu godine ocenjivani na našem sajtu.

Primetno je da je u kategoriji „obećanja“ i u ovoj godini ministar Milutin Mrkonjić neslavni „lider“. Broj njegovih neispunjenih obećanja i dalje je veliki. Lider URS-a i aktuelni ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je do ove godine bio jedan od najlošije ocenjenih javnih funkcionera, upravo zbog neispunjavanja svojih obećanja, promenio je praksu. On je od formiranja nove Vlade Srbije znatno popravio svoj skor na našem sajtu. Nekoliko obećanja datih u kampanji ispunio je već u prvih 100 dana Vlade. Ali, jedno od ključnih („Prvi zakon koji mora biti donet u novoj skupštini je Zakon o profesionalizaciji upravljanja u javnim preduzećima, da se ukinu upravni odbori i da se posao dobija na poštenom i javnom konkursu.“) ipak nije. Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić dao je prilično veliki broj obećanja, koja zbog dužih rokova za njihovo ispunjenje, za sada vodimo pod ocenom „radi se na tome“.

U kategoriji „doslednost“ najviše pažnje i komentara čitalaca izazvale su izjave koje se odnose na tvrdnje budućih koalicionih partnera da baš jedni sa drugima nikada neće ući u savez. A upravo to se desilo nakon samo nekoliko nedelja. Tu su i izjave budućih članova vladajuće stranke, koji su o njoj govorili negativno tokom predizborne kampanje. Takođe i bivši predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić je menjanjem svojih stavova u kratkom vremenskom roku „zaradio“ priličan broj negativnih ocena na našem sajtu.

U kategoriji „istinitost“, pozitivno ocenjene izjave, kao i u prethodnih godina, nisu ni približno bile tako atraktivne i čitane, kao one označene kao neistina. Izbori su u priličnoj meri obojili i ocene u ovoj kategoriji. Tako je premijer Dačić, na primer, na početku godine tvrdio da nikada nije izražavao premijerske ambicije, iako postoji njegova izjava baš iz tog perioda, koja ga demantuje. Međutim, isto tako jedna Dačićeva izjava ocenjena kao “istina”, bila je vrlo zapažena. On je, naime, nekoliko meseci pre izbora bio rezolutan – „bez koalicije okupljene oko SPS-a neće biti nove Vlade“, što se pokazalo tačnim.

Na osnovu interesovanja posetilaca našeg sajta (računajući broj čitanja i komentara) izdvojili smo najefektnije izjave u sve tri kategorije (doslednost, istinitost, obećanje).

OBEĆANJA

1.Ispunjeno
TOMISLAV NIKOLIĆ: „Kada postanem predsednik Republike, podneću ostavku na funkciju predsednika SNS.“ (sajt SNS, 9. 5. 2012. godine)

2. Neispunjeno
MILUTIN MRKONJIĆ: „Do kraja godine će biti rešeno pitanje revitalizacije nacionalne aviokompanije ‘JAT’.“ (Politika, 24. 10. 2012. godine)

DOSLEDNOST

1. Dosledno
ZORANA MIHAJLOVIĆ: „Kod ‘Srbijagasa’ tražimo da se ispita poslovanje sa prevelikim brojem dobavljača i posredničkim firmama. Moramo da znamo gde je otišao novac.“ (Kurir, 14. 9. 2012. godine)

2. Nedosledno
IVICA DAČIĆ: „Ako mi budemo imali dovoljno glasova, neće se oni (MMF) ovde dugo zadržati, zato što ne mogu oni da upravljaju životom Srbije. Hvala im lepo, ali neka nađu drugu zemlju za svoje eksperimente.“ (RTS, 22. 3. 2012. godine)

ISTINITOST

1. Istina
MLAĐAN DINKIĆ: „Prvi put posle šest godina, posle 2006. godine, budžet je ponovo usvojen u oktobru.“ (Otvoreni parlament, 23. 11. 2012. godine)

2. Neistina
MILUTIN MRKONJIĆ: „Evo, sever Koridora 10 je potpuno završen. Danas se iz Beograda do Beča automobilom stiže za četiri sata.“ (Večernje novosti, 7. 12. 2012. godine)