“Izuzetno profesionalno” postupanje policije po glavama demonstranata

Direktor policije Vladimir Rebić tvrdi da je reagovanje policije tokom sinoćnjih protesta bilo “izuzetno profesionalno” i da policija “nije primenjivala silu sve do onog trenutka dok im životi nisu visili o koncu”. Međutim, dokumentovani primeri policijske brutalnosti nad demonstrantima, čak i u momentima kada oni nisu pružali nikakav otpor, niti prvi napadali policajce, govore sasvim suprotno.

 

Grupa građana okupila se u utorak 7. jula ispred Skupštine Srbije protestujući zbog najave povratka restriktivnih mera i ponovnog uvođenja policijskog sata, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Grupa demonstranata je ušla u Skupštinu Srbije nakon čega je intervenisala policija i potisnula ih van parlamenta. Demonstracije su se nastavile tokom cele noći, a obeležili su ih žestoki sukobi između protestanata i policije. Policija je bacila velike količine suzavca, i neretko primenjivala upotrebu fizičke sile nad demonstrantima.

Direktor policije Vladimir Rebić, na današnjoj konferenciji za medije, izjavio je da je policija tokom sinoćnjih protesta “svo vreme bila maksimalno uzdržana, i pokušavala da ne upotrebljava silu, dok to na kraju nije moralo da se desi”.

Povezan sadržaj

Prema njegovim rečima, “postupanje policijskih službenika je sinoć bilo izuzetno profesionalno”, a građanima Srbije je “poslata poruka da mogu da budu bezbedni, i da veruju svojoj policiji da će reagovati profesionalno i brzo”.

Na pitanje novinara o krvavim glavama demonstranata i scenama u kojima je nekoliko policajaca tuklo demonstrante oborene na pod, direktor policije je istakao da je “bilo i krvavih policijskih glava”.

“Videli smo i krvave glave, krvave ruke i krvave noge policijaca, ja bih pre rekao da je ovo bio jedan skandal u ponašanju jednog dela građana. Na svu sreću male grupice građana, od nekih možda 200 ljudi kolika je naša procena da je učestvovalo u ovom vandalskom delu. Oni su napali policiju i to sam vam napomenuo, policija je bila izutetno uzdržana sve vreme. Dokle je mogla da trpi. Zbog toga smo imali 43 povređena policijska službenika”, rekao je Rebić i istakao da “do onog trenutka dok nisu bukvalno životi policajaca bili ugroženi, dok im nisu visili o koncu, mi nismo primenjivali silu”.

Međutim, kamere novinara i građana su sinoć zabeležile višebrojne primere upotrebe fizičke sile policije nad demonstrantima, čak i u momentima kada oni nisu pružali nikakav otpor, niti prvi napadali policajce.

U video zapisima koji slede, možemo da svedočimo neosnovanoj policijskoj brutalnosti prema demonstrantima koji leže oboreni na betonu, mirno sede na klupi, kao i prema jednoj ženi koja im se ni na koji način nije suprotstavila.

 

Policija prilazi trojici muškaraca koji mirno sede na klupi u Pionirskom parku, i kreće da ih tuče pendrecima.

 

 
Hapšenje demonstranta, prilikom kojeg policijac u civilu patikom pritiska glavu dok privedeni leži na zemlji sa rukama na leđima.

 

Kako N1 prenosi, ovaj snimak hapšenja podseća na hapšenje Džordža Flojda nakon čega su usledili nemiri širom Amerike.

 

Nogom na glavu demonstranta!

Snimak hapšenja podseća na hapšenje Džordža Flojda nakon čega su usledili nemiri širom Amerike.U akciji su učestvovali i policajci u civilu, a snimak kako jedan od njih patikom pritiska glavu dok privedeni leži na zemlji sa rukama na leđima izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama.

Gepostet von N1 Srbija am Mittwoch, 8. Juli 2020

 

Policajci brutalno udaraju pendrecima jednog demonstranta, i vuku ga po betonu.

 

Gepostet von Bora Konj am Dienstag, 7. Juli 2020

 

Još jedan primer nasilja nad licem koje leži na betonu.

 

 

Policajci nasrću na ženu koja im se nije prva suprotstavila.

 

 
Svešteno lice pokušava da odbrani demonstranta od policije u civilu.

 

 

Organizacija Crta je danas objavila da zahteva neopozivu ostavku direktora policije Vladimira Rebića zbog (ne)postupanja policijskih snaga tokom protesta građana u Beogradu 7. jula i u noći između 7. i 8. jula 2020.

Kako su naveli, “brojni primeri policijske brutalnosti prema građanima i neometanog divljanja pojedinaca u civilu, koji su po sopstvenom nahođenju „zavodili red“, dokumentovani su kamerama i dokaz su nespremnosti policije da zaštiti zakonski poredak i bezbednost građana i osnov za sumnju u političku zloupotrebu institucije policije”.

Novinar Istinomera je na današnjoj konferenciji za medije pitao direktora policije da li će podneti ostavku, na šta je Rebić, već napuštajući konferencijsku salu, kratko odgovorio: “Ne”.

Naslovna fotografija: FoNet/Božana Pavlica