Vučić ne popušta pod zahtevima – osim kad su dovoljno glasni

Da je on čovek koji ne popušta pod pritiscima i ucenama, predsednik Srbije voli da naglasi u različitim prilikama, a ovih dana ističe i da "ulici nikada neće da podilazi", dajući savet političkim protivnicima: "Sa ljudima kao što sam ja ne vredi drugačije, ili da me pobedite na izborima, a ako ne možete da me pobedite na izborima, onda da me ubijete".

To je kazao odgovarajući na pitanje da li će potpisati, u Skupštini usvojene, izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji, čije povlačenje zahtevaju građani i aktivisti koji u znak protesta organizuju blokade saobraćajnica širom zemlje.  

Izjavio je da mu se „čini“ da će taj zakon potpisati, dok je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, čije povlačenje se takođe traži, već potpisao. Dan kasnije objasnio  je da se i dalje „proučava potpuna ustavnost“ zakona, da ima jedna primedba koja je „ozbiljna“ u članu 28, da to „nije protivustavno“, ali da smatra da „nije dobro“ i da mu se i dalje „čini da će da potpiše“.  

Kako je prošlo već više od nedelju dana otkako je Skupština usvojila zakon, a predsednik još razmatra da li da svoj potpis stavi na njega, i to u situaciji kada se najavljuju novi protesti i blokade, njegov postupak teško da može da se okarakteriše drugačije nego kao oklevanje i vaganje snage pritiska kojem je izložen. Bez obzira na to što je, kako je kazao, „narod veoma, veoma loše reagovao“ na blokade puteva, a što je on proverio kroz istraživanja javnog mnjenja, koje njegova stranka, kao svaka „ozbiljna i odgovorna politička partija u savremenom svetu“, radi „svaka dva ili tri dana“. 

Aleksandar Vučić / Foto: FoNet, Milica Vučković

Međutim, uprkos potrebi za verbalnim izlivima čvrstine i nepokolebljivosti, činjenica je da je on samo u periodu od početka pandemije do danas u više navrata čak i (bukvalno) preko noći bio prinuđen da promeni svoje odluke. Svaki put tome je prethodila burna reakcija javnosti. 

Aleksandar Vučić / Foto: FoNet/AP

Nakon održanih parlamentarnih i lokalnih izbora u junu prošle godine, „odjednom“ je počeo da se povećava broj zaraženih virusom korona, pa je predsednik Vučić u svom gostovanju na RTS-u izneo rešenja za zaustavljanje širenja zaraze, između ostalog, naveo je da će odmah u Beogradu biti zatvoreni studentski domovi.

RTS, 2. 7. 2020. godine
'Ono što je takođe važno, studentske domove ćemo sve u Beogradu da zatvorimo.
- Gde će ti studenti? Mnogi nisu iz Beograda, mnogi nisu iz Srbije.
'Ajde da ne brinemo o onima koji nisu iz Srbije, snaći ćemo se za one koji nisu iz Srbije. Oni koji nisu iz Beograda, neće biti u Beogradu za to vreme.'

Ali, odmah nakon završetka emisije usledila je pobuna studenata iz više beogradskih domova, koji su, žestoko negodujući zbog najavljenih mera, krenuli ka Domu Narodne skupštine. 

N1, 2. 7. 2020. godine
'Studenti su tokom višečasovnog protesta poručili da je vlast pustila da rade kafići, da su održani izbori, da je sve bilo dozvoljeno, a da čim su prošli izbori – oni treba da napuste studentske domove. Podsećaju da je u toku ispitni rok, i dodaju da nemaju gde da žive.'

Vrlo brzo, RTS je saopštila da „saznaje“ kako je „u razgovoru predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima studenata, dogovoreno da oni mogu da ostanu u domovima, ali uz posebne epidemiološke mere koje moraju biti na snazi“. Istu informaciju objavio je i „Blic“, dok su studenti poručili „da ne prihvataju polovične informacije“, već da traže zvaničnu odluku.

Protest studenata / Foto: FoNet, Davor Pašalić

Posle ponoći oglasio se i tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je za Novu.rs izjavio „da će ujutro sve razjasniti“, dodajući da je studentima poručio da nemaju razloga za brigu. Nekoliko dana kasnije ministar je saopštio da, ne samo da neće biti zatvaranja studentskih domova u Beogradu, već i da će Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS) biti upućena preporuka za održavanje avgustovskog ispitnog roka.

Beta, 6. 7. 2020. godine
Ministar prosvete je novinarima posle sastanka s predstavnicima beogradskih studentskih domova rekao da je Ministarstvo obavestilo Vladu Srbije da može da kontroliše stanje u domovima i da studenti imaju uspešan ispitni rok. 'Domovi neće biti u prekidu sa radom, ostvarićemo kontinuitet kada je u pitanju učenje i završetak ove školske godine', rekao je ministar. Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS) je upućena preporuka za održavanje avgustovskog ispitnog roka. 'Uputili smo i preporuku SKONUS-u da bude održan i avgustovski ispitni rok i po nezvaničnim informacijama oni će tu preporuku rado prihvatiti', dodao je Šarčević. Ministar je dodao da će avgustovski ispitni rok biti 'šaren' u smislu datuma rasporeda ispita po fakultetima.'

Ne odstupam, ali poštujem mišljenje prijatelja 

Već sutradan, 7. jula, predsednik Srbije održava konferenciju za medije na kojoj najavljuje da će biti zabranjeno okupljanje više od pet ljudi u zatvorenom i otvorenom prostoru, a da  će se u Beogradu od petka do ponedeljka uvesti policijski čas. Dodao je da bi “lično voleo da to važi za celu Srbiju”, ali da će videti da li će ga u tome “podržati Krizni štab i premijerka Brnabić”. Iste večeri ispred Skupštine Srbije okupio se veliki broj građana nezadovoljnih ovakvom odlukom, grupa demonstranata ušla je u Skupštinu Srbije, nakon čega je intervenisala policija i potisnula ih van parlamenta. Dokumentovani su primeri policijske brutalnosti nad demonstrantima, iako je tadašnji direktor policije Vladimir Rebić tvrdio da je reagovanje policije bilo “izuzetno profesionalno”. Narednih dana usledili su masovni protesti, u kojima je bio veliki broj povređenih.

Odmah po izbijanju nereda predsednik Vučić saopštio je da “verovatno neće biti uvođenja policijskog časa”, ističući da za to nije imao podršku, ali da i dalje ostaje pri stavu da je to trebalo učiniti. Izjavio je da su premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar uvereni da ima prostora da se još nešto uradi.

Protesti u julu 2020 / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović
Insajder, 8. 7. 2020. godine
'Mi smo danas imali teške razgovore. Za razliku od Ane Brnabić i Zlatibora Lončara, oni sutra drže taj štab na kome će doneti konačne mere za petak, subotu, nedelju. Svakako će biti pooštravanja. Ja sam rekao da ću da poštujem mišljenje struke. Posle svega što se desilo za mene bi bilo sramota da odstupim od svojih reči. Ali ja ne mogu sam da uvedem vanredno stanje, i poštujem saradnike i prijatelje koji imaju drugačije mišljenje', naveo je Vučić.

A i na samom početku pandemije i proglašenja vanrednog stanja u zemlji Vučić, upravo tokom jedne noći i snažnih reakcija domaće i međunarodne javnosti, odlučuje da promeni donetu odluku. Vlada Srbije najpre je usvojila Zaključak na osnovu koga je od tog trenutka za sve informacije u vezi sa virusom korona isključivo zadužen Krizni štab na čijem je čelu predsednica Vlade, iako su medijski stručnjaci upozoravali da odluka nije u skladu sa Ustavom i sa zakonima, i da može da vodi u cenzuru. Već 1. aprila uveče novinarka portala “Nova.rs” Ana Lalić privedena je zbog teksta o problemima sa zaštitnom opremom u Kliničkom centru Vojvodine i određena joj je mera zadržavanja od 48 sati. 

Ana Lalić / Foto: FoNet, Milica Vučković

Usledile su burne reakcije novinara, dela javnosti, ali i EU, pa je premijerka Ana Brnabić već 2. aprila ujutro saopštila da Vlada Srbije povlači Zaključak o informisanju tokom pandemije koronavirusa i to – na izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

N1, 2. 4. 2020. godine
'Moja je glupost i moja odgovornost, moja je glupost što to nisam obrazložila, kad smo to doneli. Mi ćemo danas na sednici Vlade povući ovu odluku na izričitu, direktnu molbu predsednika Aleksandra Vučića i razumem zašto me predsednik zamolio', kazala je tada Brnabić.'

Evo, neće biti otpada na Nevi-Revi

U maju ove godine građani i ekološki aktivisti digli su glas protiv odluke da se na području ekološke zone na bari Reva napravi deponija. Organizovani su protesti, aktivisti su džakove otpada odneli pred Skupštinu grada, a posebnu pažnju privukao je potez glumice Svetlana Bojković, koja je u borbi za odbranu Reve stala ispred kamiona kako bi sprečila da na toj lokaciji bude istovaren građevinski otpad.

Svetlana Bojković u odbrani bare Reve / Foto: Printscreen/Twitter

A onda je „stvar presekao“ predsednik Vučić, koji je u emisiji „Ćirilica“ na TV „Happy“, kazao da deponije „neće biti“ na lokaciji, za koju mu je bilo važno da naglasi da ne zna tačno ni kako se zove. „Evo sad vam kažem, otpada neće biti na toj Nevi-Revi, ne znam ni kako se zove, za koju niko nikada nije čuo, a odjednom su postali veliki zaštitnici“, rekao je Vučić.

Već narednog jutra grad Beograd doneo je odluku da se prekine sa istovarom šuta kod Reve.

N1, 2. 6. 2021. godine
'Predsednik je razumeo plan i dao podršku, tvrdi Vesić. 'Razgovarali smo o tome. Tada sam mu i rekao koja je moja ideja. Sada da vam ne govorim o tome jer je pripremamo. On me je u tome podržao, ono što vam ja kažem, to je i on rekao te večeri', rekao je Vesić.
N1: Znači znao je da je Reva, a ne Neva?
'Znao je, kako ne', rekao je Vesić.'

Kada je polovinom septembra ove godine Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) upozorio da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima sadrži brojne odredbe kojima će se, ukoliko ostanu nepromenjene, ugroziti zagarantovana prava građana i njihova bezbednost, javnost je alarmirana i ukazano je na sve posledice ako se akt usvoji.

Danas, 16. 9. 2021. godine
'Kako za Danas kaže Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, nacrt se krajem avgusta, ispod radara pojavio na internet stranici ministarstva, bez ikakve prethodne najave da MUP planira usvajanje novog zakona. 'Mi smo bili zbunjeni, pošto je i plan Vlade predviđao izmene postojećeg Zakona o policiji, a ne novi zakon. I sada nije jasno zbog čega su odlučili da usvoje novi zakon, kada izmene koje on predviđa nisu toliko opsežne da nisu mogle da budu obuhvaćene izmenama zakona', ističe Elek koji je i koordinator Nacionalnog konventa za pregovaračko poglavlje 24. On dodaje da Konvent, platforma za saradnju nevladinog sektora i države u okviru pristupnih pregovora sa EU nije bila konsultovana o ovom dokumentu.'

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 14. 11. 2020.

Rok određen za javnu raspravu bio je zakonski minimalnih 20 dana, a svi sagovornici Istinomera bili su saglasni da je za dokument od 365 članova na 117 strana on bio prekratak.

Istinomer, 18. 9. 2021. godine
'Ono što su predstavnici civilnog sektora sa kojima je Istinomer razgovarao izdvojili kao sporne stvari ovog nacrta su: obrada biometrijskih podataka detektovanog lika, zabrana objavljivanja podataka o identitetu službenog lica, upotreba pojma 'policija', dodatna ovlašćenja ministra i smanjenje javnosti rada.'

Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

Nakon što je Nacrt naišao na brojne kritike opozicije i stručne javnosti, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštava da je Nacrt povukao iz procedure, na inicijativu predsednika Vučića,  i dodao da je tako želeo da „izbegne krv na ulicama Beograda“.

mup.rs, 23. 9. 2021. godine
'Obaveštajnim radom došli smo do informacija da je nekoliko stranih zapadnih obaveštajnih službi preko svoje agenturne mreže u medijima, nevladinim organizacijama i političkim partijama izvršilo medijsku pripremu za organizaciju nasilnih protesta koji za cilј imaju destabilizaciju Srbije. Nјima srpske glave nisu bitne i spremni su da ih bacaju u besmislenim sukobima. Sagledavajući sve činjenice, predsednik Vučić me je zamolio da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučem iz procedure. Predsednička se ne poriče, i ja ću to uraditi. Ovo je moj lični poraz i ja ću snositi njegove posledice, ali i ovim putem želim da upoznam javnost da ću nastaviti da se borim za bezbednu Srbiju uprkos agentima i njihovim finansijerima. Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima je povučen, moraćete potražiti neki drugi razlog za krv na ulicama Beograda', saopštio je Vulin.

Predsednik Srbije potvrdio je da je on „kriv“ za povlačenje Nacrta zakona iz procedure, jer je „ostalo još šest meseci do izbora“ i da ne želi „da u tom periodu donosimo takve zakone“.

Beta, 23. 9. 2021. godine
„Ja sam kriv što se povlači nacrt iz procedure i izvinio sam se (ministru unutrašnjih poslova) Aleksandru (Vulinu). To sam uradio, jer je ostalo još šest meseci do izbora i ne želim da u tom periodu donosimo takve zakone', rekao je Vučić novinarima u Budimpešti. On je naveo da nije 'ni pogledao zakon, nijedno slovo' i dodao da to 'i nije zakon, niti predlog zakona', već da je reč o nacrtu zakona.'

Naslovna fotografija: FoNet/AP